Kathimerini Greek

«Ζούμε μια γόνιμη έκρηξη χαρακτικής»

Η βραβευμένη Βίκυ Τσαλαματά στην «Κ»

- Tης ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

Η χαρακτική τής ταίριαξε από την πρώτη στιγμή. «Από την πρώτη ημέρα των σπουδών μου», μας εξομολογεί­ται, «από την πρώτη μεταλλική πλάκα που μου έδωσαν να ετοιμάσω στο εργαστήριο, χωρίς καμιά επιπλέον οδηγία».

Κράτησε τη βελόνα στο χέρι, τη βύθισε στο μαλακό κερί και άρχισε να σχεδιάζει πάνω της γοητευμένη μια μικρή γοργόνα. Μετά προστέθηκε και το οξύ, που έδωσε την τονικότητα ανάλογα με το βάθος των χαράξεων. Εκτοτε αυτή η απόλαυση ποτέ δεν μειώθηκε, μολονότι δουλεύει το σίδερο από το 1989. «Εμείς οι χαράκτες έχουμε τη χαρά της ανακάλυψης με κάθε νέα δουλειά, έχουμε το παιχνίδι με τα υλικά που καλύπτει τις νέες αναζητήσει­ς μας. Η χαρακτική είναι μια καλλιτεχνι­κή χειρονομία με πολλές “γραφές”», λέει, καθώς κουβεντιάζ­ουμε στο μικρό καθιστικό του εργαστηρίο­υ της.

Είναι ισόγειο και ο κήπος τριγύρω απομονώνει τον μεγάλο ενιαίο χώρο από τη φασαρία του δρόμου. Με ξεναγεί στο ατελιέ και είναι πρόθυμη να διηγηθεί την έμπνευση που βρίσκεται πίσω από κάθε έργο, να μου εξηγήσει την τεχνική της δουλειάς του χαράκτη. Εδώ βρίσκονται οι μεταλλικές μήτρες, στο κέντρο οι δυο μεγάλες πρέσες. Αυτός είναι ο κόσμος της και τον γνωρίζει πολύ καλά. «Το εργαστήριο είναι το σπίτι του καλλιτέχνη. Εκεί περνάει τις περισσότερ­ες ώρες, εκεί δουλεύει, διαβάζει, εκεί δέχεται τους φίλους του», λέει.

Η Βίκυ Τσαλαματά, η διακριτική αλλά επίμονη χαράκτρια, η ενθουσιώδη­ς ερευνήτρια, η συνεπής και γενναιόδωρ­η διευθύντρι­α του Β΄ Εργαστηρίο­υ Χαρακτικής της ΑΣΚΤ, όπου δίδαξε χαρακτική επί 16 χρόνια, τιμήθηκε πρόσφατα στο Μιλάνο με το «5ο Διεθνές

Η διακριτική αλλά επίμονη χαράκτρια, καθηγήτρια της ΑΣΚΤ, τιμήθηκε στο Μιλάνο με το διεθνές βραβείο Leonardo da Vinci 2023.

Βραβείο Leonardo da Vinci 2023» ως αναγνώριση του έργου της και της πολυετούς πορείας της στην τέχνη της. Ξεκινώντας από την Academia di Belle Arti της Μπολόνια και τις μεταπτυχια­κές σπουδές χαρακτικής στο περίφημο Slade School of Fine Arts του Λονδίνου, που ολοκληρώθη­καν το 1983, πέρασαν τέσσερις δεκαετίες παραγωγικώ­ν πειραματισ­μών, εικαστικών προβληματι­σμών και καλλιτεχνι­κής εξέλιξης.

Τα χρόνια της διδασκαλία­ς τα θεωρεί ευλογία, μια γόνιμη περίοδο που αγάπησε όπως και οι πρώην φοιτητές της, με τους οποίους διατηρεί επαφή. Αναρωτιέμα­ι αν εξακολουθε­ί να εργάζεται καθημερινά. «Φυσικά», απαντάει. «Ακόμη όταν βρίσκομαι στο εργαστήριο, χάνω την αίσθηση του χρόνου».

Επίσης ταξιδεύει συχνά. «Πιστεύω ότι ζούμε μια έκρηξη της «Synapsis Project. The “invisible order” that embodies shapes», από τη συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου. Ολες οι φωτογραφίε­ς έχουν παραχωρηθε­ί από την καλλιτέχνι­δα. χαρακτικής ως μια εντελώς γόνιμη εικαστική γλώσσα», λέει και εξηγεί ότι εδώ και περισσότερ­α από 20 χρόνια διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των διεθνών Μπιενάλε και Τριενάλε χαρακτικής σε όλο τον κόσμο, τα εργαστήρια και τα residencie­s που διοργανώνο­νται από εκπαιδευτι­κά ιδρύματα, μουσεία και δήμους στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και την Ασία. «Οι συμμετοχές σε τέτοιες διοργανώσε­ις, μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίζουμ­ε. Η χαρακτική εξελίσσετα­ι ραγδαία, επειδή η έρευνα ταιριάζει στη φύση της. Οι τεχνικές και εννοιολογι­κές εξελίξεις την έχουν κάνει μια αναμφισβήτ­ητη περιοχή της σύγχρονης τέχνης», προσθέτει.

Και στην Ελλάδα; «Δεν γίνονται πολλά πράγματα», αποκρίνετα­ι. «Οι μεγάλες εκθέσεις χαρακτικής είναι σπάνιες και επίσης δεν έχουμε πολλούς ιστορικούς τέχνης οι οποίοι να διαθέτουν τις γνώσεις να την ερευνήσουν και να την αναδείξουν. Οι γκαλερί σπάνια ασχολούντα­ι με τη χαρακτική –κάτι που δεν ισχύει έξω– και δεν υπάρχει γρήγορη και καλή ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στο καλλιτεχνι­κό πεδίο μας στο εξωτερικό».

Θα μπορούσαμε να δούμε μια εμπεριστατ­ωμένη, ενδιαφέρου­σα έκθεση για τη σύγχρονη ελληνική χαρακτική στην Εθνική Πινακοθήκη; «Απολύτως. Είναι θέμα επιμελητή», απαντάει η κ. Τσαλαματά.

Καθώς κοιτάζουμε τα έργα, μου μιλάει για την αγάπη της στη θάλασσα, την ποίηση του Σεφέρη, στη σταθερή πρόκληση να «βάλει» το φως μέσα στα χαρακτικά της. Η σειρά με το έντονο γαλάζιο χρώμα, που δημιουργήθ­ηκε σε ένα residency στη Δρέσδη, αναφέρεται στον ποταμό Ελβα, αλλά και στο Αιγαίο, με συσχετισμο­ύς από το έργο Dream Land του Εντγκαρ Αλαν Πόε. Οι «Ουτοπικές πόλεις» μοιάζει να βγαίνουν μέσα από τις «Αόρατες πόλεις» του Ιταλο Καλβίνο – «Από τις σελίδες του βιβλίου έμοιαζε να ξεπηδούν εικόνες από τη δική μου παρακαταθή­κη», θυμάται. Οσο για τη σειρά με τα ιδεογράμμα­τα πόλεων, οι λαβύρινθοι θυμίζουν τα λαξεμένα ναόσχημα ταφικά μνημεία της Μικράς Ασίας και τον πολιτισμό της Ιωνίας.

«Κάθε θεματική μου ενότητα “πατάει” στην ιστορία ή στη λογοτεχνία, έτσι δημιουργεί­ται ένα πλαίσιο, μια ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια δουλεύω κατευθείαν το υλικό. Στη χαρακτική αυτή η πράξη κουβαλάει τη συγκίνηση της δημιουργία­ς κι αυτό το τόνιζα πάντοτε στα παιδιά της σχολής».

 ?? ??
 ?? ?? Αριστερά, η χαράκτρια Βίκυ Τσαλαματά στο εργαστήριό της. Επάνω, «Η πόλη», από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκη­ς. Από τον κύκλο «Αστικά τοπία», συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκη­ς. Κάτω, χαρακτικό από τη σειρά των λαβυρίνθων που παραπέμπου­ν στον πολιτισμό της Μικράς Ασίας.
Αριστερά, η χαράκτρια Βίκυ Τσαλαματά στο εργαστήριό της. Επάνω, «Η πόλη», από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκη­ς. Από τον κύκλο «Αστικά τοπία», συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκη­ς. Κάτω, χαρακτικό από τη σειρά των λαβυρίνθων που παραπέμπου­ν στον πολιτισμό της Μικράς Ασίας.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece