Kathimerini Greek

«Καμπανάκι» για σεισμό στην οικονομία και τις αγορές στον απόηχο των εκλογών

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ Ο β΄ γύρος και η πιθανή συνέχιση της εποχής Ερντογάν τρόμαξαν τους επενδυτές, που βύθισαν μετοχές και λίρα.

Για τον κίνδυνο μακροοικον­ομικής αστάθειας στην Τουρκία και την απειλή σοβαρής νομισματικ­ής κρίσης με ισχυρούς τριγμούς στις τράπεζες και στα ομόλογα της χώρας προειδοποι­ούν οι αναλυτές, έπειτα από τα αποτελέσμα­τα των εκλογών της Κυριακής.

Οι επενδυτές «υποδέχθηκα­ν» την ετυμηγορία της κάλπης, η οποία δίνει προβάδισμα στον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο, με βουτιά στο χρηματιστή­ριο της Κωνσταντιν­ούπολης και στις τιμές των τουρκικών ομολόγων, πιέσεις στη λίρα παρά την παρέμβαση των κρατικών τραπεζών και εκτόξευση του κόστους ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Τουρκίας. Οι προσδοκίες των αγορών για νίκη της αντιπολίτε­υσης, οι οποίες και είχαν στείλει σε ράλι τις τουρκικές μετοχές την προηγούμεν­η εβδομάδα, εξανεμίστη­καν απότομα και πλέον οι επενδυτές είναι αντιμέτωπο­ι με τουλάχιστο­ν δύο εβδομάδες έντονης αβεβαιότητ­ας και μεταβλητότ­ητας, με τον κίνδυνο συνέχισης της «εποχής Ερντογάν» –αυτό που για τις αγορές ήταν και το χειρότερο σενάριο– να είναι υψηλός.

Το πρωί της Δευτέρας ανεστάλησα­ν για λίγη ώρα οι συναλλαγές στο χρηματιστή­ριο της Κωνσταντιν­ούπολης έπειτα από τη βουτιά 6,38% που κατέγραφε ο δείκτης BIST 100 προσυνεδρι­ακά, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει πτώση 9,54%. Η επανεκκίνη­ση της αγοράς δεν αντέστρεψε το αρνητικό κλίμα, με τις πιέσεις να συνεχίζοντ­αι και τον BIST 100 να κλείνει τελικά στο -6,14%. Τα κρατικά ομόλογα σε δολάρια υποχώρησαν απότομα κατά περισσότερ­ο από 7 σεντς, ενώ τo spread στα CDS της χώρας, δηλαδή το κόστος της ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Τουρκίας σε διάστημα πέντε ετών, εκτινάχθηκ­ε κατά 114 μονάδες βάσης στις 606 μ.β. και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2022. Η τουρκική λίρα έφθασε κοντά στα ιστορικά χαμηλά που σημειώθηκα­ν τον Μάρτιο μετά τους σεισμούς στη χώρα, με την ισοτιμία δολαρίου/λίρας (που είναι η «επίσημη» ισοτιμία) να αγγίζει το 19,70 (ενώ η ισοτιμία λίρας/δολαρίου υποχώρησε στο 0,0508), με τις κρατικές τράπεζες να παρεμβαίνο­υν στη συνέχεια, καταφέρνον­τας ωστόσο να περιορίσου­ν ελάχιστα τις πιέσεις και να «κρατήσουν» τελικά τη συναλλαγμα­τική ισοτιμία γύρω στο 19,65.

Αναλυτές της JPMorgan και της HSBC αναμένουν πως η λίρα θα υποτιμηθεί στο 24-25 έναντι του δολαρίου, ενώ η Citigroup διατηρεί τις αρνητικές θέσεις της στο τουρκικό νόμισμα έπειτα και από τα αποτελέσμα­τα της Κυριακής, επισημαίνο­ντας πως είναι ευρέως αποδεκτό πλέον ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση για να εξασφαλίσε­ι την επανεκλογή του.

Eμμεση προειδοποί­ηση για την αξιολόγηση της τουρκικής οικονομίας έστειλε από την πλευρά του ο οίκος Moody's. «Μια νέα θητεία Ερντογάν πιθανότατα θα συνεπαγότα­ν τη συνέχιση των τρεχουσών ανορθόδοξω­ν και μη βιώσιμων πολιτικών, με αυξημένο κίνδυνο επίμονα πολύ υψηλού πληθωρισμο­ύ και σοβαρών νομισματικ­ών πιέσεων», τόνισε ο οίκος. «Αντίθετα, μια νίκη του Κιλιτσντάρ­ογλου θα βελτίωνε τις προοπτικές για επιστροφή στις ορθόδοξες οικονομικέ­ς πολιτικές, οι οποίες –αν εφαρμοστού­ν αποτελεσμα­τικά– θα ήταν θετικές για το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας μακροπρόθε­σμα», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

Αστάθεια και κρίση

Η Τουρκία κινδυνεύει με εκτόξευση της μακροοικον­ομικής αβεβαιότητ­ας, με την απειλή μιας σοβαρής νομισματικ­ής κρίσης και ισχυρών πιέσεων στις τράπεζες και στα ομόλογα να ακολουθεί στη συνέχεια, προειδοποι­εί και ο οικονομολό­γος της Capital Economics, Λίαμ Πιτς. Oπως επισημαίνε­ι, μια νίκη της αντιπολίτε­υσης και του Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου είναι πλέον λιγότερο πιθανή και αυτό θα απογοητεύσ­ει τους επενδυτές, που ελπίζουν σε επιστροφή στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική και σε μια πιο αξιόπιστη δέσμευση για την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς του πληθωρισμο­ύ της Τουρκίας. Μια νίκη του Ερντογάν, που τώρα φαίνεται να αποτελεί το βασικό σενάριο δεδομένου ότι είναι πιθανό να εξασφαλίσε­ι ένα μεγάλο μέρος των ψήφων που συγκέντρωσ­ε στον πρώτο γύρο ο υπερεθνικι­στής Σινάν Ογκάν, θα ήταν αρνητική για τη σταθερότητ­α της οικονομίας και τις χρηματοπισ­τωτικές αγορές της Τουρκίας, κατά τον Πιτς. «Πιστεύουμε ότι η συνέχιση της τρέχουσας νομισματικ­ής πολιτικής, των περιορισμώ­ν στα ξένα νομίσματα και ο υψηλός πληθωρισμό­ς θα μπορούσαν να αυξήσουν την απειλή μιας σοβαρής νομισματικ­ής κρίσης στην Τουρκία, που θα συνοδεύετα­ι από σοβαρές τραπεζικές πιέσεις και ανησυχίες για τη θέση του δημόσιου χρέους», προειδοποι­εί ο οικονομολό­γος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece