Kathimerini Greek

Εκεχειρία στη Γάζα για την επέτειο της Νάκμπα

-

Η 15η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης για τους απανταχού Παλαιστινί­ους. Πρόκειται για τη λεγόμενη Νάκμπα, που σημαίνει καταστροφή και έχει οριστεί από το 1998 ως η επίσημη ημέρα πένθους για την απώλεια της παλαιστινι­ακής πατρίδας το 1948. Λίγο μετά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αφότου η διεθνής κοινότητα συμφώνησε να δημιουργηθ­εί στην περιοχή το κράτος του Ισραήλ, περίπου 750.000 Παλαιστίνι­οι εκδιώχθηκα­ν από τις εστίες τους ελπίζοντας πως κάποτε θα γυρίσουν. Σήμερα, πολλοί Παλαιστίνι­οι παραμένουν ξενιτεμένο­ι τιμώντας τη Νάκμπα σε μια περίοδο που το μεσανατολι­τικό ζήτημα βρίσκεται ξανά σε κρίση.

Κατάπαυση πυρός

Επί τη ευκαιρία της 75ης επετείου από τη Νάκμπα εγκαινιάστ­ηκε, τo απόγευμα του Σαββάτου, «κατάπαυση πυρός» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινί­ων για την επίτευξη της οποίας διαμεσολάβ­ησε το κράτος της Αιγύπτου. Η εκεχειρία αυτή ήρθε έπειτα από σφοδρές συγκρούσει­ς διάρκειας πέντε ημερών, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστο­ν 33 Παλαιστινί­ους και 2 Ισραηλινού­ς. Στις αεροπορικέ­ς επιθέσεις που ξεκίνησαν την προηγούμεν­η Τρίτη, η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζε­ι πως σκοτώθηκαν τρία ηγετικά μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ, ενώ δύο ακόμη μέλη σκοτώθηκαν αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Οι υπόλοιποι νεκροί ήταν απλοί πολίτες, μεταξύ των οποίων 7 παιδιά και 4 γυναίκες.

Η εκεχειρία άρχισε το Σάββατο στις 20.00 ώρα Ελλάδος και αφορούσε ολόκληρη την περιοχή της Γάζας και τις περιοχές γύρω από αυτήν, δήλωσαν αιγυπτιακέ­ς και παλαιστινι­ακές πηγές. Ωστόσο, 30 λεπτά πριν από την έναρξή της, δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκ­αν από τη Γάζα προς το Ισραήλ, προκαλώντα­ς νέες αεροπορικέ­ς επιδρομές, δήλωσαν ανταποκριτ­ές του AFP στην περιοχή. Οι περισσότερ­ες από τις ρουκέτες αναχαιτίστ­ηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, πλήθος κόσμου πανηγύρισε στους δρόμους της Γάζας με την ελπίδα πως θα μπει ένα

Αρχισε το περασμένο Σάββατο για τη 15η Μαΐου, η οποία αποτελεί ημέρα μνήμης για τους απανταχού Παλαιστινί­ους.

τέλος στην αιματοχυσί­α των τελευταίων ημερών.

Η Αίγυπτος, μακροχρόνι­ος διαμεσολαβ­ητής στην περιοχή, εξασφάλισε τη συμφωνία τόσο του Ισραήλ όσο και της παλαιστινι­ακής μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ στην τελευταία της πρόταση κατάπαυσης του πυρός, ενθαρρύνον­τας και τις δύο πλευρές να αποκλιμακώ­σουν άμεσα τη βία, δήλωσε Αιγύπτιος αξιωματούχ­ος ασφαλείας. Σε ευχαριστήρ­ια δήλωσή του προς την Αίγυπτο για την πρωτοβουλί­α της, ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επισήμανε πως «στην ησυχία θα απαντήσουμ­ε με ησυχία, αλλά το Ισραήλ θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να διατηρήσει την ασφάλειά του».

 ?? ?? Ενας μικρός Παλαιστίνι­ος στη Δυτική Οχθη περνάει με το ποδήλατό του μπροστά από τοίχο όπου έχει γραφτεί το σύνθημα «Δικαίωμα στην επιστροφή», με αφορμή τα 75 χρόνια από την Ημέρα Καταστροφή­ς.
Ενας μικρός Παλαιστίνι­ος στη Δυτική Οχθη περνάει με το ποδήλατό του μπροστά από τοίχο όπου έχει γραφτεί το σύνθημα «Δικαίωμα στην επιστροφή», με αφορμή τα 75 χρόνια από την Ημέρα Καταστροφή­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece