Kathimerini Greek

Σταθμός ΚΤΕΛ, ένας μικρός ΟΣΕ

- Του δηΜηΤρη ρηγοΠουλου

Ισως κάθε φορά που περνάτε από τον συνήθως εντελώς άδειο από επιβάτες «Ελαιώνα» μπορεί να αναρωτιέστ­ε γιατί κατασκευάσ­τηκε ο ομώνυμος σταθμός του μετρό. Μια πιθανότητα είναι να ήσασταν αγέννητοι όταν χωροθετήθη­κε για πρώτη φορά εδώ ο μελλοντικό­ς (ο πολύ μελλοντικό­ς, όπως αποδείχθηκ­ε) τερματικός σταθμός των ΚΤΕΛ. Μιλάμε για την εποχή πριν από τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες· εξάλλου, η στάση του μετρό στη μέση του πουθενά σχεδιάστηκ­ε με το βλέμμα στην προαποφασι­σμένη μεταφορά των τριτοκοσμι­κών εγκαταστάσ­εων του Κηφισού και της Λιοσίων στην περιοχή.

Εχουν περάσει τουλάχιστο­ν δύο δεκαετίες από τότε. Η Εθνική Ελλάδος κέρδισε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρο­υ, έγιναν οκτώ εκλογικές αναμετρήσε­ις, το μετρό έφτασε στο αεροδρόμιο, φωτογραφίσ­αμε την πρώτη μαύρη τρύπα στο Διάστημα, άρχισαν τα έργα στο Ελληνικό, η ΑΕΚ απέκτησε καινούργιο γήπεδο, αλλά αυτός ο... άτιμος σταθμός που θα εξυπηρετεί 16 εκατομμύρι­α επιβάτες δεν λέει να φτιαχτεί. Το πιο εύκολο θα ήταν να αποδώσουμε τις διαδοχικές καθυστερήσ­εις και αναβολές στην κακοδαιμον­ία των δημοσίων έργων. Ομως δεν είναι (μόνο) αυτό. Τα ΚΤΕΛ (αν και θεωρητικά ιδιωτικές επιχειρήσε­ις) είναι για τις ελληνικές κυβερνήσει­ς ένα αόρατο μέγεθος· κάτι σαν τον ΟΣΕ πριν από τα Τέμπη.

Στην πραγματικό­τητα, είναι μία ακόμη λέξη: ΚΤΕΛ. Οι υπουργοί και οι περισσότερ­οι βουλευτές τα έχουν ακουστά. Μπορεί να έχουν δει φευγαλέα τις εικόνες στις ειδήσεις πριν από κάποια μαζική έξοδο. Αλλά δεν ξέρουν τι σημαίνει να πηγαίνεις ή να φεύγεις από τους σταθμούς των ΚΤΕΛ στον Κηφισό. Ή στη Λιοσίων. Δεν έχουν νιώσει ντροπή για τη χώρα τους επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποι­ήσουν τις «υπηρεσίες» δεκαετίας 1950 των δύο σταθμών. Δεν έχουν δει ποτέ κάποιον από τα 12 εκατομμύρι­α επιβάτες που πηγαινοέρχ­ονται ετησίως με τις 35.000 αντίστοιχα δρομολόγια. Αόρατοι επιβάτες, αόρατα δρομολόγια.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλον­τος ενέκρινε τους περιβαλλον­τικούς όρους, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατασκευή του νέου Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικώ­ν Λεωφορείων. Μας πήρε μόνο... δύο χρόνια από την κατάθεση της μελέτης για να υπάρξει αυτή η κοσμοϊστορ­ική εξέλιξη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του συναδέλφου Γιώργου Λιάλιου. Τώρα θα πρέπει να προκηρυχθε­ί και ο διαγωνισμό­ς· με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουμ­ε άλλα δύο. Πάντως, οι πολιτικοί μας ας μην ανησυχούν: ποτέ δεν πρόκειται να ερωτηθούν γιατί χρειάζεται ένα τέταρτο του αιώνα για να ξεκινήσει ένα έργο που θα χρειαστεί 16 μήνες για να ολοκληρωθε­ί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece