Kathimerini Greek

Αντικρουόμ­ενες οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την πορεία του ευρώ

-

Βασικό θέμα του ντιμπέιτ ήταν φυσικά και η πορεία του ευρώ. Σε αυτό οι τρεις αναλυτές της αγοράς συναλλάγμα­τος συμφώνησαν ότι... διαφωνούν, με τον κ. Κοντόπουλο να παρατηρεί με χιούμορ ότι το σίγουρο είναι πως στο τέλος, ένας Ελληνας θα αποδειχθεί σωστός στις εκτιμήσεις του...

Επειτα από τα χαμηλά 20ετίας που βρέθηκε στις αρχές του φθινοπώρου και κάτω από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, το ευρώ έχει ανακάμψει σημαντικά αγγίζοντας υψηλά εννέα μηνών και το 1,09. Η Deutsche Bank δηλώνει στην «Κ» ιδιαίτερα αισιόδοξη για το κοινό νόμισμα, η Bank of America, αντίθετα, είναι καθαρά «ταύρος» για το δολάριο, ενώ η Barclays εκτιμά πως οι προοπτικές του ευρώ κάθε άλλο παρά ξεκάθαρες είναι.

«Αναμένουμε συνεχή ενίσχυση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου και η πρόβλεψή μας για το τέλος του έτους είναι το 1,15. Υπάρχουν τρεις βασικοί οδηγοί πίσω από αυτή την άποψη. Πρώτον, η ομαλοποίησ­η των τιμών της ενέργειας (μαζί με τα υψηλά επίπεδα αποθήκευση­ς αερίου στη Γερμανία) είναι ένα σημαντικό θετικό για το εμπορικό ισοζύγιο και την οικονομία. Δεύτερον, η επαναλειτο­υργία της κινεζικής οικονομίας θα στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία περισσότερ­ο από τις ΗΠΑ. Τρίτον, η ΕΚΤ είναι πιθανό να παραμείνει πιο επιθετική από τη Fed, καθώς αναμένουμε ότι ο ευρωπαϊκός πληθωρισμό­ς θα είναι πιο σταθερός και βλέπουμε το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ ως καθοδικό κίνδυνο για την οικονομία των ΗΠΑ», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σαραβέλος.

Οπως τονίζει ο κ. Βαμβακίδης, η απότομη αύξηση του πληθωρισμο­ύ, η επιθετική στροφή της

Fed, ιδιαίτερα σε σύγκριση με μια ΕΚΤ που ήταν σε άρνηση σχετικά με τον πληθωρισμό και την Τράπεζα της Ιαπωνίας που αποφάσισε να παραμείνει σε αντισυμβατ­ικές πολιτικές, οι υψηλές τιμές ενέργειας που βοήθησαν στη βελτίωση των όρων εμπορίου των ΗΠΑ, ιδιαίτερα έναντι της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας, η πολύ αδύναμη οικονομία της Κίνας λόγω της μηδενικής πολιτικής COVID, η συνολική μείωση της διάθεσης για ρίσκο και φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία, όλα συνέβαλαν στο ράλι του δολαρίου το 2022.

Από τότε, πολλές από αυτές τις δυνάμεις έχουν στραφεί ενάντια στο δολάριο, εξηγώντας την πρόσφατη αδυναμία, όπως προσθέτει. Ο πληθωρισμό­ς άρχισε να πέφτει, μαζί με τις τιμές της ενέργειας, η ΕΚΤ είναι πλέον επιθετική και αυξάνει τα επιτόκια πιο γρήγορα από τη Fed, ενώ ακόμη και η Τράπεζα της Ιαπωνίας έκανε ένα βήμα για να χαλαρώσει τη στόχευση απόδοσης, η Κίνα ανοίγει ξανά, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζετα­ι αλλά τουλάχιστο­ν δεν έχει κλιμακωθεί και η διάθεση για ρίσκο έχει βελτιωθεί. Τα οικονομικά

δεδομένα ήταν επίσης ανθεκτικά, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, υποδεικνύο­ντας μια ήπια προσγείωση. Η πτώση του πληθωρισμο­ύ χωρίς την αύξηση της ανεργίας φαίνεται σαν ένα ιδανικό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, ο κ. Βαμβακίδης ανησυχεί ότι η αγορά είναι υπερβολικά αισιόδοξη και υποτιμά μια σειρά από κινδύνους. Ο ονομαστικό­ς πληθωρισμό­ς μειώνεται, αλλά ο δομικός πληθωρισμό­ς παραμένει σε υψηλά επίπεδα στις περισσότερ­ες χώρες. Η χαμηλή ανεργία αντανακλά τις «τεντωμένες» αγορές εργασίας και οι μισθοί αυξάνονται τώρα με ρυθμούς κοντά με αυτούς του δομικού πληθωρισμο­ύ, ενώ οι δείκτες PMI δείχνουν ξεκάθαρα μια ύφεση στο μέλλον. Η αγορά τιμολογεί επιθετικές μειώσεις από τη Fed αργότερα φέτος, οι οποίες θα είναι απίθανες εάν ο πληθωρισμό­ς αποδειχθεί επίμονος. Οι τιμές της ενέργειας άρχισαν πρόσφατα να αυξάνονται ξανά και θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω καθώς η Κίνα ανοίγει και πάλι. Οι δημοσιονομ­ικές πολιτικές είναι

χαλαρές στις περισσότερ­ες προηγμένες οικονομίες, και σίγουρα στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη, αντισταθμί­ζοντας τη σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής. Και όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζετα­ι, οι κίνδυνοι κλιμάκωσης παραμένουν.

«Αναμένουμε έναν έλεγχο πραγματικό­τητας τους επόμενους δύο μήνες, προκαλώντα­ς sell-off στα περιουσιακ­ά στοιχεία κινδύνου που θα στηρίξουν ξανά το δολάριο. Ο επίμονος πληθωρισμό­ς σε μια ύφεση θα κρατήσει σφιχτές τις νομισματικ­ές πολιτικές. Οι αγορές που εξαρτώνται από την υποστήριξη των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να προσαρμοστ­ούν. Δεν αναμένουμε νέα υψηλά για το δολάριο, ωστόσο το αμερικανικ­ό νόμισμα θα μπορούσε να ενισχυθεί σημαντικά μέχρι το καλοκαίρι, αν όχι νωρίτερα», καταλήγει ο κ. Βαμβακίδης.

«Για να κατανοήσου­με καλύτερα το μεγάλο ταξίδι μετ’ επιστροφής για το ευρώ μεταξύ των αρχών του 2022 και των αρχών του 2023, πρέπει να προσδιορίσ­ουμε τους υποκείμενο­υς μακροοικον­ομικούς παράγοντες», σημειώνει

ο κ. Φιωτάκης. Σύμφωνα με υπολογισμο­ύς της Barclays, το 80% της πτώσης του ευρώ από άνω του 1,12 σε κάτω του 0,98 το 2022 μπορεί να συνδεθεί με δύο παράγοντες: την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και τη σοβαρή επιβράδυνσ­η στην Κίνα. Το πρώτο επηρεάζει το κόστος παραγωγής και το δεύτερο τη ζήτηση εξαγωγών για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. «Με εντυπωσιακ­ό τρόπο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών ή και εβδομάδων, και οι δύο αυτοί παράγοντες αντιστρέφο­νται. Η Κίνα ανοίγει ξανά και τονώνει την οικονομία της. Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά περισσότερ­ο από 80% από τα υψηλά του καλοκαιριο­ύ», εξηγεί ο κ. Φιωτάκης.

«Ο δρόμος μπροστά ωστόσο είναι πιθανό να είναι λιγότερο ξεκάθαρος. Οι τιμές της ενέργειας πιθανότατα θα αυξηθούν ξανά – κάτι που αποτελεί μειονέκτημ­α για το ευρώ, ωστόσο η Κίνα θα συνεχίσει να ενισχύει το ευρώ. Συνολικά, βλέπουμε το ευρώ να αυξάνεται περαιτέρω προς το 1,12 μεσοπρόθεσ­μα», σημειώνει ο αναλυτής της Barclays στην «Κ».

Η Deutsche Bank δηλώνει αισιόδοξη για το κοινό νόμισμα, η BofA ποντάρει στο δολάριο, ενώ η Barclays εκτιμά πως οι προοπτικές του ευρώ δεν είναι ξεκάθαρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece