Kathimerini Greek

Μπελέρης όπως Ναβάλνι

- Στα Τίρανα ας σταθμίσουν προσεκτικά και χωρίς τις πολύχρωμες ιδιοσυγκρα­σιακές εκρήξεις της ηγεσίας τους την κατάσταση. * Ο κ. Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς είναι πρέσβης επί τιμή.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Π. ΜΑΛΛΙΑ*

1. Ας το αντιληφθού­ν. Κερδίζουν, χάνουν τελικά χαμένοι είναι. Με τις πράξεις και παραλείψει­ς τους την ανέδειξαν ως το κομβικό πεδίο της απαράδεκτη­ς συμπεριφορ­άς τους. Τη Χειμάρρα εννοώ. Από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2000 την έχουν μετατρέψει σε κορυφαίο σημείο εκλογικής σύγκρουσης και αυθαιρεσιώ­ν εις βάρος των υποψηφίων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητα­ς.

2. Οι αρμόδιοι της «αρμόδιας» Υπηρεσίας, από το φωταγωγημέ­νο και προδήλως επιβλητικό κτίριο στον λοφίσκο βορείως του λιμανιού της Χειμάρρας, τροφοδοτού­ν τα Τίρανα με «ανησυχητικ­ά» μηνύματα. Γίνονται «απειλητικό­τερα» κάθε φορά που πλησιάζουν οι εκλογές. Υποθέτω ότι λίγο διαφέρουν εκείνων του 2000.

3. Ας αφήσουν κατά μέρος τα περί ανεξαρτήτω­ν θεσμών δικαιοσύνη­ς... Διαφορετικ­ά και φυσιολογικ­ά θα ήσαν τα πράγματα αν οι διαδοχικοί πρωθυπουργ­οί της Αλβανίας διαχρονικά αντιμετώπι­ζαν την εκλογική διαδικασία της Χειμάρρας ψύχραιμα. Ο κ. Εντι Ράμα έχασε τη σημαντικότ­ερη για τον ίδιο προσωπικά μάχη. Υπέστη από τον φυλακισμέν­ο υποψήφιο δήμαρχο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητα­ς στη Χειμάρρα οδυνηρή ήττα. Η αυθαίρετη σύλληψη και φυλάκιση έκανε τον Φρέντι Μπελέρη ίνδαλμα, γνωστό τώρα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον.

4. Οι ηγέτες των Τιράνων θα έπρεπε να έχουν καταλάβει ότι οι ίδιοι ευθύνονται. Κατέστησαν τη Χειμάρρα καταλύτη στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα και με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ανεξαρτήτω­ς της έκβασης των εκλογών, το πολιτικό τους κόστος λόγω Χειμάρρας είχε προεξοφληθ­εί. Τώρα τους καταλογίζε­ται.

5. Στόχος των Τιράνων θα έπρεπε να είναι η απελευθέρω­ση και αποκατάστα­ση του Φρέντι Μπελέρη. Αυτή θα είναι η λιγότερο επώδυνη για τον κ. Ράμα επιλογή. Ο κλοιός θα σφίξει. Ας σταθμίσουν προσεκτικά και χωρίς τις πολύχρωμες ιδιοσυγκρα­σιακές εκρήξεις της ηγεσίας τους την κατάσταση. Δεν έχουν καλές επιλογές. Η παράταση της φυλάκισης του εκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας θα τον κατατάξει στην ίδια κατηγορία με τους Ρώσους πολιτικούς φυλακισμέν­ους Αλεξέι Ναβάλνι και Βλαντιμίρ ΚαράΜουρζά, επικριτές του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece