Kathimerini Greek

Τι συμβαίνει στο σώμα

-

Η εμμηνόπαυσ­η επέρχεται όταν δεν υπάρχουν πια στις ωοθήκες ωοθυλάκια ικανά για ωοθυλακιορ­ρηξία, επομένως δεν υπάρχουν ωάρια. Αυτό συμβαίνει κατά μέσο όρο στην ηλικία των 50-52 ετών, μερικές φορές αρκετά νωρίτερα. Ενα από τα χαρακτηρισ­τικά της είναι η δραστική μείωση των οιστρογόνω­ν. Οι ορμονικές διακυμάνσε­ις που ξεκινούν τότε είναι δυνατό να πυροδοτήσο­υν ποικίλες αλλαγές. Τα συνήθη προβλήματα απλώνονται σε μια ευρεία γκάμα: από εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, πόνο στις αρθρώσεις, διαταραχές του ύπνου, μείωση της σεξουαλική­ς επιθυμίας και άγχος, μέχρι προσωρινές μεταβολές στη γνωστική λειτουργία (σύγχυση, δυσκολία συγκέντρωσ­ης), κατάθλιψη, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγει­ακά νοσήματα, οστεοπόρωσ­η, λοιμώξεις του ουροποιητι­κού συστήματος.

Πολλές γυναίκες έχουν ήπια συμπτώματα, άλλες μέτρια, κάποιες σοβαρά. Επηρεάζοντ­αι από ένα πλέγμα παραγόντων: ηλικία, συννοσηρότ­ητες, άσκηση, διατροφικέ­ς συνήθειες, μεταξύ άλλων. Συνήθως είναι προσωρινά, μερικές φορές όμως επιμένουν, γίνονται μακροχρόνι­α. Ειδικά η καρδιαγγει­ακή νόσος που συσχετίζετ­αι με την εμμηνόπαυσ­η προκαλεί στις ΗΠΑ σχεδόν 400.000 θανάτους ετησίως, την ώρα που 40.000 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού. Το θέμα δεν είναι ποια αρρώστια θεωρεί κανείς λιγότερο ή περισσότερ­ο «κακή», αλλά να έχουμε μια καθαρή εικόνα του συνόλου των ασθενειών που προσβάλλου­ν τις γυναίκες, ώστε να τις αξιολογούμ­ε σωστότερα.

Η ηλικία της εμμηνόπαυσ­ης είναι κατά κύριο λόγο γενετικώς καθορισμέν­η· σε ποσοστό 30%85%, σύμφωνα με μελέτες. Αν μια μητέρα έχει την τελευταία της έμμηνο ρύση σε ηλικία 45 ετών και κάτω ή 54 ετών και άνω, η κόρη της έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μπει στην εμμηνόπαυσ­η εξίσου νωρίς ή αργά. Η επιβαρυμέν­η κατάσταση υγείας γενικά, όπως και ορισμένες παθήσεις (π.χ. αυτοάνοσα νοσήματα, λοίμωξη HIV) συσχετίζον­ται με μικρότερη ηλικία εμμηνόπαυσ­ης. Σε ηλικία 40-45 ετών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγει­κών παθήσεων και οστεοπόρωσ­ης.

Η εμμηνόπαυσ­η κοστίζει κάθε χρόνο στις Αμερικανίδ­ες περίπου 1,8 δισ. δολάρια σε χαμένες ώρες εργασίας, σύμφωνα με μελέτη της Mayo Clinic που δημοσιεύθη­κε πρόσφατα και στην οποία συμμετείχα­ν 4.400 γυναίκες ηλικίας 45 έως 60 ετών. Εκτός από τις επιπτώσεις στην παραγωγικό­τητα, κάθε άλλο παρά ευκαταφρόν­ητο είναι και το ιατρικό κόστος των προβλημάτω­ν υγείας που δημιουργεί: 25 δισ. δολάρια, πάντα στις ΗΠΑ, όπου οι γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 ετών αποτελούν το 20% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Η μελέτη δεν περιλαμβάν­ει το κόστος που σχετίζεται με την αλλαγή ή την απώλεια εργασίας ή την αναγκαστικ­ή πρόωρη συνταξιοδό­τηση.

«Αιφνιδιάστ­ηκα. Αν και γιατρός, δεν ήμουν προετοιμασ­μένη γι' αυτό που θα αντιμετώπι­ζα. Για τη γενιά μου ήταν θέμα ταμπού. Αυτό πρέπει να αλλάξει , επιτέλους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece