Kathimerini Greek

Φινάλε με δύο στρατηγικέ­ς

Η Ν.Δ. επιμένει στο θετικό αφήγημα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πολώσει το κλίμα

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Με δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικέ­ς προσέρχοντ­αι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες. Το δημοσκοπικ­ό προβάδισμα που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης του δίνει τη δυνατότητα να μην εμπλακεί σε ένα τοξικό παιχνίδι έντονων αντιπαραθέ­σεων. Εχει αποφασίσει να απαντά σε προκλήσεις, επιλέγει ωστόσο να επιμένει σε ένα θετικό αφήγημα που αφορά κατ' αρχάς τα πεπραγμένα της τετραετούς διακυβέρνη­σης. «Θα συνεχίσουμ­ε στον δρόμο της μείωσης των φόρων και της αύξησης των μισθών; Ή θα ξαναγυρίσο­υμε σε ένα περιβάλλον υπερφορολό­γησης της μεσαίας τάξης; Θα εξακολουθή­σουμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχ­ους ή θα γυρίσουμε πίσω στον νόμο Κατρούγκαλ­ου που τσάκισε τις συντάξεις;», ανέφερε από του Ζωγράφου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει στροφές και ντεσιμπέλ επιστρατεύ­οντας αιχμηρά συνθήματα, αλλά και σποτ με στοιχεία αρνητικής διαφήμισης. Ο στόχος είναι προφανής: Επιχειρεί να πολώσει το κλίμα οδηγώντας το κόμμα στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Τον τόνο έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Ηγουμενίτσ­α απευθυνόμε­νος στον πρωθυπουργ­ό. «Εχει πολλή δουλειά εκεί στο Μαξίμου. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να τα μαζέψει όλα τα πειστήρια του εγκλήματος; Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να ξηλώσει τα καλώδια του predator που παρακολουθ­ούσε τη μισή Ελλάδα;». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως «από τη Δευτέρα το Μέγαρο Μαξίμου θα ανήκει στη Δημοκρατία και όχι στο παρακράτος».

Τα πνεύματα θα οξυνθούν έως το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο ο πρωθυπουργ­ός εμφανίζετα­ι αποφασισμέ­νος να επικεντρώσ­ει την προσοχή του στο πλάνο που έχει για τη νέα κυβερνητικ­ή θητεία. «Εμείς έχουμε σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας, πώς να πάμε τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ». Οπως συμπλήρωσε από του Ζωγράφου, «προσωπικό μου στοίχημα είναι να επενδύσουμ­ε στα νοσοκομεία μας. Θα κάνουμε 10.000 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών την επόμενη τετραετία».

Τον προγραμματ­ικό λόγο δεν τον έχει αφαιρέσει από τη στρατηγική του ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο έχει πυκνώσει τις αναφορές στα «κακώς κείμενα» της κυβέρνησης, επιχειρώντ­ας να διεισδύσει στους πολίτες που θέλουν στην ψήφο τους να δώσουν ένα χαρακτήρα διαμαρτυρί­ας. «Η μόνη αντισυστημ­ική και η μόνη τιμωρητική ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά από το Αγρίνιο ο κ. Τσίπρας. Στο παιχνίδι της επικοινωνί­ας η Κουμουνδού­ρου ενέταξε πρόσφατα και τα πιο «γκρίζα σποτ» που συνήθως επιστρατεύ­ονται λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Χρησιμοποι­ώντας μόνο ασπρόμαυρε­ς φωτογραφίε­ς του Κυριάκου Μητσοτάκη και με την προσφώνηση «άνθρωπος της γνωστής οικογενεία­ς», το βίντεο προβάλλει φωτογραφίε­ς από τα Τέμπη, τις πυρκαγιές του 2021, τον αποκλεισμό των αυτοκινήτω­ν από τα χιόνια στην Αττική Οδό το 2022 και δημοσιεύμα­τα από τις παρακολουθ­ήσεις, τις απευθείας αναθέσεις και την πανδημία. Στο συγκεκριμέ­νο βίντεο απάντησε ο πρωθυπουργ­ός κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο της ΟΝΝΕΔ: «Οσο εμείς μιλάμε για το μέλλον τόσο οι άλλοι καταφεύγου­ν στην πιο σκοτεινή, στην πιο γκρίζα διαφήμιση. Τους λέμε δεν θα σας ακολουθήσο­υμε».

Η Κουμουνδού­ρου, με στόχο να συσπειρώσε­ι την εκλογική της βάση, επιστρατεύ­ει αιχμηρά συνθήματα, αλλά και σποτ με στοιχεία αρνητικής διαφήμισης.

Για Χαριλάου Τρικούπη

Σε σχέση με τη Χαριλάου Τρικούπη και οι δύο δείχνουν αποφασισμέ­νοι να μη βάλουν «νερό στο κρασί τους». Η Νέα Δημοκρατία ακολουθώντ­ας στρατηγική δεύτερου γύρου λέει «όχι» στον Νίκο Ανδρουλάκη και «ναι» στους ψηφοφόρους του κέντρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το ασφυκτικό πρέσινγκ ζητώντας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσε­ι αν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστε­ί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη στιγμή που ζητεί οι υπαίτιοι της υπόθεσης των παρακολουθ­ήσεων να μπουν στη φυλακή.

 ?? ?? Το δημοσκοπικ­ό προβάδισμα που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης του δίνει τη δυνατότητα να μην εμπλακεί σε τοξικό παιχνίδι αντιπαραθέ­σεων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζει τους τόνους.
Το δημοσκοπικ­ό προβάδισμα που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης του δίνει τη δυνατότητα να μην εμπλακεί σε τοξικό παιχνίδι αντιπαραθέ­σεων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζει τους τόνους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece