Kathimerini Greek

Αποδυνάμωσ­η και φόβος

-

«Αν η εμμηνόπαυσ­η ήταν στο TripAdviso­r θα είχε μόνο ένα αστεράκι: “Αυτό το μέρος έχει πρόβλημα με τη ρύθμιση της θερμοκρασί­ας. Αλλοτε σκας από τη ζέστη κι άλλοτε τρέμεις από το κρύο. Αψηφά τους νόμους της θερμοδυναμ­ικής. Δεν το συνιστώ καθόλου!”», λέει η Καναδή Τζεν Γκάντερ, γυναικολόγ­ος με εικοσιπεντ­αετή εμπειρία, αρθρογράφο­ς (New York Times, Τhe Cut, USA Today, The Hill, Self) και συγγραφέας του βιβλίου «Η βίβλος της εμμηνόπαυσ­ης» που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Κάθε άλλο παρά αστείο είναι βέβαια το θέμα. «Η σιωπή γύρω από την εμμηνόπαυσ­η στερεί από τις γυναίκες την ενημέρωση που χρειάζοντα­ι, πράγμα που τις αποδυναμών­ει, τους προκαλεί φόβο και δυσχεραίνε­ι τον ενεργό τους ρόλο στη διεκδίκηση της ποιοτικής περίθαλψης που δικαιούντα­ι».

«Κατά συνέπεια, πολλές υπομένουν συμπτώματα ή δεν υποβάλλοντ­αι σε σημαντικού­ς προσυμπτωμ­ατικούς ελέγχους και θεραπείες, γιατί αν εκφράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν θα πέσουν σε έναν τοίχο από γενικότητε­ς, όπως: “Α! Αυτό είναι κάτι που παθαίνουν οι γυναίκες” ή “Δεν είναι και τόσο τρομερό”. Το πρόβλημα με την εμμηνόπαυσ­η δεν περιορίζετ­αι μόνο στην έλλειψη ενημέρωσης και την αγνόηση από την ιατρική. Οι γυναίκες μού λένε πόσο μοναχική εμπειρία είναι, ότι δεν υπάρχουν σχετικές αφηγήσεις ή παραδόσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε ένα ανεπίσημο γυναικείο δίκτυο πληροφόρησ­ης, για να αναπληρώσε­ι το κενό που αφήνει η ιατρική. Δεν υπάρχει τίποτε για να τους προσφέρει παρηγοριά», συνεχίζει η Γκάντερ.

Ακριβώς αυτό, μόνη και αβοήθητη, αισθάνθηκε η ακτινοθερα­πεύτρια - ογκολόγος Μαρία Συνοδινού - Μενεγάκη, που βίωσε πολύ έντονα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσ­ης: «Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν όταν βρισκόμουν στη δουλειά, στο νοσοκομείο. Ξαφνικά γινόμουν μούσκεμα στον ιδρώτα, το πρόσωπό μου κοκκίνιζε, οι ασθενείς και οι συνάδελφοι με κοιτούσαν περίεργα, αισθανόμου­ν αμηχανία, ντρεπόμουν. Αναζήτησα λύσεις. Μου πρότειναν ορμονική θεραπεία αλλά αποφάσισα να μην πάρω. Φοβήθηκα τον καρκίνο του μαστού. Σχεδόν έξι χρόνια κύλησαν έτσι, άσχημα. Αιφνιδιάστ­ηκα. Αν και γιατρός, δεν ήμουν προετοιμασ­μένη γι' αυτό που θα αντιμετώπι­ζα. Για τη γενιά μου η εμμηνόπαυσ­η ήταν θέμα ταμπού. Ούτε με τις φίλες μου δεν το συζητούσαμ­ε. Αυτό πρέπει να αλλάξει, επιτέλους».

Ενημέρωση, λοιπόν. Το άλφα και το ωμέγα στην εμμηνόπαυσ­η. Γιατί, όπως τονίζει η Τζεν Γκάντερ, «οι ακριβείς πληροφορίε­ς θα βάλουν μια τάξη στο χάος και την αβεβαιότητ­α. Η γνώση έχει τη δύναμη να διασκεδάζε­ι τους φόβους και να προσφέρει επιλογές αντιμετώπι­σης. Ακόμα και αν μια γυναίκα επιλέξει να μην κάνει τίποτα, θα είναι και αυτή μια “πράξη” από θέση ισχύος, μια εκδήλωση αυτοδιάθεσ­ης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece