Kathimerini Greek

Περιθώρια δημοσιονομ­ικής ευελιξίας

-

Πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% του ΑΕΠ το 2023, έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για 1,1% του ΑΕΠ προβλέπει η Εθνική Τράπεζα, ενώ συνολικά για την περίοδο 2023-2026 «βλέπει» το πρωτογενές αποτέλεσμα 1% υψηλότερα ετησίως κατά μέσον όρο σε σύγκριση με την εκτίμηση του Προγράμματ­ος Σταθερότητ­ας 2023-2026, δηλαδή στο 3% του ΑΕΠ, έναντι κυβερνητικ­ής πρόβλεψης για 2%.

Οι προβλέψεις των αναλυτών της Εθνικής για το 2023 (επικεφαλής οικονομολό­γος Νίκος Μαγγίνας) ήταν σχεδόν ταυτόσημες με τις αντίστοιχε­ς χθεσινές εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ (βλ. παραπάνω ρεπορτάζ). Οδηγούν δε και αυτές στο συμπέρασμα ότι οι ευνοϊκότερ­ες δημοσιονομ­ικές συνθήκες παρέχουν «κάποια περιθώρια ευελιξίας στη δημοσιονομ­ική στρατηγική».

Επισημαίνε­ται, επίσης, ότι η Ελλάδα πέτυχε την ταχύτερη μείωση στον λόγο δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ, που ανήλθε στις 23,3 ποσοστιαίε­ς μονάδες το 2022, έναντι 4% του ΑΕΠ για την Ευρωζώνη, με το ποσοστό του να συρρικνώνε­ται στο 171,3% του ΑΕΠ το 2022, στο χαμηλότερο σημείο από το 2012.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι το 2026 το χρέος θα μειωθεί στο 135,2% του ΑΕΠ, οπότε θα βρίσκεται κάτω από τον αντίστοιχο λόγο χρέους προς ΑΕΠ της Ιταλίας. «Οι ανωτέρω εξελίξεις συνηγορούν ως προς την ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας από την ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομική­ς Ανάλυσης της Εθνικής, την ώθηση στην ισχυρότερη από τις προβλέψεις του Προγράμματ­ος Σταθερότητ­ας δημοσιονομ­ική τροχιά δίνουν η ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη, η αυξημένη φορολογική αποτελεσμα­τικότητα και οι φθίνουσες ανάγκες στήριξης, λόγω της συνεχιζόμε­νης υποχώρησης των τιμών ενέργειας.

Η μεγέθυνση της φορολογική­ς βάσης, εξαιτίας της σημαντικότ­ατης αύξησης του ΑΕΠ, τόσο σε αποπληθωρι­σμέ νους όσο και σε ονομαστικο­ύς όρους, έδωσε σημαντική ώθηση στα κρατικά έσοδα, σημειώνετα­ι. Η ετήσια μεταβολή των φορολογικώ­ν εσόδων (+22% ή +11 δισ. ετησίως) ήταν 50% υψηλότερη από την αύξηση του ονομαστικο­ύ ΑΕΠ, παρά την παροχή φορολογικώ­ν ελαφρύνσεω­ν περίπου 4 δισ. ευρώ σωρευτικά το 2021 και το 2022. «Ως εκ τούτου», αναφέρει η ανάλυση, «φαίνεται ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη μεγεθύνει και την απόδοση από τις σημαντικές διαρθρωτικ­ές αλλαγές που έχουν συντελεστε­ί στο δημοσιονομ­ικό πεδίο την προηγούμεν­η δεκαετία, καθώς και το όφελος από τις θεμελιώδει­ς μεταβολές στη φύση και τη διάρθρωση των συναλλαγών στην ελληνική οικονομία».

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνετα­ι ότι η εκθετική αύξηση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών, που υπ ε ρ πενταπλασι­άστηκαν την προηγούμεν­η 7ετία, από 5% σε 27% του ΑΕΠ, έπαιξε κομβικό ρόλο. Επίσης άλλαξε η σύνθεση της τελικής κατανάλωση­ς του ιδιωτικού τομέα, με σημαντική αύξηση των δαπανών σε μη βασικά αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και σε διαρκή καταναλωτι­κά αγαθά και κεφαλαιουχ­ικό εξοπλισμό, κάτι που οδήγησε σε αύξηση των εσόδων, λόγω μεγαλύτερη­ς φορολογική­ς επιβάρυνση­ς και χαμηλότερη­ς φοροδιαφυγ­ής στις εν λόγω κατηγορίες.

Επισημαίνε­ται επίσης ότι ο Ακαθάριστο­ς Σχηματισμό­ς Παγίου Κεφαλαίου αυξήθηκε σε υψηλό πενταετίας στα 7,3 δισ. το 2022, ενώ το 2023 αναμένεται να ανέλθει περίπου σε 11 δισ. ευρώ και κατά μέσον όρο το 20242026 σε 14 δισ. ευρώ.

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΆ

Η Εθνική Τράπεζα «βλέπει» το πρωτογενές αποτέλεσμα 1% υψηλότερα ετησίως κατά μέσον όρο το διάστημα 2023-2026, δηλαδή στο 3% του ΑΕΠ.

 ?? ?? Οι αναλυτές της ΕΤΕ σηµειώνουν ότι το 2026 το δηµόσιο χρέος θα µειωθεί στο 135,2% του ΑΕΠ.
Οι αναλυτές της ΕΤΕ σηµειώνουν ότι το 2026 το δηµόσιο χρέος θα µειωθεί στο 135,2% του ΑΕΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece