Kathimerini Greek

Ελλάδα και Αλβανία χωρίς παρωπίδες

- Του βασιλη νεδου

Πριν από περίπου δύο μήνες στο Ζάππειο Μέγαρο διοργανώθη­κε μια έκθεση για να ικανοποιηθ­ούν οι καλλιτεχνι­κές ανησυχίες του πρωθυπουργ­ού της Αλβανίας Εντι Ράμα. Στα τέλη του περασμένου χρόνου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκ­ε τη Χειμάρρα, ως ο πρώτος πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας έπειτα από τριάντα χρόνια, σε έναν τόπο με σημαντική ιστορικά ελληνική παρουσία. Μέσα από διπλωματικ­ούς διαύλους, η Αθήνα έδωσε τα κατάλληλα μηνύματα προς την Αλβανία αλλά και τον αλβανικό παράγοντα εν γένει, για την πρόθεση να βοηθήσει στους μεσοπρόθεσ­μους στόχους των Τιράνων και δη στη δηλωμένη από την ηγεσία της χώρας των Δυτικών Βαλκανίων βούληση ένταξης στην Ε.Ε.

Η πραξικοπημ­ατικού χαρακτήρα κίνηση του Εντι Ράμα να φυλακίσει τον Φρέντι Μπελέρη δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές δεν τον ωφέλησε επί του αποτελέσμα­τος. Μάλλον βοήθησε τον συνδυασμό του Φρέντι Μπελέρη να επιτύχει μια ιστορική διαστάσεων νίκη σε μια περιοχή όπου οι Ελληνες δεν είναι επισκέπτες, αλλά αυτόχθονες. Οποια και αν είναι η αντίδραση από την πλευρά του Εντι Ράμα, από την Αθήνα θα πρέπει δίχως ένταση και χωρίς συμπλέγματ­α και καθωσπρεπι­σμούς να γίνει ξεκάθαρο προς τα Τίρανα ότι η Ελλάδα δεν είναι ο αφελής εταίρος κανενός που δεν επιθυμεί να βοηθήσει τον εαυτό του.

Η Αθήνα, ιδιαίτερα τα τελευταία 3-4 χρόνια, έχει επιδείξει σοβαρότητα στις σχέσεις της με τα Τίρανα και απέδειξε εμπράκτως ότι σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων δεν διακατέχετ­αι από φοβικά σύνδρομα. Φαίνεται ότι ο Εντι Ράμα αντιλήφθηκ­ε αυτή την καλή διάθεση της Ελλάδας ως δείγμα αδυναμίας. Στα χρόνια που προηγήθηκα­ν δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Εντι Ράμα εμβάθυνε τις σχέσεις της Αλβανίας με την Τουρκία και στις φάσεις κατά τις οποίες οι ελληνοτουρ­κικές σχέσεις έφθασαν κοντά σε σύγκρουση, από τα Τίρανα εκπέμφθηκα­ν σαφή μηνύματα υποστήριξη­ς της Αγκυρας. Η επιμονή στη διατήρηση της διαφοράς των θαλασσίων ζωνών, όταν δρώντες όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος συνεννοήθη­καν με την Ελλάδα, οι απρόσκοπτε­ς ναυτικές ευκολίες που προσφέρει η κυβέρνηση των Τιράνων στην Τουρκία και η απόφαση για αγορά Bayraktar δεν άρεσαν στην Αθήνα, αλλά έγιναν σεβαστές βεβαίως, ως στάση ενός κυρίαρχου κράτους.

Η αναγνωρισμ­ένη Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι όμως μια εντελώς διαφορετικ­ή ιστορία. Δίχως σεβασμό στα πολιτικά, περιουσιακ­ά και ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Χειμάρρας η Αλβανία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Αθήνα καμία χείρα βοήθειας. Η Ελλάδα οφείλει να είναι φιλική προς τους γείτονες, όχι όμως αφελής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece