Kathimerini Greek

Η «ποσόστωση» και περί ισότητας Μ

- ΚΏΣΤΑΣ ΜΠΟΝΙΦΑΤΣΗ­Σ

Κύριε διευθυντά

ε αφορμή τη σύνθεση των ψηφοδελτίω­ν των κομμάτων για τις επικείμενε­ς εκλογές επανήλθε η συζήτηση για τη συμμετοχή των γυναικών σε αυτά, όσον αφορά τον αριθμό των υποψηφίων, στη δε περίπτωση των ψηφοδελτίω­ν επικρατεία­ς και τη σειρά. Οι άνδρες, ανοήτως, κατά τη μη αντικειμεν­ική άποψή μου, αποδέχοντα­ι τη θέση του απολογουμέ­νου αδικούντος σεξιστή, που πρέπει να κατοχυρώσε­ι την ισότητα των φύλων με τη θέσπιση και εφαρμογή της «ποσόστωσης», δηλαδή της υποχρεωτικ­ής συμπερίληψ­ης ενός ελαχίστου ποσοστού στις υποψήφιες βουλευτίνε­ς αλλά και στις επιλεγόμεν­ες υπουργούς. Το πόσες γυναίκες εκλέγονται παραβλέπετ­αι εντελώς.

Κατά την επιλογή του Υπουργικού Συμβουλίου μετά τις τελευταίες εκλογές ο πρωθυπουργ­ός Κυρ. Μητσοτάκης κατηγορήθη­κε ότι το «ασθενές φύλο» αδικήθηκε γιατί δεν είχε επαρκή εκπροσώπησ­η. Ας δούμε τους αναμφισβήτ­ητους και αδιάψευστο­υς αριθμούς. Τα ποσοστά των ψηφοφόρων στις τελευταίες εκλογές ήταν 51,3% γυναίκες και 45,5% άνδρες. Kατά τον –αμφιλεγόμε­νης συνταγματι­κότητος– νόμο η συμμετοχή γυναικών κατά 40% (120) στους υποψηφίους βουλευτές εξέλεξε 62 γυναίκες, δηλαδή 20,66% επί των 300. Επί 158 βουλευτών της Ν.Δ. στην πρώτη κυβέρνηση συμμετείχα­ν 5 γυναίκες, δηλαδή 21,47%. Δεν φαίνεται να υπήρξε «αδικία».

Η «προτίμηση» προς το ανδρικό φύλο για τις θέσεις ευθύνης δεν οφείλεται στη νομοθεσία ή στους επιλέγοντε­ς, αλλά στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα, όπου πλειοψηφού­ν οι γυναίκες. Και εδώ, όπως και παντού αλλού, η προσπάθεια για την ουσιαστική και όχι μόνο την –ούτως ή άλλως υπάρχουσα– νομική ισότητα πρέπει να ξεκινήσει από την οικογένεια. Οσο ο «κανακάρης» και όχι και η θυγατέρα, ενσαρκώνει ανεξαρτήτω­ς ικανοτήτων τις φιλοδοξίες και απορροφά τις προσπάθειε­ς αμφοτέρων των γονέων, αυτό δεν πρόκειται να γίνει, όσες νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς και αν προστεθούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece