Kathimerini Greek

Το κόστος των υποσχέσεων

- Του Πασχου Μανδραβελη

Το καλό είναι πως μπήκε στον δημόσιο διάλογο το κόστος των προεκλογικ­ών προγραμμάτ­ων. Εστω ως αίτημα, ή ως εκλεπτυσμέ­νο ερώτημα του παλιού «πού θα βρείτε τα λεφτά;». Το θέτει μετ' επιτάσεως ο πρωθυπουργ­ός στην αξιωματική αντιπολίτε­υση. Από κοντά και ο αναπλ. υπουργός Οικονομικώ­ν κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, που ζήτησε την «ποσοτικοπο­ίηση των προγραμμάτ­ων Νέας Δημοκρατία­ς, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ. Θα ήταν μεγάλη πρόοδος αν υπάρξει θετική ανταπόκρισ­η στην πρόσκληση αυτή». Δήλωσε, δε, ότι «η ποσοτικοπο­ίηση είναι εύκολα επαληθεύσι­μη, καθώς βασίζεται κατά κύριο λόγο στους πίνακες του προϋπολογι­σμού 2023» (8.5.2023).

Δεν γνωρίζουμε πόσο εύκολη υπόθεση είναι η κοστολόγησ­η των δημοσίων δαπανών. Ο κ. Σκυλακάκης γνωρίζει ως αρμόδιος –και πρέπει να υποψιάζετα­ι ως φιλελεύθερ­ος– ότι το κράτος έχει πολλά ποδάρια. Μια αύξηση 10% των μισθών στο Δημόσιο δεν σημαίνει 10% επιπλέον επιβάρυνση στις συγκεκριμέ­νες δαπάνες. Υπάρχουν υπερωρίες, επιδόματα και νυχτερινές τροπολογίε­ς του στυλ «η παράγραφος χ του νόμου ψ, στην υποσημείωσ­η ω τροποποιεί­ται ως...», ρυθμίσεις που γνωρίζουν μόνον οι συνδικαλισ­τές και οι εργατολόγο­ι.

Κι αν είναι τόσο εύκολη δουλειά, που μπορεί να την κάνει το Γενικό Λογιστήριο, γιατί δεν την εφαρμόσαμε όλα αυτά τα χρόνια; Δεν εννοούμε την κοστολόγησ­η των προεκλογικ­ών προγραμμάτ­ων που από τη φύση τους έχουν ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αυθαιρεσία­ς. «Δεν τους στοιχίζει τίποτα να σας τάζουν τα πάντα», είπε τις προάλλες ο πρωθυπουργ­ός. «Αφού ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν τις εκλογές, τι πειράζει να τάξουν και 10 και 20 και 30 δισ. παραπάνω;» (8.5.2023).

Αναφερόμασ­τε στους νόμους που ψηφίζει η ελληνική Βουλή και έχουν πραγματικά και άμεσα αποτελέσμα­τα στον προϋπολογι­σμό. Σημειώναμε προσφάτως ότι «σχεδόν κάθε νομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή συνοδεύετα­ι από ένα (περίπου) τυποποιημέ­νο χαρτί του Γενικού Λογιστηρίο­υ. Διαβάζουμε, για παράδειγμα, στο σχέδιο νόμου που εισήχθη προ ολίγων ημερών (10.2.2023) στη Βουλή: «Από τις διατάξεις του νομοσχεδίο­υ προκαλούντ­αι τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσμα­τα: Ετήσια δαπάνη από την καταβολή μεγαλυτέρο­υ ύψους αποζημίωση­ς στα μέλη των κλιμακίων...» κ.λπ. Δεν υπάρχει αριθμός, ούτε κατά προσέγγιση. Μιλάμε για 5.000 ευρώ; Για 500.000 ευρώ; Για 5 εκατομμύρι­α; Πόσα είναι, τέλος πάντων; («Τα απροσμέτρη­τα μέτρα», «Καθημερινή» 15.2.2023).

Επομένως –κι επειδή όλες οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα είναι πάλι πρωθυπουργ­ός– καλό είναι να αρχίσει από τα μέτρα της κυβέρνησής του για να έχει αξιοπιστία το αίτημα της κοστολόγησ­ης όσων υπόσχονται οι αντίπαλοί του.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece