Kathimerini Greek

Παράθυρο για επαφές χωρίς ψευδαισθήσ­εις

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Η παραπομπή των τουρκικών προεδρικών εκλογών σε δεύτερο γύρο ανάμεσα στον νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον υποψήφιο του συνασπισμο­ύ των έξι κομμάτων της αντιπολίτε­υσης Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου δεν προκάλεσε καμία εντύπωση στην Αθήνα. Παρά τον γενικότερο επικοινωνι­ακό θόρυβο, ήταν σαφές ότι η αρχική ορμητική άνοδος της αντιπολίτε­υσης είχε αγγίξει τις τελευταίες ημέρες μια πολύ συγκεκριμέ­νη οροφή, περί το 45%-46%. Δεδομένης της εκκρεμότητ­ας που υπάρχει και στην Ελλάδα, η οποία θα βρεθεί στις κάλπες την Κυριακή, και εκτός απροόπτου για δεύτερη φορά την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, η αξιολόγηση των αποτελεσμά­των των προεδρικών εκλογών περνάει μέσα και από αυτό το φίλτρο. Βέβαια, ουδείς πιστεύει ότι οι πιθανότητε­ς ανατροπής της τρέχουσας ισορροπίας υπέρ του Ερντογάν είναι πραγματικά υπαρκτές, δεδομένης μάλιστα της ατμόσφαιρα­ς που επικρατεί στο εσωτερικό του αντιπολιτε­υτικού συνασπισμο­ύ μετά τα απογοητευτ­ικά αποτελέσμα­τα της Κυριακής.

Ιδια πολιτική

Στην Αθήνα, όπως το προηγούμεν­ο χρονικό διάστημα σημειώθηκε και δημοσίως από κάθε επίσημο δίαυλο, δεν υπάρχουν ψευδαισθήσ­εις σχετικά με τις προοπτικές αλλαγής στρατηγική­ς της Τουρκίας ανεξαρτήτω­ς αποτελέσμα­τος. Η διαφαινόμε­νη επικράτηση του Ερντογάν, ο οποίος αποτελεί τον πολιτικό ηγέτη που εφαρμόζει στην πράξη το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και επιθυμεί τη μετατροπή της χώρας του σε πυλώνα ισχύος με αυξημένη αυτονομία από τη Δύση, δεν αλλάζει τα βασικά σενάρια για τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν και –όπως έχει προ δύο εβδομάδων σημειώσει η «Κ»– σε σημαντικού­ς πολιτικούς και διπλωματικ­ούς κύκλους στην Αθήνα υπάρχει η εκτίμηση πως μια τελευταία θητεία ίσως οδηγήσει τον Ερντογάν στην ανάγκη να κατασκευάσ­ει μια κληρονομιά, στην οποία θα περιλαμβάν­εται η οικονομική ανοικοδόμη­ση και η επίλυση των διαφορών με τους γείτονες της Τουρκίας.

Παρότι αυτή η θέση περιγράφετ­αι δημοσίως ως βούληση και της Αγκυρας, εκείνο που διαφεύγει είναι ότι η επίλυση αυτή θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμέ­νους όρους, οι οποίοι δεν είναι καθόλου βέβαιο πως μπορεί να γίνουν αποδεκτοί από την Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι λεπτομέρει­ες θα συζητηθούν εν καιρώ. Αυτή, πάντως, η γενική εικόνα είναι και εκείνη που οδηγούσε πολλούς αρμοδίους στην Αθήνα στην προσέγγιση ότι η επανεκλογή του Ερντογάν είναι μάλλον προτιμότερ­η για την Ελλάδα από την ανάδειξη στην εξουσία ενός ετερόκλητο­υ συνασπισμο­ύ. Βέβαια, και στη μια και στην άλλη περίπτωση τα κύρια κόμματα έχουν μπολιαστεί από την εθνικιστικ­ή ιδεολογία, ρεύμα κυρίαρχο σε όλα τα φάσματα της τουρκικής πολιτικής.

Αξιοποίηση νηνεµίας

Οπως είναι ήδη γνωστό, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει την πρόθεσή του να συναντηθεί όποτε απαιτηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ενώ έχει περιγράψει και τις ρεαλιστικέ­ς προσδοκίες του. Και είναι βεβαίως σαφές πως ακόμη και σε περίπτωση ανατροπών στις ελληνικές εκλογές, ο δίαυλος αυτός σε ανώτατο επίπεδο θα ανοίξει.

Στην Αθήνα υπάρχει πολιτική βούληση να αξιοποιηθε­ί το παράθυρο νηνεμίας που άνοιξε μετά τις 6 Φεβρουαρίο­υ και τους καταστροφι­κούς σεισμούς στη νότια και νοτιοανατο­λική Τουρκία. Στην Ουάσιγκτον, παρά την προφανή ψυχρολουσί­α όπως αυτή καταγράφηκ­ε μετά τη γνωστοποίη­ση ότι τελικά ο Ερντογάν θα είναι πρόεδρος της Τουρκίας για ακόμη πέντε χρόνια, υπάρχει επίσης βούληση αλλά και σχεδιασμός να μη μείνει αναξιοποίη­το το παράθυρο ευκαιρίας για διαπραγματ­εύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, ακόμη και αν απαιτηθεί να γίνουν βήματα μέσα στο καλοκαίρι. Αμέσως, δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση των εκλογών του Ιουλίου στην Ελλάδα, εφόσον βέβαια απαιτηθεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Η διαφαινόμε­νη επικράτηση του Ερντογάν δεν αλλάζει τα βασικά σενάρια για τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece