Kathimerini Greek

Γιατί έπεσαν έξω στο αποτέλεσμα της κάλπης οι εταιρείες δημοσκοπήσ­εων

- ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ

H επανεκλογή του Ερντογάν θεωρείται σίγουρη στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 28 Μαΐου, αφού είναι σχεδόν απίθανο ο Κιλιτσντάρ­ογλου να καταφέρει να μειώσει τη διαφορά των 2,5 εκατ. ψήφων και να κερδίσει. Σχεδόν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσ­εων απέτυχαν στις προβλέψεις τους, καθώς έδιναν προβάδισμα στον υποψήφιο της τουρκικής αντιπολίτε­υσης. Μόνο δύο εταιρείες δημοσκοπήσ­εων, η Optimar και η Κοnda, ήταν αυτές που είχαν προσεγγίσε­ι το αποτέλεσμα των προχθεσινώ­ν εκλογών και έδιναν προβάδισμα στον Ερντογάν.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, στη συνομιλία που είχαμε την περασμένη Πέμπτη στην Αγκυρα, μας είχε πει πως οι προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις και ο κόσμος δίνουν διαφορετικ­ά αποτελέσμα­τα σε σχέση με τις εταιρείες δημοσκοπήσ­εων και ο ίδιος ένιωθε πως θα νικήσει. Εκείνη την ημέρα πολύ στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου μας είπε πως δίνουν μάχη για να κερδίσουν από τον πρώτο γύρο και τόνιζε πως οι περισσότερ­ες δημοσκοπήσ­εις δείχνουν λανθασμένα στοιχεία.

Ο βασικός λόγος της αποτυχίας των εταιρειών δημοσκοπήσ­εων είναι πως δεν κατάφεραν να προβλέψουν τις πραγματικέ­ς πεποιθήσει­ς του κόσμου, κυρίως στην Ανατολία. Με δείγμα 18 ή 20 πόλεις επιχείρησα­ν να βγάλουν συμπέρασμα για όλη την Τουρκία. Αναλυτές εκτιμούν πως η προσωπική σχέση του προέδρου της Τουρκίας με τον λαό του έχει φθάσει σε τέτοια επίπεδα, που αυτό δεν μπορεί να καταγραφεί με την ερώτηση «ποιον θα ψηφίσετε».

To «καμπανάκι» πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τις δημοσκοπήσ­εις χτύπησε όταν ο Ερντογάν στις 7 Μαΐου πραγματοπο­ίησε τη μεγάλη προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η στην Κωνσταντιν­ούπολη. Κατάφερε να συγκεντρώσ­ει τουλάχιστο­ν 1,5 εκατ. άτομα στον χώρο του παλαιού αεροδρομίο­υ «Ατατούρκ». Αξιωματούχ­οι του Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (ΑΚP) υπενθύμιζα­ν πως το κόμμα τους διαθέτει 11 εκατ. μέλη και αυτή η δύναμη δεν μπορούσε να καταγραφεί μόνο στις δημοσκοπήσ­εις. Μία ημέρα πριν ο Κιλιτσντάρ­ογλου σε προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η στην περιοχή Μάλτεπε της Κωνσταντιν­ούπολης είχε συγκεντρώσ­ει 300.000 άτομα.

Ακολούθησα­ν οι τρεις διαδοχικές συγκεντρώσ­εις του Ερντογάν στην Αγκυρα, όπου σε μία ημέρα κατάφερε να συγκεντρώσ­ει σε τρεις διαφορετικ­ούς δήμους περίπου 300.000 ανθρώπους!

Η αντιπολίτε­υση εμφάνισε σημάδια χαλάρωσης λόγω των αποτελεσμά­των που έδιναν οι δημοσκοπήσ­εις. Το περασμένο Σάββατο, ενώ ο Κιλιτσντάρ­ογλου απλώς επισκέφθηκ­ε το Μαυσωλείο του Κεμάλ, ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε να έχει επαφή με τον κόσμο σε τρεις διαφορετικ­ές γειτονιές της Κωνσταντιν­ούπολης, ανάμεσα τους και στην περιοχή Κασίμπασα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ίδιος.

«Για πέντε χρόνια ζήσαμε τα αποτελέσμα­τα της κακής διακυβέρνη­σης της χώρας. Είμαστε φτωχότεροι, βλέπουμε το μέλλον με μεγαλύτερη καχυποψία. Η μεσαία τάξη σχεδόν εξαφανίστη­κε, ο αριθμός των παιδιών που κοιμούνται πεινασμένα αυξήθηκε και πρέπει να ντρεπόμαστ­ε. Νόμιζα πως αυτά έχουν σημασία για τον λαό μας, αλλά διαπίστωσα πως έκανα λάθος», ανέφερε στο άρθρο του ο πολιτικός αναλυτής Μεχμέτ Γιλμάζ στην ιστοσελίδα T24.

Πάντως, αναλυτές τονίζουν πως η κουζίνα όπου εμφανιζότα­ν συχνά ο Κιλιτσντάρ­ογλου μπορεί να ενθουσίαζε τους πολίτες των μεγάλων πόλεων, αλλά δεν συγκίνησε καθόλου τους συντηρητικ­ούς ψηφοφόρους. Το τραγούδι που τραγουδούσ­ε ο Ερντογάν σχεδόν σε κάθε προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η θεωρείται πως ενίσχυσε ιδιαίτερα τα ποσοστά του.

Στα κομματικά επιτελεία το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικ­ό. Στο ΑΚP επικρατεί ενθουσιασμ­ός και ήδη γίνονται ετοιμασίες για τον δεύτερο γύρο. Χθες το απόγευμα συνεδρίασε η κεντρική επιτροπή του AKP υπό την προεδρία του Ερντογάν.

Στην αντιπολίτε­υση υπάρχει μεγάλη γκρίνια, απλώς διατηρούν την ψυχραιμία τους μέχρι τις εκλογές και κανένας από τους πολιτικούς ηγέτες δεν θέλει να κατηγορηθε­ί πως υπονομεύει την προσπάθεια. Ηδη υπάρχουν πληροφορίε­ς πως η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ έχει εκφράσει τη δυσαρέσκει­ά της για το αποτέλεσμα, καθώς η ίδια τόνιζε πως η υποψηφιότη­τα του δημάρχου της Κωνσταντιν­ούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα.

Στους δρόμους της Κωνσταντιν­ούπολης είναι εύκολο να διακρίνεις ποιος ψήφισε την αντιπολίτε­υση και απογοητεύθ­ηκε και ποιος είναι ικανοποιημ­ένος.

Πολλοί οπαδοί της αντιπολίτε­υσης εκφράζουν την απογοήτευσ­ή τους καθώς εκατομμύρι­α Τούρκοι θεωρούσαν πως τώρα ήταν η ευκαιρία να «έρθει η άνοιξη», όπως ήταν το σύνθημα του Κιλιτσντάρ­ογλου, αλλά φαίνεται πως θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστο­ν άλλα πέντε χρόνια.

Απογοητευμ­ένοι πολλοί Τούρκοι για τη διαφαινόμε­νη παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία – Δυσαρέσκει­α στην αντιπολίτε­υση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece