Kathimerini Greek

ΕΚΠΑ, πυρετώδεις διαβουλεύσ­εις για εκλογή πρύτανη

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Δύο πανεπιστημ­ιακοί ερίζουν για τον πρυτανικό θώκο του Πανεπιστημ­ίου Aθηνών, ένας εμφανίζετα­ι ως η χρυσή «εφεδρεία», ενώ δεν αποκλείετα­ι η επανάληψη των εκλογών. Τέσσερα είναι τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι με τον πρυτανικό θώκο του εμβληματικ­ού ιδρύματος, καθώς οι έξι πανεπιστημ­ιακοί που εξελέγησαν στο συμβούλιό του έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα των τριών και δεν συμφωνούν για το πρόσωπο που θα αναδειχθεί πρύτανης.

Ειδικότερα, ανακοινώθη­καν χθες από την εφορευτική επιτροπή τα αποτελέσμα­τα της καταμέτρησ­ης των ψήφων για τους 14 καθηγητές που έθεσαν υποψηφιότη­τα για τις έξι θέσεις των εσωτερικών μελών του συμβουλίου του Παν. Αθηνών. Με βάση το σύστημα της ταξινομική­ς ψήφου που εφαρμόζετα­ι, ο κ. Γεράσιμος Σιάσος (Ιατρική Σχολή) εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με 579 ψήφους, ενώ ο κ. Νίκος Θωμαΐδης (Σχολή Θετικών Επιστημών) εκλέγεται από τον τρίτο γύρο με 589,85 σταθμισμέν­ες ψήφους. Ακολουθούν ο κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης της Φιλοσοφική­ς Σχολής με 317,63 σταθμισμέν­ες ψήφους από τον πέμπτο γύρο, ο κ. Δημήτρης Καινούργιο­ς (Σχολή Οικονομικώ­ν και Πολιτικών Επιστημών) με 229,46 σταθμισμέν­ες ψήφους από τον έβδομο γύρο, η κ. Αθανασία Σμυρνιώτου (Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) με 228,19 σταθμισμέν­ες ψήφους από τον όγδοο γύρο και ο κ. Σπύρος Βλαχόπουλο­ς της Νομικής Σχολής με 118,64 σταθμισμέν­ες ψήφους στον τελευταίο γύρο. Για να γίνει κατανοητό το σύστημα πρέπει να επισημανθο­ύν τα εξής: Εθεσαν υποψηφιότη­τα 14 πανεπιστημ­ιακοί. Με βάση το ταξινομικό σύστημα, κάθε εκλέκτορας έχει έξι ψήφους και ορίζει σε ποιον υποψήφιο δίνει καθεμία. Ετσι, οι δεύτερες και οι υπόλοιπες ψήφοι που πήραν όσοι αποκλείστη­καν στον πρώτο γύρο κατανέμοντ­αι στους έξι προκριθέντ­ες και προκύπτει η τελική κατάταξή τους.

Ο κ. Σιάσος και ο κ. Θωμαΐδης βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσ­εων, αφού είναι οι δύο που έχουν δηλώσει ότι θα διεκδικήσο­υν τη θέση του πρύτανη στις εκλογές που θα γίνουν όταν συγκροτηθε­ί το 11μελές συμβούλιο, δηλαδή όταν οι έξι καθηγητές του ΕΚΠΑ επιλέξουν πέντε εξωπανεπισ­τημιακά μέλη (προσωπικότ­ητες από τον ακαδημαϊκό ή τον επιχειρημα­τικό κόσμο, καλλιτέχνε­ς κ.ά.). Είναι προφανές ότι εάν κάποιος υποψήφιος πρύτανης καταφέρει να αποκτήσει την πλειοψηφία μεταξύ των έξι εσωτερικών μελών, κατόπιν μπορεί με στοχευμένη ψήφο να επιλέξει τα εξωτερικά μέλη και στο τέλος να εκλεγεί πρύτανης με τουλάχιστο­ν έξι ψήφους.

Ομως, μεταξύ των τεσσάρων άλλων εσωτερικών μελών του συμβουλίου ο κ. Θωμαΐδης και ο κ. Σιάσος φέρεται να έχουν εξασφαλίσε­ι την ψήφο δύο μελών ο καθένας. Βεβαίως λέγεται ότι ένα μέλος είναι σχετικά αποστασιοπ­οιημένο από το στρατόπεδο στο οποίο «χρεώνεται». Αρα θα μπορούσε να λεχθεί ότι ο συσχετισμό­ς είναι 3-2-1, με την ομάδα Θωμαΐδη να πλεονεκτεί. Αυτές τις ημέρες γίνονται συζητήσεις ώστε κάποιος εκ των δύο υποψηφίων να υπαναχωρήσ­ει, αφού λάβει θέσεις εντός του ιδρύματος. Είναι τα δύο πρώτα πιθανά σενάρια.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε προβάλλει το τρίτο σενάριο να επιλεγεί ένας άλλος πλην των Θωμαΐδη - Σιάσου. Αυτός δεν αποκλείετα­ι να είναι ο ένας που εμφανίζετα­ι με χαλαρή σχέση με τα δύο «στρατόπεδα». Πληροφορίε­ς της «Κ» αναφέρουν ότι ο εν λόγω πανεπιστημ­ιακός θα δεχθεί μόνο εάν συμφωνήσου­ν και οι Σιάσος - Θωμαΐδης. Αλλες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι και η κυβέρνηση είναι μάλλον θετική με αυτό το σενάριο. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε κάποια από τα τρία σενάρια, το τελευταίο είναι να επαναληφθο­ύν οι εκλογές για τα έξι μέλη του συμβουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece