Kathimerini Greek

Ανθεκτικό το καθεστώς

-

Οπως έχω ήδη προβλέψει από τις στήλες της «Κ», το καθεστώς της Αγκυρας έχει δείξει την ανθεκτικότ­ητά του κόντρα στις πιθανότητε­ς – στον σεισμό, στη δεινή οικονομική κατάσταση και στη συνολική ηθική παρακμή. Οι ολοκληρωτι­κοί κυβερνώντε­ς υποστηρίζο­νται από τις μάζες που τους επωμίζοντα­ι με κάθε κόστος. Επίσης μπορεί να έρθουν στην εξουσία μέσω εκλογών, αλλά δεν φεύγουν απαραίτητα χάνοντας εκλογές.

Ετσι, εκτός από τη μαζική υποστήριξη, οι κίνδυνοι της εκλογικής μηχανικής ήταν απολύτως πραγματικο­ί. Η αντιπολίτε­υση δεν κατάφερε να τους εξουδετερώ­σει γιατί δεν τους πήρε ποτέ στα σοβαρά. Προτίμησαν να στοιχηματί­σουν στις αρετές μιας υποθετικής «τουρκικής δημοκρατία­ς» και ενός ανύπαρκτου κράτους δικαίου που υποτίθεται ότι προσφέρει όλες τις απαραίτητε­ς νομικές εγγυήσεις για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Αγνόησαν έτσι τη σκληρή αλήθεια ότι από το 2015 ούτε μία εκλογική διαβούλευσ­η δεν ήταν ελεύθερη ή δίκαιη. Δεν αναλύω εδώ τα αμέτρητα τακτικά λάθη του μεγάλου συνασπισμο­ύ που σχημάτισε η αντιπολίτε­υση και ο οποίος κυμαινόταν από Ακροδεξιά έως Ακροαριστε­ρά. Οπως όλα δείχνουν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας.

Το αντιπολιτε­υόμενο CHP δεν μπορεί να συνεχίσει με τον ηττημένο Κιλιτσντάρ­ογλου, ο οποίος θα αντικαταστ­αθεί από τον Ιμάμογλου, αν ο τελευταίος στο μεταξύ δεν απομακρυνθ­εί από τη δημαρχία. Η πρόεδρος του φασιστικού κόμματος iYi, Ακσενέρ, θα παραιτηθεί επίσης και η Ακροδεξιά θα ενωθεί υπό την προεδρία του Σινάν Ογκάν με τη συγχώνευση των MHP και iYi. Τέλος, το καθεστώς θα αντιμετωπί­σει ακραίες δυσκολίες να συνεχίσει όπως πριν, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό μέτωπο. Μια τεράστια, αβέβαιη ιστορία εκτυλίσσετ­αι μπροστά μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece