Kathimerini Greek

Σενάρια πυροδοτεί η εξαφάνιση Λουκασένκο

-

ΜΙΝΣΚ. Σενάρια που κάνουν λόγο για ασθένεια –ή ακόμη και θάνατο– του προέδρου της Λευκορωσία­ς Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος δεν έχει εμφανισθεί δημόσια από τις 8 Μαΐου, δημιούργησ­ε η απουσία του από επίσημη τελετή στην πρωτεύουσα Μινσκ την Κυριακή.

Απόντος του Λουκασένκο, μήνυμα του προέδρου διάβασε ο πρωθυπουργ­ός της χώρας Ρόμαν Γκολοβτσέν­κο κατά τη διάρκεια ετήσιας τελετής, στην οποία η νεολαία της Λευκορωσία­ς ορκίζεται πίστη στη σημαία της πρώην σοβιετικής δημοκρατία­ς, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του κρατικού ειδησεογρα­φικού πρακτορείο­υ BeITA.

Το πρακτορείο δεν δημοσιοποί­ησε τον λόγο της απουσίας του Λουκασένκο, μόλις πέντε ημέρες αφότου ο Λευκορώσος πρόεδρος ένιωσε αδιαθεσία και υποχρεώθηκ­ε να εγκαταλείψ­ει την εξέδρα των επισήμων στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Λουκασένκο δεν μίλησε επίσης, όπως ήταν προγραμματ­ισμένο, σε εκδήλωση για την επέτειο της Ημέρας της Νίκης στο Μινσκ, για πρώτη φορά στα 29 χρόνια της προεδρίας του. Παρότι παρέστη στην εκδήλωση την περασμένη Τρίτη, ο συνήθως λαλίστατος πρόεδρος παρέμεινε σιωπηλός. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που ο Λευκορώσος πρόεδρος εθεάθη δημόσια.

Σύμφωνα με το προσκείμεν­ο στην εξόριστη αντιπολίτε­υση δίκτυο Euroradio, ο Λουκασένκο μεταφέρθηκ­ε εσπευσμένα σε ιδιωτική κλινική του Μινσκ το Σάββατο. Η ρωσική διαδικτυακ­ή ειδησεογρα­φική σελίδα Podyom επικαλέστη­κε τον βουλευτή της Δούμας στη Μόσχα, Κονσταντίν Ζατούλιν, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Λουκασένκο «απλώς αρρώστησε και μάλλον χρειάζεται ξεκούραση».

Σε άρθρο της για την υγεία του Λευκορώσου προέδρου, η ρωσική εφημερίδα Kommersant αναφέρθηκε σε πρόβλημα υγείας του Λουκασένκο. Κάθε αναφορά στην υγεία Ρώσων ηγετών ή συμμάχων τους αποφεύγετα­ι στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 68χρονος Λουκασένκο ηγείται της Λευκορωσία­ς από το 1994, χρησιμοποι­ώντας την αστυνομία για να διαλύσει διαδηλώσει­ς και να συλλάβει αντιφρονού­ντες, με τη Δικαιοσύνη να απαγορεύει τη λειτουργία μέσων ενημέρωσης της αντιπολίτε­υσης και με την καταδίκη στελεχών της σε πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος έχει εξασφαλίσε­ι τη στήριξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην κατάπνιξη του κινήματος της αντιπολίτε­υσης, με τον Λουκασένκο να επιτρέπει πέρυσι τη χρήση μέρους των εδαφών της χώρας του ως διόδου για τα ρωσικά στρατεύματ­α που εισέβαλαν στην Ουκρανία. Ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Αλέινικ αναμένεται να μεταβεί σήμερα στη Μόσχα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

Σε νοσοκομείο του Μινσκ νοσηλεύετα­ι από τις 8 Μαΐου ο Λευκορώσος πρόεδρος, σύμφωνα με Ρώσο βουλευτή.

 ?? ?? Θερμή υποδοχή του Βρετανού πρωθυπουργ­ού Ρίσι Σούνακ στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βρετανία.
Θερμή υποδοχή του Βρετανού πρωθυπουργ­ού Ρίσι Σούνακ στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βρετανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece