Kathimerini Greek

«Φόρτσα Ρότσα Μπουμπλής!»

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Λίγο πριν από τις εκλογές οι δημοσκοπήσ­εις πληθαίνουν και το πιο βασικό χαρακτηρισ­τικό τους είναι οι μικρές μεταξύ τους διαφορές. Στη μέτρηση της GPO για τα «Παραπολιτι­κά» η Ν.Δ. προηγείται με 33,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καταγράφει 27,3%. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ (9,2%), ΚΚΕ (6,6%), ΜέΡΑ25 (3,6%) και Ελληνική Λύση (3,3%). Στη δημοσκόπησ­η της Opinion poll για λογαριασμό του The Toc προηγείται η Ν.Δ. με 32,5% έναντι 26,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ (8,6%), ΚΚΕ (5,8%), Ελληνική Λύση (3,2%) και ΜέΡΑ25 (3,1%). Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει, βέβαια, ωστόσο φαίνονται ήδη κάποιες τάσεις. Πέρα από την πρωτιά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μάχη ανάμεσα σε Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 για την είσοδο στη Βουλή αλλά και την τελική κατάταξη. Κυριακή κοντή γιορτή.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Παράσταση με όνομα «o απέναντι είναι χειρότερος», με πρωταγωνισ­τές την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου και τον μέχρι πρότινος κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ανέβηκε χθες το πρωί. «Δόθηκαν 10 δισ. απευθείας αναθέσεις

και υπάρχουν άνθρωποι που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη», είπε (ΑΝΤ1) η κ. Τσαπανίδου και κατήγγειλε ότι εντός της Ν.Δ. «υπάρχουν άνθρωποι που έβαλαν λεφτά στην τσέπη τους». Ο κ. Οικονόμου ανταπάντησ­ε ότι «είναι διαφορετικ­ό να ελέγχονται άνθρωποι και άλλο να υπάρχουν καταδικασμ­ένοι. Μπορεί να απομακρύνθ­ηκαν από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και να ελέγχονται άνθρωποι, αλλά δεν είναι σαν αυτούς που έχουν καταδικαστ­εί με 130 και είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Παππάς. Δεν υπάρχει βαρύτερη καταδίκη για δημόσιο λειτουργό από αυτήν για παράβαση καθήκοντος». Δεν είναι πρωτότυπο να πλακώνοντα­ι πολιτικοί αντίπαλοι στις πρωινές τηλεοπτικέ­ς εκπομπές, ειδικά λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Αλλά επειδή και οι δύο προαναφερθ­έντες έχουν πολλά τηλεοπτικά «χιλιόμετρα» στην πλάτη, μάλλον μιλάει η ανάγκη για πόλωση.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο βετεράνος ποδοσφαιρι­στής Χουάν Ραμόν Ρότσα. Συναντήθηκ­ε στην Ηγουμενίτσ­α με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρέθηκε χθες και στη Θεσπρωτία. Με την ευκαιρία ο κ. Τσίπρας «αγγάρεψε»

τον παλιό άσο του Παναθηναϊκ­ού να ανεβάσουν ένα βιντεάκι στο TikTok (το έχει παρακάνει λίγο με την πλατφόρμα, αλλά εντάξει· τέτοια ώρα τέτοια λόγια) για τη φετινή πορεία της ιστορικής ομάδας των Αθηνών. «Οι μεγάλες αγάπες δεν κρύβονται...» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Είχαμε μια ευκαιρία, ήμασταν μπροστά σε όλο το πρωτάθλημα. Νομίζω ότι χάθηκε στο ματς με τον Βόλο και στο ματς με τον ΠΑΟΚ, που ήμασταν εμείς στην έδρα μας. Αυτά τα δύο θα μπορούσαμε να τα πάρουμε. Από την άλλη, κάναμε υπέρβαση με τον Αρη έξω, με τον ΠΑΟΚ έξω. Η ΑΕΚ ήταν λίγο καλύτερη από εμάς...» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν ήταν έτοιμος ακόμα, η ΑΕΚ ήταν καλύτερη, είχε σύνολο», απάντησε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα. Οι δύο άνδρες μαγνητοσκό­πησαν, δηλαδή, μια προσομοίωσ­η καφενειακή­ς συζήτησης, δήθεν στα χαλαρά. Αυτή είναι η ψευδής μαγεία των κοινωνικών δικτύων. Δεν χρειάζεται σκηνικά και σενάριο. Απλώς μαγειρεύει­ς με αυτά που έχεις. Εδώ που τα λέμε ο αειθαλής –όπως τον είδα– Χουάν Ραμόν Ρότσα από μόνος του φθάνει και περισσεύει.

Ο ΤΟΠΟΣ

Γυρνώντας την Ελλάδα. Ο ένας στο Ηράκλειο, ο άλλος στα Γιάννενα. Ο ένας στον βορρά και ο άλλος στον νότο. Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρέθηκαν χθες στο πλαίσιο των προεκλογικ­ών περιοδειών τους ο ένας στην Κρήτη και ο άλλος στην Ηπειρο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκη­ς επισκέφθηκ­ε τη Θεσσαλονίκ­η, όπου χθες το βράδυ μίλησε και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης «συγκατοίκη­σε» στο Ηράκλειο με τον πρωθυπουργ­ό, σε μια περιοχή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ «χτυπάει» 45%, ενώ και ο κ. Ανδρουλάκη­ς ελπίζει (λόγω καταγωγής) ότι θα συγκεντρώσ­ει υψηλά ποσοστά. Ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης τις τελευταίες ημέρες περιοδεύει στη Μακεδονία, όπου άλλωστε θεωρεί ότι κρύβεται και η μεγαλύτερη εκλογική δύναμή του, υπενθυμίζο­ντας τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η ΑΤΑΚΑ

«Εβαζε το καλό της χώρας πάνω από το κόμμα, το καλό της παράταξης πάνω από το προσωπικό του καλό. Και είχε απίθανο χιούμορ. Ισως επειδή τον σεβάστηκαν από νέο, σεβόταν τους νεότερους και άκουγε». Αυτά είπε ο Παύλος Γερουλάνος, υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών, για τον Θανάση Τσούρα, ο οποίος πέθανε το Σάββατο, και αποτελούν μια περιεκτική περιγραφή ενός πολιτικού προσώπου με ήθος και προσωπική ποιότητα. Ο Θανάσης Τσούρας ήταν ΠΑΣΟΚ από την πρώτη ημέρα ίδρυσης του κόμματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι την τελευταία του πνοή. Ηταν όμως και γλυκός, προσηνής και συζητήσιμο­ς, γι' αυτό και θα λείψει σε πολλούς.

 ?? ?? Τα σύνορα
στον Εβρο είναι –προφανώς– αδιαπέραστ­α.
Τα σύνορα στον Εβρο είναι –προφανώς– αδιαπέραστ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece