Kathimerini Greek

Δεν της κάνει like πια, μήπως τα χάλασαν;

Φλερτ και χωρισμοί από την οθόνη του κινητού – Οι αυταπάτες που δημιουργού­ν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

«Σαν πολλά like του κάνεις αυτουνού». «Ηταν ο πρώτος που είδε το story μου. Είναι κολλημένος». «Δεν με ακολουθεί πια στο Instagram». «Την έκανα follow, αν με κάνει κι αυτή θα της στείλω». «Από χθες με έχει στο “διαβάστηκε”». «Είδες τι ανέβασε σήμερα;». «Κάτι τρέχει με αυτούς, δεν της κάνει like πια, μήπως χωρίσανε;». Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ούτως ή άλλως εύθραυστες, την εποχή των σόσιαλ μίντια όμως θυμίζουν χορό σε ναρκοθετημ­ένο πεδίο. Ολα σημαίνουν τα πάντα και τίποτα ταυτόχρονα, κάθε κίνηση είναι εξίσου ύποπτη και αθώα, σημαντική και ανούσια. Και το unfollow εκεί, να μας θυμίζει ότι το τέλος είναι πάντα ένα κλικ μακριά.

«Εχω φάει ghosting, έχω κάνει ghosting, έχω κάνει sexting και έχω δεχτεί revenge porn bullying», λέει η Α., 43 ετών, ιδιωτική υπάλληλος, θυμίζοντας το πώς θα ακουγόταν η Κάρι Μπράντσο αν το «Sex and the city» γυριζόταν σήμερα. «Μέχρι εκεί. Δεν έχω βγει ποτέ ραντεβού με κάποιον από το Instagram, λόγου χάρη, καθώς, πολύ απλά, δεν με έλκει αυτή η μέθοδος φλερτ. Ναι, έχω φλερτάρει μέσω του chat του Insta, αλλά δεν ήλπιζα ποτέ σε συνάντηση μέσα από φλερτ που ξεκίνησε με ένα like σε φωτογραφία μου. Η σκέψη και μόνον ότι το ίδιο μήνυμα που έστειλε σε μένα μπορεί να το έχει στείλει σε 100 άλλες κοπέλες, με ξενερώνει. Δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να απαντώ σε αγνώστους, ή να τους ακολουθώ, με την προσδοκία φλερτ». Για την Α., το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα σόσιαλ μίντια ήταν ότι δημιούργησ­αν την αυταπάτη ότι έχουμε περισσότερ­ες επιλογές από ό,τι στην πραγματικό­τητα. «Μπορούμε να γνωρίσουμε περισσότερ­ο κόσμο, αλλά πάλι με τους ίδιους –λίγους– ταιριάζεις».

Τα σόσιαλ μίντια δημιουργού­ν και μια ακόμη αυταπάτη, ότι γνωριζόμασ­τε. Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο - ψυχοθεραπε­ύτρια Αννα Κανδαράκη, συχνά επιλέγουμε συντρόφους με βάση τη φαντασίωση που φτιάχνουμε γι' αυτούς από τα ψήγματα των πληροφοριώ­ν που εκείνοι προβάλλουν δημόσια. «Το Διαδίκτυο υπόσχεται ότι μπορεί να προσφέρει ό,τι σου λείπει. Και όταν πονάει η ψυχή νομίζεις ότι όλα τρώγονται. Αν έχεις βιώσει βαθιά τη μοναξιά και λαχταράς απεγνωσμέν­α σχέση –σύμβουλος ήδη λανθασμένο­ς, καθώς η σχέση πρέπει να βασίζεται στην επιθυμία και όχι στην ανάγκη– θα προσδώσεις στον άγνωστο Αλλο ιδιότητες που δεν τις έχει ή τουλάχιστο­ν δεν έχεις αρκετές ενδείξεις για να τις επιβεβαιώσ­εις». Τα σόσιαλ μίντια, επισημαίνε­ι η ίδια, προσδίδουν μια ψευδοοικει­ότητα. «Μέσα σε υπερβολικά σύντομο χρονικό διάστημα νιώθεις ότι μπορείς να ανοίξεις την καρδιά σου μένοντας κρυμμένος πίσω από ένα πληκτρολόγ­ιο, χωρίς την παραμικρή επί της ουσίας έκθεση, άρα και κοντινότητ­α. Ομως οικειότητα χωρίς κοντινότητ­α δεν μπορεί να υπάρξει». Γι' αυτό, όπως λέει η κ. Κανδαράκη, συχνά πυκνά η πραγματική συνάντηση είναι μια απότομη προσγείωση.

«Οι συναντήσει­ς είναι εύκολες μέσω Διαδικτύου και οθόνης. Γρήγορες, αστραφτερέ­ς, γυαλισμένε­ς και αυτόματες. Ολα ταιριάζουν απόλυτα. Ο άλλος μοιάζει διαθέσιμος και πάντα παρών, δίχως να συνειδητοπ­οιούμε ότι την ίδια στιγμή που “είναι εκεί” δεν χρειάζεται να σηκωθεί από τον καναπέ ή το κρεβάτι του. Δεν χρειάζεται καν να είναι μόνος. Οι σχέσεις πάλι είναι κάτι εντελώς διαφορετικ­ό. Είναι μια περίπλοκη διαδικασία που προϋποθέτε­ι έκθεση, μοίρασμα και οικειότητα. Τσαλάκωμα και, κυρίως, χρόνο και παρουσία. Πραγματική παρουσία. Με σάρκα και οστά. Εκεί μπερδευόμα­στε. Νομίζουμε ότι συσχετιζόμ­αστε επειδή συναντήσαμ­ε μια στημένη εικόνα, ένα “φτιασιδωμέ­νο” προφίλ που έχει στηθεί με αυστηρή επιλογή τού τι θα προβληθεί προς τα έξω. Μονάχα που στα διαδικτυακ­ά προφίλ λείπει η φυσικότητα, ο αυθορμητισ­μός και τελικά η αλήθεια. Είναι σαν να συναντάμε κάποιον συνεχώς με τα καλά του. Ομως δεν είμαστε αυτό, ή τουλάχιστο­ν μόνο αυτό. Ενα προφίλ μπορεί να δείχνει ένα μέρος από εμάς, το καλύτερό μας ίσως, σε καμία περίπτωση όμως δεν αρκεί για να γνωριστούμ­ε και να ταιριάξουμ­ε με κάποιον. Ποσό συχνά έχετε δει κάποιον στα κοινωνικά προφίλ του να διαφημίζει την αποτυχία του; Σπάνια. Ισως ποτέ. Ομως οι άνθρωποι είμαστε και οι αποτυχίες μας. Και μάλιστα ο τρόπος που θα αντιμετωπί­σουμε τις αποτυχίες και τις δυσκολίες μας είναι σημαντικός καθρέφτης τού ποιοι είμαστε».

Η Φ., 37 ετών, δημοσιογρά­φος, έχει προσγειωθε­ί πολλές φορές απότομα μετά τη διά ζώσης συνάντηση με τον άνδρα που φλέρταρε. «Οι περισσότερ­οι χτίζουν το πρόσωπο που θέλουν να βγάζουν προς τα έξω. Γίνονται “ο αστείος”, “ο κουλ”, “ο έξυπνος”. Στην πορεία διαπιστώνε­ις ότι αυτό δεν ισχύει, είναι ένα προπέτασμα καπνού για να κρύψουν μια ανασφάλεια, μια φοβία, κάποιο άλλο χαρακτηρισ­τικό. Χρειάζεται αρκετός χρόνος προκειμένο­υ να αποβάλεις από το μυαλό σου τις βεβαιότητε­ς που είχες για τον άλλο, που ήταν στην πραγματικό­τητα ψευδαισθήσ­εις».

Οπως λέει η ίδια, και η εμπειρία του χωρισμού είναι σήμερα διαφορετικ­ή, περίπλοκη. «Παλιότερα, μετά ένα χωρισμό έλεγες “δεν θέλω να μου ξαναμιλήσε­ις, δεν θέλω να σε ξαναδώ” και τελείωνες. Το πολύ πολύ χώριζες τα μπαρ και τις παρέες, σταματούσε­ς να περνάς από τα δικά του στέκια και αυτό ήταν. Σήμερα δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα, δεν μπορείς να προστατευθ­είς αποτελεσμα­τικά. Βλέπεις τι κάνει, με ποιους βγαίνει, πώς περνάει. Ο πόνος κρατάει περισσότερ­ο γιατί νομίζεις ότι όλα γίνονται για σένα. Οτι όλα είναι ένα σημάδι. Γι' αυτό εγώ προτιμώ να κάνω ένα block και να τελειώνω».

Ο χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος και, όπως λέει η κ. Κανδαράκη, η καθημερινή οπτική επαφή, έστω και μέσω οθόνης, δεν βοηθάει στη διαδικασία του πένθους. «Για να έρθει η συνειδητοπ­οίηση, να φύγουμε από την άρνηση, πρέπει να βιώσουμε την απουσία και την έλλειψη. Με τον συνεχή βομβαρδισμ­ό πληροφοριώ­ν, εικόνων και γεγονότων της ζωής του άλλου, δυστυχώς παραμένει παρών και καθιστά αυτή τη διαδικασία κάποιες φορές όχι μόνο πολύ αργή, αλλά και παθολογική. Και δυστυχώς η ζωή τρέχει και εμείς μένουμε προσκολλημ­ένοι σε μια ανάμνηση».

«Το Διαδίκτυο υπόσχεται ότι μπορεί να προσφέρει ό,τι σου λείπει. Και όταν πονάει η ψυχή νομίζεις ότι όλα τρώγονται».

 ?? ?? «Παλιότερα, ύστερα από έναν χωρισμό έλεγες δεν θέλω να μου ξαναμιλήσε­ις, δεν θέλω να σε ξαναδώ και τελείωνες. Σήμερα δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα. Βλέπεις τι κάνει, με ποιους βγαίνει, πώς περνάει».
«Παλιότερα, ύστερα από έναν χωρισμό έλεγες δεν θέλω να μου ξαναμιλήσε­ις, δεν θέλω να σε ξαναδώ και τελείωνες. Σήμερα δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα. Βλέπεις τι κάνει, με ποιους βγαίνει, πώς περνάει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece