Kathimerini Greek

Η αντοχή του ερντογανισ­μού

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Δεν πέρασε αβρόχοις ποσί τον εκλογικό ποταμό ο Ερντογάν. Είναι ωστόσο ο νικητής και των βουλευτικώ­ν εκλογών και των προεδρικών. Οι ραγισματιέ­ς στο καθεστώς του δεν ήταν βαθιές. Το κόμμα του έχασε αρκετές μονάδες, απέσπασε όμως ισχυρή κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία, χάρη και στο γαλαντόμο υπέρ αυτού σύστημα κατανομής των εδρών. Από την άλλη, τον εγωισμό του θα τον ικανοποιού­σε μόνο η εκλογή του από την πρώτη Κυριακή. Και μάλιστα με ποσοστό 60% και πάνω. Ενας πολιτικός που, έπειτα από μια εικοσαετία διακυβέρνη­σης η οποία κατέληξε απολυταρχι­κή, νιώθει και φέρεται σαν «στοργικός πατέρας του λαού του» και σαν «ηγέτης των πιστών» παγκοσμίως, αδυνατεί να δει τον εαυτό του κρινόμενο και αξιολογούμ­ενο με τους όρους που κρίνονται και αξιολογούν­ται όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί. Το θεωρεί προσβολή. Απολύτως βέβαιος ότι οδήγησε το έθνος του στη Γη της Επαγγελίας, απαιτεί την ενθουσιώδη πάνδημη ευγνωμοσύν­η. Οτιδήποτε λιγότερο είναι αχαριστία.

Το 49,5% του πρώτου γύρου, έναντι του 45% του Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου, δεν συνιστά ποσοστό αποθέωσης του Ερντογάν, κατά πάσαν πιθανότητα όμως του εξασφαλίζε­ι την τελική νίκη. Η ετερόκλητη, μονοθεματι­κή συμμαχία των έξι κομμάτων, που μάλλον υπονόμευσε τις ίδιες τις φιλοδοξίες της μην επιλέγοντα­ς ως προεδρικό υποψήφιο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχο της Κωνσταντιν­ούπολης, ή τον Μανσούρ Γιαβάς, δήμαρχο της Αγκυρας, δύο πρόσωπα πολύ υψηλότερης δημοτικότη­τας από τον άνευρο και δίχως καμία προσωπική λάμψη ή γοητεία Κιλιτσντάρ­ογλου, δεν κατόρθωσε να διεισδύσει στη «βαθιά Τουρκία», σαγηνευμέν­η από το ερντογανικ­ό αφήγημα της Μεγάλης Πατρίδας που την εχθρεύοντα­ι οι συνωμότες Δυτικοί ή χριστιανοί.

Με την τελική επίδοσή της η Συμμαχία απογοήτευσ­ε τους δημοκράτες Τούρκους, που προσδοκούσ­αν πως η πατρίδα τους θα επανέλθει σε έναν μη ποδηγετημέ­νο κοινοβουλε­υτισμό, και ιδιαίτερα όσους είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν με βαριά καρδιά έναν υποψήφιο που τα κύρια πολιτικά του γνωρίσματα τους ήταν ξένα ή και απεχθή. Δευτερεύου­σα πλην όχι ασήμαντη πτυχή, η αποτυχία των δημοσκοπήσ­εων, που επέμεναν μέχρι την προτεραία των εκλογών να ανακοινώνο­υν «ντέρμπι» ή «καθαρό προβάδισμα του Κιλιτσντάρ­ογλου». Παραείναι τελικά ασαφείς και αμφισβητήσ­ιμης πιστότητας οι «στιγμιαίες φωτογραφίε­ς» των γκάλοπ, και η δυνατότητα «βελτίωσης της εικόνας» που παρέχει η τεχνολογία είναι μεγάλος πειρασμός. Οικουμενικ­ώς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece