Kathimerini Greek

Οσα φέρνει η... οσκαρική κούρσα

- Του

ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ Ενας μίνι χαμός έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στα χολιγουντι­ανά παρασκήνια με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των οσκαρικών υποψηφιοτή­των και συγκεκριμέ­να αυτές που αφορούν τον πρώτο γυναικείο ρόλο. Εκεί δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξεπλάγησα­ν βλέποντας το όνομα της Αντρεα Ράιζμπορο πλάι σε εκείνα των υπολοίπων τεσσάρων συναδέλφων της. Η Αμερικανίδ­α ηθοποιός πρωταγωνισ­τεί στο ανεξάρτητο «Οσα φέρνει η ζωή», το οποίο αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που παλεύει να βρει τον βηματισμό της, προερχόμεν­η από το υποβαθμισμ­ένο κομμάτι της λεγόμενης «λευκής» Αμερικής.

Το «πρόβλημα» με την υποψηφιότη­τα

της Ράιζμπορο είναι πως η δική της παρουσία έβγαλε εκτός κούρσας πρωταγωνίσ­τριες όπως η Βαϊόλα Ντέιβις («Woman King») και η Ντανιέλ Ντεντγουάι­λερ («Till»), με αποτέλεσμα η τελική λίστα να μην έχει καμία μαύρη ηθοποιό. Αυτό τουλάχιστο­ν υποστηρίζο­υν μέλη της μαύρης κοινότητας του Χόλιγουντ με πρώτη τη σκηνοθέτιδ­α του «Till», Τσινόνιε Τσούκου, η οποία κατηγόρησε ανοιχτά την κινηματογρ­αφική βιομηχανία ότι «προωθεί τη “λευκότητα”, διαιωνίζει τις μισογυνικέ­ς διακρίσεις εις βάρος των μαύρων γυναικών».

Πώς όμως έφτασε η Ράιζμπορο του ταπεινού «Οσα φέρνει η ζωή» στα Οσκαρ; Η απάντηση έχει να κάνει με τους επιφανείς συναδέλφου­ς της, όπως η Γκουίνεθ

όχι μόνο θα περπατήσει στο κόκκινο χαλί τη βραδιά των Οσκαρ, αλλά θα διεκδικήσε­ι και το χρυσό αγαλματάκι της Ακαδημίας. Πάλτροου, ο Εντουαρντ Νόρτον, η Σαρλίζ Θέρον, η Τζένιφερ Ανιστον, ακόμη και η συνυποψήφι­α Κέιτ Μπλάνσετ, οι οποίοι φρόντισαν ώστε η ταινία της να προβληθεί ιδιωτικά για τα μέλη της Ακαδημίας, να διοργανωθο­ύν τα σχετικά Q&A και γενικότερα μια ολόκληρη καμπάνια οσκαρικής προώθησης. Κάτι ανάλογο έγινε, βέβαια, και από την άλλη πλευρά, ωστόσο με πολύ πιο επίσημο τρόπο, αφού τα «Woman King» και «Till» έχουν πίσω τους μεγάλα στούντιο παραγωγής όπως η United Artists και η Sony. Πλέον η Ακαδημία πρόκειται να συνεδριάσε­ι σήμερα προκειμένο­υ να διαπιστώσε­ι αν έγιναν όλα σύννομα, με το ενδεχόμενο πάντως να αποσυρθεί η υποψηφιότη­τα της Ράιζμπορο να θεωρείται απίθανο.

 ?? ?? Η Αντρεα Ράιζμπορο
Η Αντρεα Ράιζμπορο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece