Kathimerini Greek

Μανούλα, μητέρα, μαμά, μια συγκινητικ­ή εκδήλωση στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων

- Επιμέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

«Στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, κατάλαβα τι σημαίνει η λέξη “μανούλα”. Στο μαιευτήριο όταν σου φέρνουν το παιδί σου, σε φωνάζουν με ένα επώνυμο, συνήθως αυτό του πατέρα. Εδώ όλοι σε φωνάζουν “μανούλα”. “Μανούλα είσαι καλά;”, “μανούλα, χρειάζεσαι κάτι;”. Θέλω όλες οι μητέρες που είναι σήμερα εδώ να δουν το παιδί μου που είναι γερό, μετά από τόσες δυσκολίες και να πάρουν δύναμη. Η κόρη μου η Ηρώ είναι η ηρωίδα μου. Τη θαυμάζω για τη δύναμή της. Και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους της “Ελπίδας”». Δεν υπήρχε κανένας που να άκουσε τα λόγια της Ελεάννας Τσικνιά και δεν βούρκωσε. Μητέρα (ή, μάλλον καλύτερα, μανούλα) της Ηρούς, ενός κοριτσιού που σήμερα είναι μαθήτρια νηπιαγωγεί­ου και χαίρει άκρας υγείας, κλήθηκε να δώσει τη μάχη της ζωής της όταν το παιδί της ήταν μόλις τριών ετών και διαγνώστηκ­ε με σάρκωμα. Χάρις στον αγώνα των γιατρών και των νοσηλευτών, όλα πήγαν καλά και σήμερα η Ελεάννα και η Ηρώ έδωσαν το «παρών» στη συγκινητικ­ότατη εκδήλωση για την Ημέρα της Μητέρας που πραγματοπο­ιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Ογκολογική, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατία­ς Κατερίνας Σακελλαροπ­ούλου και της Μαριάννας Βαρδινογιά­ννη, προέδρου του Σωματείου «Ελπίδα».

Μαζί με την Ελεάννα Τσικνιά, άλλες τρεις γυναίκες κατέθεσαν τις συγκλονιστ­ικές βιωματικές εμπειρίες τους για το έργο που επιτελείτα­ι στη Η Ελεάννα Τσικνιά μονάδα. Η Οξάνα Γκομπριτσέ­φσκα από την Ουκρανία, που εγκατέλειψ­ε την πατρίδα της, εν μέσω πολέμου, για να μπορέσει να σώσει το παιδί της το οποίο νοσεί από καρκίνο, ήρθε στη χώρα μας και βρήκε καταφύγιο στον ξενώνα της «Ελπίδας». Σήμερα η κόρη της υποβάλλετα­ι σε θεραπεία. Η Αννα Παναγοπούλ­ου, εθελόντρια δότρια του Συλλόγου «Οραμα ελπίδας», που χωρίς να είναι η ίδια μητέρα, βρέθηκε συμβατή με ένα μικρό παιδί, το οποίο έπρεπε να υποβληθεί σε μεταμόσχευ­ση. Δίχως δεύτερη σκέψη έδωσε αιμοποιητι­κά κύτταρα για να του σώσει τη ζωή και νιώθει πια δεύτερη μάνα του. Η Χριστίνα Φυτιλή, αποθεραπευ­μένο παιδί της «Ελπίδας», έχει πια προχωρήσει τη ζωή της, έχει γίνει ζωγράφος και έχει φτιάξει τη δική της οικογένεια με τρία υπέροχα παιδιά. Ο απολογισμό­ς των πεπραγμένω­ν της μονάδας είναι εντυπωσιακ­ός: «Από την πρώτη ημέρα λειτουργία­ς του μοναδικού στη χώρα μας ογκολογικο­ύ νοσοκομείο­υ έχουν πραγματοπο­ιηθεί 41.792 νοσηλείες, 186.941 ημερήσιες νοσηλείες και συνολικά 1.424 μεταμοσχεύ­σεις. Τρία στα τέσσερα παιδιά θεραπεύοντ­αι και μέσα από τις προηγμένες και καινοτόμου­ς θεραπείες που εφαρμόζοντ­αι στο νοσοκομείο μας, όπως οι κυτταρικές και γονιδιακές, σύντομα θα θεραπεύοντ­αι όλα», τόνισε η Μαριάννα Βαρδινογιά­ννη ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς υπογράμμισ­ε: «Ποιος μπορεί από εμάς να σκεφτεί τι περνάει μια μάνα όταν το παιδί της έχει να δώσει μια τέτοια μάχη; Πιστεύω απόλυτα ότι σήμερα είστε εσείς όλες που πρέπει να τιμήσουμε. Σας εύχομαι καλή δύναμη, μακάρι να βγείτε όλες νικήτριες. Είμαι βέβαιη ότι ήδη έχετε νικήσει, γιατί είστε τόσο δυνατές ώστε να σηκώνετε αυτό το φορτίο». Η γιορτή έκλεισε με μια ευχή: σύντομα, μανούλες και γερά παιδιά να επιστρέψου­ν σπίτια τους.

athinaika@kathimerin­i.gr

 ?? ?? Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς
Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου κρατάει στην αγκαλιά της την αβάπτιστη ακόµη Αναστασία Τσικνιά, 46 ηµερών. ∆εξιά, παιδιά υποδέχοντα­ι στη µονάδα τη Μαριάννα Βαρδινογιά­ννη.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου κρατάει στην αγκαλιά της την αβάπτιστη ακόµη Αναστασία Τσικνιά, 46 ηµερών. ∆εξιά, παιδιά υποδέχοντα­ι στη µονάδα τη Μαριάννα Βαρδινογιά­ννη.
 ?? ?? µε την υγιέστατη Ηρώ. ∆εξιά, η Οξάνα Γκοµπριτσέ­φσκα µε τη θεία της.
µε την υγιέστατη Ηρώ. ∆εξιά, η Οξάνα Γκοµπριτσέ­φσκα µε τη θεία της.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece