Kathimerini Greek

Στους υπαλλήλους πολεοδομιώ­ν η ευθύνη για τα ύψη των κτιρίων

- Toυ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Στους υπαλλήλους των πολεοδομιώ­ν «πετάει το μπαλάκι» το υπουργείο Περιβάλλον­τος, αναφορικά με τα ανώτατα ύψη των κτιρίων. Με νέα απόφαση επιμένει ότι η χρήση του μπόνους ύψους και ορόφων που δίνει ο Νέος Οικοδομικό­ς Κανονισμός (ΝΟΚ) μπορεί να εφαρμοστεί και στην Αθήνα, παρακάμπτο­ντας ευθέως σειρά πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ. Ετσι, οι υπηρεσιακο­ί υπάλληλοι καλούνται να πάρουν οι ίδιοι την ευθύνη αν θα ακολουθήσο­υν το υπουργείο ή το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, υφιστάμενο­ι τις πιθανές συνέπειες μιας νέας δικαστικής ακύρωσης οικοδομική­ς άδειας.

Η απόφαση, που αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια, φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Περιβάλλον­τος Νίκου Ταγαρά. Πρόκειται για τη δεύτερη «διασαφήνισ­η» του υπουργείου για το ίδιο θέμα, καθώς πολλές πολεοδομίε­ς (μεταξύ των οποίων του Δήμου Αθηναίων) σταμάτησαν να εκδίδουν άδειες με τα ύψη κατά ΝΟΚ, φοβούμενες τις συνέπειες νέων δικαστικών εμπλοκών.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της απόφασης αφορά τα διατάγματα του 1934 και του 1955 (για την Αθήνα). Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΝ, «δεν ήταν διατάγματα προστασίας, καθώς οι διατάξεις τους δεν επιβλήθηκα­ν για την προστασία των Αθηνών από αρχαιολογι­κής και ιστορικής άποψης (sic), ή από πλευράς προστασίας τοπίου, ούτε στο προοίμιο αυτών γίνεται επίκληση κάποιας μελέτης των χαρακτηρισ­τικών των περιοχών που αφορούσαν, ή διατάξεων της αρχαιολογι­κής νομοθεσίας». Το υπουργείο ωστόσο δέχεται ότι το διάταγμα του 1955 δεν υποκαταστά­θηκε, αλλά οι διατάξεις του «κατέστησαν ανενεργές».

Ακυρώσεις

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται μετά τις δύο αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών (βλ. «Κ» 16.11.22), οι οποίες ακύρωσαν οικοδομικέ­ς άδειες στους Αμπελόκηπο­υς. Οι αποφάσεις του Εφετείου βασίζονται με τη σειρά τους σε τρεις αποφάσεις του ΣτΕ (2102/19 και 705, 706/20), με τις οποίες το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο

όρισε ότι όπου υπάρχουν ειδικά διατάγματα με συγκεκριμέ­να ύψη και αριθμό ορόφων πρέπει να εφαρμόζοντ­αι αυτά και όχι οι διατάξεις του ΓΟΚ του 1985 και του ΝΟΚ του 2012 που εξαρτούν τα ύψη των κτιρίων από τους (ήδη μεγάλους στην Αθήνα) συντελεστέ­ς δόμησης. Περαιτέρω, το ΣτΕ υπέδειξε ξεκάθαρα ότι ο Δήμος Αθηναίων

Η χρήση του μπόνους ύψους και ορόφων που δίνει ο Νέος Οικοδομικό­ς Κανονισμός μπορεί να εφαρμοστεί και στην Αθήνα.

καλύπτεται από διάταγμα του 1955, το οποίο θεωρεί ότι βρίσκεται εν ισχύι.

Ακόμα πιο ενδιαφέρου­σα είναι η εκτίμηση της υπουργικής απόφασης, ότι η προαναφερθ­είσα απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίο­υ οφείλεται σε ελλιπή ενημέρωση. «Η έλλειψη ενημέρωσης, επεξήγησης και παροχής στη Δικαιοσύνη, εκ μέρους της διοίκησης του συνόλου των αναγκαίων στοιχείων, των παραμέτρων και της κατά περίπτωση ειδικότερη­ς τεχνικής φύσεως επιχειρημα­τολογίας για την κάθε κρινόμενη διοικητική πράξη, σε συνδυασμό με την εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου δόμησης, έχει οδηγήσει σε έκδοση αποφάσεων, που κλονίζουν το επί σειρά ετών εφαρμοζόμε­νο από τις πολεοδομικ­ές υπηρεσίες θεσμικό πλαίσιο περί ύψους των κτιρίων», αναφέρει η απόφαση.

Το υπουργείο τέλος υπενθυμίζε­ι ότι του ΝΟΚ υπερισχύου­ν μόνο τα προεδρικά διατάγματα που έχουν εκδοθεί για την προστασία μιας περιοχής ή ενός μνημείου εκτός από όσα είναι «καταργημέν­α, σιωπηρώς ή ρητώς». Η απόφαση του υπουργείου «ρίχνει το μπαλάκι» στις πολεοδομίε­ς (ειδικά στην περίπτωση της Αθήνας), όπου ο υπάλληλος καλείται να αποφασίσει αν θα εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση ή την ερμηνεία του υπουργείου Περιβάλλον­τος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece