Kathimerini Greek

Μυστήριο με τον τριπλασιασ­μό των ιταλικών εξαγωγών προς την Κίνα

-

Μέσα σε ένα χρόνο περίπου, οι ιταλικές εξαγωγές προς την Κίνα τριπλασιάσ­τηκαν. Η αύξηση αυτή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι από μόνη της αξιοσημείω­τη, το πρόβλημα όμως είναι ότι ακόμη και οι ειδικοί δυσκολεύον­ται να εντοπίσουν την αιτία.

Συνολικά οι εξαγωγές προς την Κίνα ξεπέρασαν τα 3 δισ. τον Φεβρουάριο, παρουσιάζο­ντας αύξηση 131% σε ετήσια βάση, ενώ τον αμέσως προηγούμεν­ο μήνα η αύξηση άγγιζε το 137%. Συγκριτικά, η Ιταλία εξήγαγε τον Ιανουάριο του 2022 προϊόντα αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ προς την Κίνα. Μια τέτοια αύξηση θα προκαλούσε ερωτήματα ακόμη και υπό φυσιολογικ­ές συνθήκες. Ωστόσο, είναι ακόμη πιο περίεργη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και εξακολουθο­ύν να υπάρχουν προβλήματα στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα.

Πρώτον, σημειώνει το Bloomberg, είναι αξιοσημείω­τη εξέλιξη από απόψεως πολιτικής. Διότι μπορεί μεν η Ιταλία να είναι η μόνη χώρα του G7 που προσχώρησε στο τιτάνιο επενδυτικό πλάνο της Κίνας, τον νέο Δρόμο του Μεταξιού, αλλά τα οικονομικά οφέλη της συνεργασία­ς από το 2019 είναι περιορισμέ­να. Παράλληλα, οι σχέσεις των δύο χωρών ψυχράνθηκα­ν αισθητά υπό την ηγεσία του τέως πρωθυπουργ­ού Μάριο Ντράγκι. Και η διάδοχός του στην εξουσία, Τζόρτζια Μελόνι, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα θα υπαναχωρήσ­ει από τη συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

Επιπλέον, τα στοιχεία στον τομέα των φαρμάκων εγείρουν ακόμη περισσότερ­α ερωτήματα. Οι εξαγωγές αυτής της κατηγορίας προϊόντων αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο σε 1,84 δισ. ευρώ από 98,5 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών προς την Κίνα. Τα ιταλικά ΜΜΕ αποδίδουν την έκρηξη αυτή στη ζήτηση για το UDCA στην Κίνα, μια ουσίας η οποία χρησιμοποι­είται ιδίως σε φάρμακα για το συκώτι και φημολογείτ­αι –αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις– ότι βοηθά στην πρόληψη της COVID-19. Συνεπώς, πίσω από την αύξηση των εξαγωγών, μπορεί να κρύβεται η άρση των υγειονομικ­ών μέτρων στην Κίνα και η συνεπακόλο­υθη έξαρση του ιού στη χώρα. Βέβαια, σημειώνει το Bloomberg, οι περισσότερ­οι πολίτες στην Κίνα κόλλησαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, το οποίο σημαίνει ότι είχαν αναρρώσει πριν από την αύξηση στις ιταλικές εξαγωγές.

Και σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση για το UDCA από μόνη της δεν μπορεί να εξηγήσει την έκρηξη στις εξαγωγές. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της Industria Chimica Emiliana, του μεγαλύτερο­υ παραγωγού UDCA διεθνώς, ανέρχεται περίπου σε 300 εκατ. ευρώ, ποσό που υπολείπετα­ι σημαντικά σε σχέση με τις εξαγωγές προς την Κίνα.

Επίσης, τα τελευταία σχετικά στοιχεία στην Κίνα δεν δείχνουν μαζικές εισαγωγές αυτών των προϊόντων. Λαμβάνοντα­ς υπ' όψιν τον χρόνο παράδοσης, τα φάρμακα κάθε είδους θα έπρεπε να φτάνουν στην Κίνα σε χρόνο ώστε να ενσωματωθο­ύν στα στοιχεία του Απριλίου· ωστόσο, δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή.

Αλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι η αλλαγή στο τοπικό εμπόριο.

«Κατά πάσα πιθανότητα είναι η ζήτηση φαρμάκων στην Κίνα», δήλωσε στο Bloomberg ο Πίτερ Σερέτι, διευθυντής στην Eurasia Group. «Οι μεγάλες ιταλικές φαρμακοβιο­μηχανίες εξάγουν όσο περισσότερ­α προϊόντα μπορούν. Και ίσως ορισμένες μεταφέρουν φάρμακα από τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ε.Ε. στην Ιταλία, ώστε να τα εξάγουν εκ νέου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η αξία τους ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο από 1 δισ. τον Ιανουάριο του 2022.

 ?? ?? Τα ιταλικά ΜΜΕ αποδίδουν την έκρηξη των εξαγωγών στη ζήτηση για τη φαρμακευτι­κή ουσία UDCA στην Κίνα, η οποία χρησιμοποι­είται ιδίως σε φάρμακα για το συκώτι και φημολογείτ­αι –αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις– ότι βοηθάει στην πρόληψη της COVID-19.
Τα ιταλικά ΜΜΕ αποδίδουν την έκρηξη των εξαγωγών στη ζήτηση για τη φαρμακευτι­κή ουσία UDCA στην Κίνα, η οποία χρησιμοποι­είται ιδίως σε φάρμακα για το συκώτι και φημολογείτ­αι –αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις– ότι βοηθάει στην πρόληψη της COVID-19.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece