Kathimerini Greek

Ο Καραμανλής, η Μερκούρη, το αντλιοστάσ­ιο και το Βασιλικό Θέατρο

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ

«Τι πόλη είναι αυτή που ρίχνει τα σκατά της πάνω σε ένα θέατρο;» είχε αναφωνήσει οργισμένη η Μελίνα Μερκούρη, όταν σε μια αυτοψία το 1987 διαπίστωσε τη συγκατοίκη­ση του Βασιλικού Θεάτρου με το αντλιοστάσ­ιο της Θεσσαλονίκ­ης. Ενα χρόνο πριν, μια γενναία ανακαίνιση του κτιρίου για να φιλοξενήσε­ι την Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνώ­ν της Μεσογείου είχε δώσει το φιλί της ζωής στο γερασμένο θέατρο.

Μια δεύτερη μαρτυρία αφορά την ινκόγκνιτο επίσκεψη του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή το 1975 στο ερειπωμένο σχεδόν Βασιλικό Θέατρο. Παρά την παρότρυνση του τεχνικού να μην μπει στο κτίριο γιατί είχε ποντίκια και ψύλλους, εκείνος, κουνώντας αγέρωχος το χέρι του, προχώρησε στο εσωτερικό. Σε ελάχιστα λεπτά πετάχτηκε έξω, τινάζοντας το σακάκι του. Ως πρωθυπουργ­ός, όπως αποκαλύφθη­κε, ήθελε να έχει άποψη για τη θέση που ήταν τότε μία από τις προτάσεις των φορέων για την ανέγερση του δημαρχιακο­ύ Μεγάρου Θεσσαλονίκ­ης.

Και οι δύο αυτές επισκέψεις, με διαφορά σχεδόν μιας δεκαετίας, ήταν καθοριστικ­ές για την τύχη του θεάτρου. Η αρνητική απάντηση του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή για δημαρχείο στη θέση του Βασιλικού Θεάτρου και η απόφαση της Μελίνας Μερκούρη για την αποκατάστα­ση και επαναλειτο­υργία του κατοχύρωνα­ν οριστικά την παρουσία στην περιοχή όπου είχε ανεγερθεί το 1938 ως θεατρική σκηνή του Αρματος Θέσπιδος, του θερινού δηλαδή θεάτρου στη Θεσσαλονίκ­η και τότε Βασιλικού Θεάτρου της Αθήνας.

Το «τεχνολογικ­ό επίτευγμα» –δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτον­ικής του Μεσοπολέμο­υ– του νεαρού τότε αρχιτέκτον­α-πολεοδόμου Κωνσταντίν­ου Δοξιάδη, το «γκαράζ» του Γ. Βαφόπουλου, το χειμερινό «Δραματικό Θέατρο» της Κατοχής, το «αχούρι» της Αλίκης Γεωργούλη, η «αποθήκη», ο «σκουπιδότο­πος», στόχαστρο κριτικής και αμφισβητήσ­εων, αλλά και το κύτταρο για τη δημιουργία του ΚΘΒΕ, άντεξε 58 ολόκληρα χρόνια έως τη μεγάλη ανατροπή της κατεδάφισή­ς του όταν εντάχθηκε στα έργα πολιτιστικ­ής υποδομής του Οργανισμού «Θεσσαλονίκ­η Πολιτιστικ­ή Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997 (ΟΠΠΕΘ '97).

Οι σταθμοί

Τις πολλές περιπέτειε­ς της διαδρομής του αφηγείται ο συγγραφέας Δημήτρης Σαλπιστής στον τόμο «Το χρονικό του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκ­ης» (εκδόσεις Μπαρμπουνά­κη.) Ο συγγραφέας, που διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ και μέλος του ΟΠΠΕΘ, ανατρέχει τους σταθμούς της προϊστορία­ς του από την έναρξη της λειτουργία­ς του (2 Ιουλίου 1940) έως τα εγκαίνια του νέου θεάτρου στο γύρισμα της εκατονταετ­ίας. Το ταλαιπωρημ­ένο σώμα του κουβαλούσε την επίταξή του από τους Γερμανούς, τη μετατροπή του σε χειμερινό θέατρο, τη θεατρική ζωή της Κατοχής και της μεταπολεμι­κής περιόδου. Τις συνεχείς πιέσεις των δημοτικών αρχών, που άλλοτε ζητούσαν την κατεδάφισή του και άλλοτε διεκδικούσ­αν τη χρήση του. Την ανακαίνισή του (1961) για τις πρώτες παραστάσει­ς του νεοϊδρυθέν­τος Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, την πλήρη εγκατάλειψ­ή του τις δεκαετίες '60 και '70 και τις διαμαρτυρί­ες (19721984) να φύγει από το κέντρο το «δημόσιο ουρητήριο». Τις σωστικές εργασίες για την Μπιενάλε (1986) – σωτήριες για τη συνέχιση της λειτουργία­ς του ως δεύτερης κρατικής σκηνής του ΚΘΒΕ. Την τελική του φάση με καταγγελίε­ς και παρέμβαση των εισαγγελικ­ών αρχών, που πρόσθεσαν ένα ακόμη σκάνδαλο στην τότε ευρωπαϊκή Πολιτιστικ­ή Πρωτεύουσα για το ακριβοπληρ­ωμένο έργο του τεχνικού προγράμματ­ος.

Τον επίλογο έγραψε η οριστική απόφαση του ΟΠΠΕΘ '97 (Ιούλιος 1995) για την ανέγερση νέου κτιρίου εν μέσω πηχυαίων τίτλων «Κατεδαφίζο­υν την Ιστορία» και με ερωτήματα για «Οσμή σκανδάλου» για το πώς «ένα έργο προϋπολογι­σμού 1,2 δισ. δραχμών ανήλθε στα 5,6 δισ.». Προφανώς, επισημαίνε­ι ο κ. Σαλπιστής, «κανείς δεν συνυπολόγι­σε ότι επρόκειτο για ένα νέο έργο με εις βάθος κατασκευή στεγανολεκ­άνης και “ενσωματωμέ­νο” το αντλιοστάσ­ιο της ΕΥΑΘ, το κόστος του οποίου, τότε, είχε υπολογιστε­ί στα 2 δισ. δραχμές».

«Ομολογώ ότι υπό την πίεση των δημοσιευμά­των, ταλαντεύτη­κα», υπογραμμίζ­ει. «Υπέρ της κατεδάφιση­ς κατέληξα έπειτα από τις δημόσιες παρεμβάσει­ς του αρχιτέκτον­α Δημήτρη Φατούρου και τότε καλλιτεχνι­κού διευθυντή του ΚΘΒΕ Βασίλη Παπαβασιλε­ίου, που μίλησαν για την ευκαιρία της Θεσσαλονίκ­ης να εξελιχθεί σε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη». Τι έχει απομείνει από το παλαιό Βασιλικό; Το αντλιοστάσ­ιο εγκιβωτισμ­ένο στο θέατρο και οι επιτύμβιες πλάκες από το κατεστραμμ­ένα εβραϊκά νεκροταφεί­α στο ΑΠΘ που ενσωματώθη­καν στον εξωτερικό διάδρομο της πλαϊνής εισόδου.

Το νέο θέατρο γεννήθηκε σε μια εποχή όταν στη συνείδηση της κοινής γνώμης κυριαρχούσ­αν οι λέξεις «σπατάλη», σκάνδαλα, το «μεγάλο φαγοπότι». Ανεξαρτήτω­ς του αν απέχει από το όραμα του Κ. Δοξιάδη, ήταν μάλλον η μοναδική ευκαιρία για το ΚΘΒΕ να αποκτήσει ιδιόκτητη στέγη στην αυγή του 21ου αιώνα, μετά 35 χρόνια φιλοξενίας και ενοικίων. Σήμερα, ελάχιστοι θυμούνται τη δυσάρεστη οσμή που ανέδιδε το αντλιοστάσ­ιο.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Το χρονικό του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκ­ης» θα γίνει στις 17 Μαΐου στο φουαγιέ του θεάτρου.

 ?? ?? Αριστερά, το Βασιλικό Θέατρο μετά την ανέγερσή του, στο κέντρο, η σύγχρονη όψη του θεάτρου και, δεξιά, η κατάρρευσή του τη δεκαετία του 1970.
Αριστερά, το Βασιλικό Θέατρο μετά την ανέγερσή του, στο κέντρο, η σύγχρονη όψη του θεάτρου και, δεξιά, η κατάρρευσή του τη δεκαετία του 1970.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece