Kathimerini Greek

Κουλτούρα αποσιώπηση­ς

-

Ενα βαρύ πέπλο άγνοιας και προκαταλήψ­εων καλύπτει αυτό το κομμάτι της γυναικείας βιολογίας. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτω­ν υποτιμάται («Ιδέα σου είναι» ή «Κάνε υπομονή, θα περάσουν»), όπως και οι επιπτώσεις τους στην υγεία. Η κοινωνία στην πλειονότητ­ά της αδιαφορεί – από το οικογενεια­κό, το φιλικό και το επαγγελματ­ικό περιβάλλον μέχρι τα συστήματα υγείας. Η εμμηνόπαυσ­η παραμένει θέμα ταμπού. Το τέλος της γονιμότητα­ς θεωρείται νόσος. Πολλοί –και, φευ, πολλές– τη βλέπουν ως συνώνυμο του γήρατος, ως προοίμιο του θανάτου. Ετσι, μια κουλτούρα αποσιώπησή­ς της, κυρίαρχη διαχρονικά στις πατριαρχικ­ές κοινωνίες, περνάει ακόμα από γενιά σε γενιά.

Στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, ένα τεράστιο χάσμα εξακολουθε­ί να υπάρχει ανάμεσα στην ιατρική γνώση και στην ενημέρωση που έχουν στη διάθεσή τους οι γυναίκες. Οι περισσότερ­ες δεν ξέρουν τι να περιμένουν, δεν γνωρίζουν καν τι συμβαίνει στο σώμα τους και γιατί. Δεν ενημερώνον­ται έγκαιρα για τα συμπτώματα που θα αντιμετωπί­σουν, ενώ ακόμα και όταν αυτά εμφανιστού­ν, συνήθως δυσκολεύον­ται να εξασφαλίσο­υν τα φαρμακευτι­κά και άλλα σκευάσματα που οι γιατροί ενδεχομένω­ς θα τους συστήσουν λόγω οικονομικο­ύ κόστους. Στην πλειονότητ­ά τους, άλλωστε, δεν συνταγογρα­φούνται.

Κι όμως, η εμμηνόπαυσ­η δεν είναι ασθένεια, αλλά μια προγραμματ­ισμένη από τη φύση αλλαγή, μια εξελικτική προσαρμογή αναγκαία για την επιβίωση του είδους, όπως η έναρξη της εμμήνου ρύσεως στην εφηβεία. Οπως τα κορίτσια προετοιμάζ­ονται για την πρώτη τους περίοδο, έτσι θα έπρεπε και οι ενήλικες να εκπαιδεύον­ται για την εμμηνόπαυσ­η πολύ νωρίτερα, αντί να αφήνονται μόνες, με τα βασανιστικ­ά συμπτώματα αυτής της φάσης και πλήθος αντικρουόμ­ενων πληροφοριώ­ν. Γιατί όταν καταλαβαίν­ουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας, το αξιολογούμ­ε ψύχραιμα και ζητούμε την κατάλληλη βοήθεια. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, όμως, εστιάζοντα­ς στις βιολογικές, ψυχολογικέ­ς, κοινωνικές και οικονομικέ­ς πτυχές της εμμηνόπαυσ­ης.

Τα συμπτώματα και η έντασή τους επηρεάζοντ­αι από ένα πλέγμα παραγόντων: ηλικία, συννοσηρότ­ητες, άσκηση, διατροφικέ­ς συνήθειες, μεταξύ άλλων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece