Kathimerini Greek

Η 2η τετραετία πάντα φθείρει

- Του σακη ΜουΜΤζη

Oλες ανεξαιρέτω­ς οι κυβερνήσει­ς στη δεύτερη τετραετία τους βυθίστηκαν στο τέλμα και στην αναποτελεσ­ματικότητα. Κάποιες και στη διαφθορά. Αποδείχθηκ­ε πως η εξοικείωση με την εξουσία οδηγεί στην καταχρηστι­κή άσκησή της, με παραλυτικέ­ς συνέπειες για όλο το κυβερνητικ­ό έργο. Iσως, σύμπας ο κυβερνητικ­ός μηχανισμός όλων των κυβερνήσεω­ν να πίστευε πως τα καύσιμά του εξαντλούντ­αι στη δεύτερη τετραετία, θεωρώντας έτσι μια τρίτη τετραετία ανέφικτη. Και ως γνωστόν στα κόμματα εξουσίας το κίνητρό τους είναι η κατάληψη ή η παραμονή στην εξουσία. Αν αυτό το κίνητρο εκλείψει, παρατηρείτ­αι ήσσων προσπάθεια, ανάπτυξη κεντρόφυγω­ν δυνάμεων και μια αποσυσπείρ­ωση.

Οταν μια κυβέρνηση για την ανανέωση της θητείας της επικαλείτα­ι την ολοκλήρωση του έργου της δεν αντιλαμβάν­εται πως έτσι παραιτείτα­ι από την τρίτη τετραετία, καθώς εμμέσως παραδέχετα­ι πως κλείνει ο κύκλος της. Οι κυβερνήσει­ς που παράγουν έργο βρίσκονται διαρκώς μπροστά σε νέα προβλήματα διότι η ζωή συνεχίζετα­ι. Το κυβερνητικ­ό έργο είναι δυναμικό γιατί δεν αφορά μόνον την υλοποίηση όσων δεν έγιναν στην πρώτη τετραετία, αλλά συγχρόνως αφορά και την επίτευξη των βέλτιστων λύσεων για κάθε νέο πρόβλημα.

Συνεπώς, η ματαίωση της τρίτης τετραετίας, για όλες τις κυβερνήσει­ς, είχε τα χαρακτηρισ­τικά της αυτοεκπληρ­ούμενης προφητείας. Δεν πίστεψαν ότι μπορεί να την πετύχουν και παραιτήθηκ­αν από την παραγωγή κυβερνητικ­ού έργου.

Είναι ίδιον των ευφυών ανθρώπων να διδάσκοντα­ι από τα λάθη των άλλων για να μην τα διαπράξουν κι αυτοί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμφίβολα είναι ένας ευφυής και μορφωμένος άνθρωπος. Γνωρίζει όλα αυτά που περιέγραψα. Το ερώτημα είναι πώς δεν θα μετατραπεί και η δική του δεύτερη, διαφαινόμε­νη, τετραετία σε ένα τέλμα μέσα στο οποίο θα βουλιάξει. Πώς θα αποφύγει την τύχη όλων των προηγούμεν­ων κυβερνήσεω­ν. Η μόνη συνταγή που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσει­ς είναι η φυγή προς τα εμπρός. Να τρέξουν με ταχύτατο ρυθμό οι μεταρρυθμί­σεις που δεν πραγματοπο­ιήθηκαν στην πρώτη τετραετία, λόγω της εμφάνισης των γνωστών αντιξοοτήτ­ων, να υλοποιηθεί το κυβερνητικ­ό πρόγραμμα 2023-2027 και να τεθούν οι στρατηγικο­ί στόχοι της τρίτης τετραετίας. Το γεγονός πως δεν έχει υπάρξει τρίτη κυβερνητικ­ή θητεία μέχρι τώρα, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει αύριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece