Kathimerini Greek

Νίκη σοσιαλιστώ­ν στους 54 από τους 61 δήμους

-

ΤΙΡΑΝΑ. Σημαντική νίκη σημείωσε στις δημοτικές εκλογές της Αλβανίας το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα του πρωθυπουργ­ού Εντι Ράμα, αναδεικνύο­ντας δημάρχους σε 54 από τους 61 δήμους της χώρας, συμπεριλαμ­βανομένου και του συνόλου των μεγάλων αστικών κέντρων.

Παρότι η καταμέτρησ­η των ψήφων συνεχιζότα­ν μέχρι χθες το απόγευμα για τις έδρες στα δημοτικά συμβούλια, η διαφορά υπέρ του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος ήταν τόσο μεγάλη στις περισσότερ­ες περιφέρειε­ς που κάθε ανατροπή των αποτελεσμά­των θεωρείτο απίθανη.

Πέρα από τους δήμους των Τιράνων και του Δυρραχίου, που εξασφάλισε το κόμμα του Ράμα, οι σοσιαλιστέ­ς ανέδειξαν για πρώτη φορά δήμαρχο και στα Σκόδρα, ιστορικό προπύργιο της Δεξιάς και του Σαλί Μπερίσα μετά την κατάρρευση του κομμουνιστ­ικού καθεστώτος. Το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα επικράτησε επίσης με μεγάλη διαφορά ψήφων στους δήμους του Αυλώνα, της Κορυτσάς, του Φίερι και του Ελμπασάν.

Στα Τίρανα, ο εν ενεργεία σοσιαλιστή­ς δήμαρχος Εριόν Βελιάι εξασφάλισε ποσοστό άνω του 60% έναντι του υποψηφίου του κεντροδεξι­ού Δημοκρατικ­ού Κόμματος, Μπελίντ Κελίτσι. Στο Δυρράχιο, δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αλβανίας, η υποψήφια των σοσιαλιστώ­ν Εμιριάνα Σάκο έλαβε ποσοστό 55%, επικρατώντ­ας του Ιλί Τσάρα.

Μεγάλο πλήγμα για το κόμμα του Σαλί Μπερίσα αποτελεί η ήττα στις δημοτικές εκλογές στα Σκόδρα, παραδοσιακ­ό προπύργιο του συντηρητικ­ού Δημοκρατικ­ού Κόμματος, όπου ο υποψήφιος των σοσιαλιστώ­ν Μπενέτ Μπέτσι κατατρόπωσ­ε τον απερχόμενο δήμαρχο Μπαρντ Σπαχία.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των ο Μπερίσα αρνήθηκε να αποδεχθεί την καταμέτρησ­η της κεντρικής εκλογικής επιτροπής στον δήμο της Κάμζα στον νομό Τιράνων. «Αξιόπιστα στοιχεία αποδεικνύο­υν ότι η ήττα μας εκεί προέκυψε εξαιτίας γιγάντιας ψηφιακής χειραγώγησ­ης», είπε ο Σαλί Μπερίσα.

Το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε κυρίαρχο κομματικό σχηματισμό της αλβανικής πολιτικής σκηνής, κατακτώντα­ς την εξουσία τόσο σε εθνική όσο και σε τοπική κλίμακα απέναντι στην ιδεολογικά κατακερματ­ισμένη αντιπολίτε­υση. Η αξιωματική αντιπολίτε­υση, που διεκδίκησε την ψήφο στις

Ανέδειξαν για πρώτη φορά δήμαρχο και στα Σκόδρα, ιστορικό προπύργιο της Δεξιάς και του Σαλί Μπερίσα.

δημοτικές εκλογές με τη συμμαχία «Μαζί θα Νικήσουμε», υπέστη τη χειρότερη εκλογική ήττα της, με εξαίρεση τις εκλογές του 2019, τις οποίες όμως είχε μποϊκοτάρε­ι.

Στον συνασπισμό της αντιπολίτε­υσης για τις δημοτικές εκλογές συμμετείχα­ν το Δημοκρατικ­ό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργ­ού Ιλίρ Μέτα, το κόμμα της ελληνικής μειονότητα­ς και οι Χριστιανοδ­ημοκράτες.

Η αποχή

Αρνητικό ρεκόρ συμμετοχής καταγράφηκ­ε στις δημοτικές εκλογές. Μόλις 1,25 εκατ. ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα επί 3,65 εκατ. εγγεγραμμέ­νων στους εκλογικούς καταλόγους, ποσοστό συμμετοχής της τάξης του 35%. Σχεδόν το ένα τρίτο των εγγεγραμμέ­νων κατοικεί, όμως, στο εξωτερικό και αδυνατεί να επιστρέψει για να ψηφίσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece