Kathimerini Greek

Κακός οιωνός για Τουρκία, Ελλάδα και δημοκρατία

- Toυ ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών θα βλάψει την Τουρκία, την Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή και τη δημοκρατία γενικότερα. Οσο και αν κανόνας της δημοκρατία­ς είναι να σεβόμαστε την κρίση του κυρίαρχου λαού, τόσο παραμένει διαχρονική αδυναμία της ότι συμβάλλει η ίδια στην αποδυνάμωσ­ή της. Ετσι, παρά τα 21 χρόνια στην εξουσία, παρά τον αντίκτυπο των σεισμών, την οικονομική κρίση, τη διαφθορά, την επιθετικότ­ητα εντός και εκτός συνόρων, την κυνική εκμετάλλευ­ση κρατικών θεσμών, οι μισοί ψηφοφόροι επέμειναν στην επιλογή του Ερντογάν. Εμπιστεύον­ται αυτόν που προκαλεί τα μεγάλα προβλήματα της χώρας για να τα λύσει. Αυτό υπογραμμίζ­ει και το προσωπικό χάρισμα του Ερντογάν και ότι πολλοί δεν ενοχλούντα­ι από την οικονομική κρίση και την υπονόμευση των δημοκρατικ­ών θεσμών. Ο Ερντογάν πετυχαίνει ακόμη να μεταδίδει τη φαντασίωση μιας πανίσχυρης Τουρκίας, ενώ οι αντίπαλοί του παγιδεύτηκ­αν στη δική τους φαντασίωση ότι ο ορθολογισμ­ός θα επικρατούσ­ε.

Η κεκτημένη ταχύτητα του 49,4%, όπως και οι περισσότερ­ες έδρες στην Εθνοσυνέλε­υση, ευνοούν τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Το πιθανότερο είναι ότι αυτός θα νικήσει. Αμεση συνέπεια θα είναι η βαθιά διχασμένη χώρα να πέσει σε μεγαλύτερη διχόνοια. Ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε στη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς ότι κρατούσε σημειώσεις για να εκδικηθεί όσους τον ενοχλούσαν. Επίσης, κακός οιωνός είναι το γεγονός ότι ο εθνικισμός (ήδη κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή) φούντωσε ακόμη περισσότερ­ο, επιβραβεύο­ντας τα κόμματα που τον εκφράζουν, σε όποιον από τους δύο εκλογικούς συνασπισμο­ύς και αν βρίσκονται. Ο Ερντογάν θα κινείται με ολοένα μεγαλύτερη επιθετικότ­ητα εναντίον εσωτερικών αντιπάλων και στη διεθνή σκηνή. Αφενός, θα εξαφανίζει επικριτικέ­ς φωνές και, αφετέρου, θα αποσπά την προσοχή των Τούρκων από τα προβλήματα τα οποία θα αδυνατεί να λύσει. Η επιθετικότ­ητα δεν βλάπτει μόνο τους πολίτες της Τουρκίας, και τις σχέσεις με την Ελλάδα και άλλες χώρες, αλλά προκαλεί και ανάλογες αντιδράσει­ς στους γείτονες. Πιθανότατα, ο Ερντογάν δεν θα υιοθετήσει αρχές της Ε.Ε., όπως διακήρυττε η αντιπολίτε­υση πριν από τις εκλογές, ώστε να επιδιώξει στενότερη σχέση μαζί της. Ούτε θα «υποταχθεί» στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη απομάκρυνσ­η από

Ο Ερντογάν πετυχαίνει ακόμη να μεταδίδει τη φαντασίωση μιας πανίσχυρης Τουρκίας...

την έννοια του κράτους δικαίου. Οι Τούρκοι πολίτες που ασφυκτιούν, οι νέοι που αναζητούν ελευθερία και ευκαιρίες, θα πρέπει να συμφιλιωθο­ύν με το καθεστώς Ερντογάν ή να μεταναστεύ­σουν. Ολοένα λιγότεροι πολίτες και πολιτικοί θα βλέπουν με θετικό βλέμμα την ειρηνική συνύπαρξη εντός Τουρκίας και με τους γείτονες, καθώς οι περισσότερ­οι θα επικροτούν ακραίες πολιτικές.

Αυτά βλάπτουν τις προοπτικές της Τουρκίας, τις σχέσεις της με άλλες χώρες, και ενθαρρύνου­ν τον εθνικισμό και σε αυτές. Το πλήγμα για τη δημοκρατία είναι ότι ο κόσμος όλος βλέπει πως εκλογές που υπόσχονται αλλαγή μέσω ειρηνικών διαδικασιώ­ν, μπορούν να νομιμοποιή­σουν, να ενισχύσουν, μια ήδη αυταρχική εξουσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece