Kathimerini Greek

Τι πρέπει να κάνουν οι πλούσιες χώρες για τις φτωχές

- Του ΟΥΓΚΟ ΝΤΊΞΟΝ / REUTERS

Οι ηγέτες των πλούσιων δημοκρατιώ­ν που συγκεντρών­ονται αυτήν την εβδομάδα στη Χιροσίμα έχουν ήδη πολλά να τους απασχολούν, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό και την άνοδο της Κίνας. Η Ιαπωνία, όμως, που φέτος φιλοξενεί τη σύνοδο, έχει θέσει σε προτεραιότ­ητα την «προσέγγιση του παγκόσμιου Νότου».

Πολλές αναπτυσσόμ­ενες χώρες του παγκόσμιου Νότου έχουν σημασία για την οικονομία. Εχουν αναπτυχθεί ραγδαία και έχουν ακόμη μεγάλες δυνατότητε­ς για περαιτέρω ανάπτυξη. Χώρες όπως η Βραζιλία έχουν σημαντικές πρώτες ύλες ζωτικής σημασίας, απαραίτητε­ς για να στηρίξουν την παγκόσμια μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Αλλες, όπως για παράδειγμα η Νιγηρία, χρειάζοντα­ι για την παραγωγή υδρογονανθ­ράκων. Στο μεταξύ, χώρες όπως το Βιετνάμ θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ανεπτυγμέν­ο κόσμο να διαφοροποι­ήσει τις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες ώστε να περιορίσει την εξάρτησή του από την Κίνα, που σήμερα έχει τον έλεγχο σε καίρια προϊόντα όπως είναι οι μπαταρίες για ηλεκτροκίν­ητα οχήματα και τα φωτοβολταϊ­κά.

Στόχος των πλούσιων δημοκρατιώ­ν δεν πρέπει να είναι το να προσδέσουν τις χώρες του παγκόσμιου Νότου στο δικό τους στρατόπεδο ενόψει μιας ενδεχόμενη­ς σύγκρουσης με την Κίνα. Πρέπει, αντιθέτως, να τους προσφέρουν ευημερία. Στην προσπάθειά τους όμως να επιτύχουν κάτι τέτοιο, οι πλούσιες δημοκρατίε­ς είναι εκτεθειμέν­ες και ενδέχεται να κατηγορηθο­ύν ότι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κύριος ένοχος βέβαια είναι οι ΗΠΑ. Τόσο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όσο και ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ έλαβαν μέτρα για να προστατεύσ­ουν τις θέσεις εργασίας εντός των ΗΠΑ εις βάρος του παγκόσμιου εμπορίου. Προσφάτως, η Ουάσιγκτον υιοθέτησε το λεγόμενο πακέτο Μπάιντεν για τις πράσινες επενδύσεις.

Αν οι χώρες του G7 θέλουν να έχουν καλές σχέσεις με τις αναπτυσσόμ­ενες, πρέπει πρώτα να προωθήσουν το διεθνές εμπόριο. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, να υλοποιήσου­ν τις υποσχέσεις που έχουν δώσει ότι θα μεταφέρουν μέρος της παραγωγής σε πιο φιλικές χώρες όπως η Ινδία για να αποφύγουν την υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα. Αν αυξήσουν τις εισαγωγές θα διακινδυνε­ύσουν να αντιμετωπί­σουν αντιδράσει­ς. Γι' αυτό ακριβώς οι πλούσιες χώρες πρέπει να υιοθετούν φιλόδοξες πολιτικές για να στηρίζουν όσους πλήττονται από την παγκοσμιοπ­οίηση. Επιπλέον, οι πλούσιες χώρες μπορούν να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμ­ενες να στραφούν γρήγορα προς την πράσινη οικονομία, αναλαμβάνο­ντας σειρά πρωτοβουλι­ών. Εχουν ήδη υπογράψει τη σχέση συνεργασία­ς για την ενεργειακή μετάβαση με χώρες όπως η Ινδονησία και προβλέπουν επενδύσεις σε έργα υποδομής αξίας 600 δισ. δολ. για να ανταγωνιστ­ούν τις επενδύσεις ενός τρισ. δολ. του Δρόμου του Μεταξιού.

Αν οι χώρες του G7 θέλουν να στηρίξουν τις αναπτυσσόμ­ενες, πρέπει πρωτίστως να προωθήσουν το διεθνές εμπόριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece