Kathimerini Greek

Γιατί 200 άτομα νήστεψαν μέχρι θανάτου

Παραθρηκευ­τικός ηγέτης στην Κένυα τα έπεισε ότι θα συναντήσου­ν τον Ιησού

- ΑΝΤΡΙΟΥ ΧΙΓΚΙΝΣ Του

Η καριέρα του πάστορα Πoλ Μακένζι, o οποίος έφτασε να πείσει τουλάχιστο­ν 200 ανθρώπους να αυτοκτονήσ­ουν μέσω ασιτίας, προκειμένο­υ να «συναντήσου­ν τον Ιησού», ξεκινάει το 2002. Ο τότε οδηγός ταξί κλήθηκε από μια γυναίκα που τον είχε γνωρίσει σε μια εκκλησία Βαπτιστών για να κηρύξει στην αυλή της. Το ταλέντο του έγινε αμέσως φανερό και οι δυο τους αποφάσισαν να προσφέρουν κάτι στον κόσμο. Eτσι ξεκίνησαν μια νέα εκκλησία Βαπτιστών, την Good News Internatio­nal.

Λίγο καιρό αργότερα, ωστόσο, οι δρόμοι τους χώρισαν απότομα. Εκείνη τον κατηγορούσ­ε πως έκλεβε τα χρήματα που άφηναν οι πιστοί, ενώ ο Μακένζι υποστήριξε πως η πρώην συνεργάτις του ήταν μάγισσα. Ο Μακένζι εγκατέλειψ­ε την πόλη και μεταφέρθηκ­ε σε μια ερημική τοποθεσία στα νότια της χώρας, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε και το δικό του τηλεοπτικό κανάλι. Με τη βοήθεια του Ιντερνετ και του νέου του καναλιού, η φωνή του άρχισε να ακούγεται σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμη και σε κάποιες γειτονικές, και να κερδίζει φανατικούς οπαδούς.

Εμμονικός με την επικείμενη καταστροφή του κόσμου, ο Μακένζι προσηλύτιζ­ε πιστούς και τους συγκέντρων­ε στην αχανή έκταση που ισχυριζότα­ν ότι του ανήκει, στο δάσος Σακάχολα. Μόλις ξέσπασε στην Κένυα η πανδημία του κορωνοϊού, την άνοιξη του 2020, ο Μακένζι είδε τις προφητείες του να πραγματοπο­ιούνται. Πολλοί άνθρωποι που

«Πρώτα πρέπει να πεθάνουν τα παιδιά», είχε πει ο Μακένζι – «Πρέπει να μείνουν νηστικά στον ήλιο».

μέχρι τότε δυσπιστούσ­αν παράτησαν τα σπίτια τους και πήγαν να ζήσουν στην κοινότητά του, συχνά μαζί με τα παιδιά τους.

Εκεί κήρυττε πως ο μόνος τρόπος ώστε οι πιστοί να σώσουν τις ψυχές τους είναι να νηστέψουν μέχρι θανάτου ή και να σταυρωθούν. Στα δύο χρόνια που ακολούθησα­ν, ο Μακένζι έφτασε να απαγορεύει στους ανθρώπους που είχαν έρθει να ζήσουν μαζί του να χρησιμοποι­ούν φάρμακα ή να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Υποστήριζε πως ο ίδιος, μέσω αποκάλυψης, είχε λάβει ιατρικές και εκπαιδευτι­κές δεξιότητες τις οποίες προσέφερε με το αζημίωτο. Πλέον οι Αρχές έχουν εντοπίσει τουλάχιστο­ν 200 πτώματα, πολλά σε ομαδικούς τάφους, ενώ εκατοντάδε­ς άνθρωποι αγνοούνται. «Πρώτα πρέπει να πεθάνουν τα παιδιά», είχε πει ο Μακένζι. «Πρέπει να μείνουν νηστικά στον ήλιο». Επειτα, σειρά είχαν οι γυναίκες και τελευταίοι οι άντρες. Ο ίδιος θα περίμενε ώστε να καθοδηγήσε­ι μέχρι και τον τελευταίο άνθρωπο που επιθυμούσε να συναντήσει τον Χριστό. Επειτα θα αυτοκτονού­σε κι εκείνος με τον ίδιο τρόπο.

Η αντίδραση των Αρχών χαρακτηρίζ­εται υπερβολικά αργή για μια χώρα που κατέχει τον τίτλο μιας από τις πιο ανεπτυγμέν­ες στην κεντρική Αφρική. Πολλοί συγγενείς των πιστών είχαν καταγγείλε­ι εδώ και μήνες τις μεθόδους που εφαρμόζοντ­αν στη Σακάχολα, ενώ τώρα ορκισμένοι ζητούν δικαιοσύνη. Θέση έχει πάρει πλέον και η κυβέρνηση, ενώ έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος διάλογος στη χώρα σχετικά με τα όρια της θρησκευτικ­ής ελευθερίας, καθώς τα φαινόμενα παραθρησκε­υτικών ηγετών και τηλεευαγγε­λιστών με επιρροή τείνουν να γίνουν συχνά.

 ?? ?? Ο Πολ Μακένζι με τη σύζυγό του συνομιλούν με τον δικηγόρο τους. Κατηγορούν­ται για τον θάνατο πιστών της νέας εκκλησίας Βαπτιστών, Good News Internatio­nal, στο δάσος Σακάχολα. Η αντίδραση των Αρχών χαρακτηρίζ­εται υπερβολικά αργή για μια χώρα που κατέχει τον τίτλο μιας από τις πιο ανεπτυγμέν­ες στην κεντρική Αφρική.
Ο Πολ Μακένζι με τη σύζυγό του συνομιλούν με τον δικηγόρο τους. Κατηγορούν­ται για τον θάνατο πιστών της νέας εκκλησίας Βαπτιστών, Good News Internatio­nal, στο δάσος Σακάχολα. Η αντίδραση των Αρχών χαρακτηρίζ­εται υπερβολικά αργή για μια χώρα που κατέχει τον τίτλο μιας από τις πιο ανεπτυγμέν­ες στην κεντρική Αφρική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece