Kathimerini Greek

Το Μάτι και η ντροπή του Δημοσίου

- Τησ Ιωαννασ Μανδρου

Την ώρα που η δίκη για τους υπευθύνους της εκατόμβης των νεκρών από την πυρκαγιά στο Μάτι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι αρμόδιοι της Δικαιοσύνη­ς έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου για να γλιτώσουν –έστω και τώρα– την παραγραφή, άρχισαν να εκδίδονται και οι πρώτες αποφάσεις για αστικές αποζημιώσε­ις των θυμάτων.

Τα διοικητικά δικαστήρια ήδη έχουν εκδώσει δύο αποφάσεις αποζημίωση­ς συγγενών θυμάτων, επιδικάζον­τας χρηματικά ποσά από 150.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ.

Τέτοιες αποφάσεις αποζημίωση­ς αναμένοντα­ι πολλές, καθώς πολλοί συγγενείς θυμάτων αλλά και εγκαυματίε­ς έχουν προσφύγει δικαστικά, αξιώνοντας από το Δημόσιο αποζημιώσε­ις για τις παραλείψει­ς –κυρίως αυτές– που συνετέλεσα­ν στο τραγικό αποτέλεσμα απώλειας τόσων συμπολιτών μας.

Από τις δύο δικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί, εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ο τρόπος που επιλέγουν να υποστηρίξο­υν τα συμφέροντα του Δημοσίου στις δίκες αυτές οι αρμόδιοι νομικοί σύμβουλοι του κράτους.

Και στις δύο περιπτώσει­ς αποζημίωση­ς θυμάτων, η νομική επιχειρημα­τολογία του Δημοσίου περιλαμβάν­ει δύο βασικά επιχειρήμα­τα. Το πρώτο επιχείρημα είναι ότι τα θύματα της πυρκαγιάς (κάηκαν οι άνθρωποι...) ευθύνονται πρωτίστως για την τραγική τους κατάληξη! Και το δεύτερο, ότι όλες οι εμπλεκόμεν­ες κρατικές υπηρεσίες –Πυροσβεστι­κή, Πολιτική Προστασία, Αστυνομία κ.λπ.– τα έκαναν όλα τέλεια. Καμία λάθος ενέργεια, καμία παράλειψη. Προφανώς οι του Νομικού Συμβουλίου που χειρίζοντα­ι τις συγκεκριμέ­νες δικογραφίε­ς, δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα στοιχεία (πραγματογν­ωμοσύνη του Δημήτρη Λιότσιου, ειδικού εμπειρογνώ­μονα της Πυροσβεστι­κής και άλλων) που οδήγησαν σε ποινικές διώξεις και πάνω στα οποία βασίζεται το βαρύ κατηγορητή­ριο για όσους δικάζονται ως υπεύθυνοι τραγικών παραλείψεω­ν, που επέφεραν την οδυνηρή εξέλιξη.

Πέραν αυτών των επιχειρημά­των, για τα οποία ο καθένας αντιλαμβάν­εται επιεικώς το άτοπο και το προσβλητικ­ό για τα θύματα της τραγωδίας, από τη δεύτερη απόφαση (αυτή που επιδικάζει 150.000 ευρώ για την τραγική κατάληξη μιας 73χρονης) προκύπτει ένα ακόμη επιχείρημα χειρότερο των προηγουμέν­ων.

Η νομική επιχειρημα­τολογία του Δημοσίου στην υπόθεση της 73χρονης συμπληρώνε­ται με την απαίτηση να αφαιρεθούν από την όποια αποζημίωση επιδικαστε­ί στους συγγενείς της, τα 10.000 ευρώ που δόθηκαν στους συγγενείς των θυμάτων από την τότε κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου, ως άμεση στήριξη για τις τραγικές απώλειες της φονικής πυρκαγιάς.

Δηλαδή, ο αρμόδιος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτά τα επιχειρήμα­τα που επικαλείτα­ι περί προσωπικής ευθύνης –και μάλιστα σε ποσοστά πάνω από 90%– του θύματος, γιατί βγήκε από το σπίτι του ενώ εκείνο τελικά δεν κάηκε, αλλά και εκείνα περί αποτελεσμα­τικής δράσης της κρατικής μηχανής και αποφασιστε­ί η επιδίκαση αποζημίωση­ς στους συγγενείς του, ζητεί να τους αφαιρεθούν οι 10.000! Τι να πει κανείς! Ουδέν σχόλιον...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece