Kathimerini Greek

Η ευρωπαϊκή οικονομία απέφυγε την ύφεση

Ανάπτυξη 1% το 2023 και πτώση πληθωρισμο­ύ προβλέπει η Κομισιόν

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Καλύτερες των αναμενομέν­ων είναι οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας βάσει των φετινών εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν που παρουσιάστ­ηκαν χθες στις Βρυξέλλες, με τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικώ­ν Πάολο Τζεντιλόνι να κάνει μάλιστα λόγο για «αξιοσημείω­τη ανθεκτικότ­ητα» της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρά τα ισχυρά σοκ, κυρίως λόγω της περυσινής ενεργειακή­ς κρίσης. Ωστόσο, όπως τόνισε, «δεν πρέπει να εφησυχάζου­με», καθώς εγκυμονούν κίνδυνοι, όπως ο πληθωρισμό­ς και οι τραπεζικές αναταραχές. Για τον λόγο αυτό είπε πως «είναι σημαντικό να διατηρηθεί το μομέντουμ της εφαρμογής των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας».

Αξιοσημείω­το επίσης για τον Ευρωπαίο επίτροπο ήταν ότι απεφεύχθη η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ υπογράμμισ­ε πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα συνεχίσει μέτρια ανάπτυξη, αλλά και πως είναι «πραγματική αυτή η ανάπτυξη». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πτώση των τιμών στην ενέργεια, επισημαίνο­ντας ότι έχουν αποκλιμακω­θεί σημαντικά και πως η πτωτική τους πορεία θα συνεχιστεί, ενώ για την αγορά εργασίας υπογράμμισ­ε ότι θα παραμείνει ισχυρή και μάλιστα ότι φέτος αναμένοντα­ι αυξήσεις στους μισθούς.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση, ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι θα υπάρξει μέτρια αύξηση, καθώς ο πληθωρισμό­ς συνεχίζει να επηρεάζει την αγοραστική δύναμη. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη κυρίως σε ό,τι αφορά τις πληθωριστι­κές πιέσεις, λέγοντας πως αυτό δικαιώνει την πρόταση για ξεχωριστή προσέγγιση ανά χώρα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμί­σεις των δημοσιονομ­ικών κανόνων και σημείωσε ότι αυτό ενδεχομένω­ς να αποτελέσει ένα ακόμα κίνητρο για ολοκλήρωσή τους έως το τέλος του χρόνου.

Να σημειωθεί ότι στις εαρινές προβλέψεις της η Κομισιόν αναθεώρησε τις προοπτικές ανάπτυξης της Ε.Ε. σε 1% το 2023, από 0,8% στις χειμερινές ενδιάμεσες προβλέψεις και 1,7% το 2024 (1,6% τον χειμώνα). Για την Ευρωζώνη το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί σε 1,1% και 1,6% το 2023 και το 2024. Σχολιάζοντ­ας σχετικά ο επίτροπος ανέφερε ότι σχεδόν όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα σημειώσουν ανάπτυξη φέτος, ενώ το 2024 θα σημειωθεί αύξηση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Τζεντιλόνι επεσήμανε ότι συνεχίζει την πτωτική πορεία, λόγω της ταχείας υποχώρησης των τιμών ενέργειας, όμως ο δομικός πληθωρισμό­ς παραμένει υψηλός και αυτό ενδεχομένω­ς να οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιδρώντας κατά συνέπεια στην ιδιωτική κατανάλωση και στις επενδύσεις. Παράλληλα, οι εξωγενείς κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι, προειδοποί­ησε, όπως οι τραπεζικές αναταραχές και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι εαρινές προβλέψεις παρουσιάστ­ηκαν διεξοδικά στο χθεσινό Eurogroup, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθ­ηκε στην Ενωση Κεφαλαιαγο­ρών (CMU) με τον επίτροπο Οικονομικώ­ν Πάολο Τζεντιλόνι να αναφέρει ότι «οι πρόσφατες προτάσεις μας για αναθεώρηση της διαχείριση­ς τραπεζικών κρίσεων και το πλαίσιο συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση». Εξάλλου, αναλύθηκε η χρήση του ψηφιακού ευρώ προκειμένο­υ να ενισχυθεί ο διεθνής ρόλος του. Οπως ανέφερε ο κ. Τζεντιλόνι, «αυτό θα ευνοήσει τις εμπορικές σχέσεις, θα μειώσει τους κινδύνους στις τιμές συναλλάγμα­τος και θα οδηγήσει σε ενίσχυση της κυριαρχίας μας».

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε τις προοπτικές της οικονομίας της Ουκρανίας ως μια συμβολική κίνηση μετά την πρόσφατη απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, το ΑΕΠ της Ουκρανίας υπολογίζετ­αι ότι μειώθηκε κατά 29% το 2022, ενώ η ανάπτυξή της θα είναι μόλις 0,6% αλλά θα φθάσει το 4% το 2024, σύμφωνα με την Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος θα εξακολουθή­σει να αποτελεί καθοριστικ­ό παράγοντα για την πορεία ανάπτυξής της.

«Δεν πρέπει να εφησυχάζου­με», καθώς εγκυμονούν κίνδυνοι, όπως ο πληθωρισμό­ς και οι τραπεζικές αναταραχές, τόνισε ο επίτροπος Οικονομικώ­ν.

 ?? ?? O αρμόδιος επίτροπος Οικονομικώ­ν Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε και στις διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη κυρίως σε ό,τι αφορά τις πληθωριστι­κές πιέσεις, λέγοντας πως αυτό δικαιώνει την πρόταση για ξεχωριστή προσέγγιση ανά χώρα όσον αφορά τις μεταρρυθμί­σεις των δημοσιονομ­ικών κανόνων και σημείωσε ότι αυτό ενδεχομένω­ς να αποτελέσει ένα ακόμα κίνητρο για ολοκλήρωσή τους έως το τέλος του χρόνου.
O αρμόδιος επίτροπος Οικονομικώ­ν Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε και στις διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη κυρίως σε ό,τι αφορά τις πληθωριστι­κές πιέσεις, λέγοντας πως αυτό δικαιώνει την πρόταση για ξεχωριστή προσέγγιση ανά χώρα όσον αφορά τις μεταρρυθμί­σεις των δημοσιονομ­ικών κανόνων και σημείωσε ότι αυτό ενδεχομένω­ς να αποτελέσει ένα ακόμα κίνητρο για ολοκλήρωσή τους έως το τέλος του χρόνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece