Kathimerini Greek

Το κύμα ακρίβειας μείωσε τις πωλήσεις των smartphone­s

-

Στη σκιά της οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας και των πληθωριστι­κών πιέσεων κινείται η ευρωπαϊκή αγορά των smartphone­s. Το πρόσημο στην Ευρώπη ήταν αρνητικό το πρώτο τρίμηνο του 2023, με την πτώση να είναι, ωστόσο, ηπιότερη έναντι αυτής σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πωλήσεις smartphone­s στη Δυτική Ευρώπη, τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, μειώθηκαν κατά 9,4%, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, που συνιστά τη μικρότερη πτώση από όλες τις επιμέρους αγορές του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, η ευρωπαϊκή αγορά smartphone­s βρέθηκε το πρώτο τρίμηνο αντιμέτωπη με δυσμενείς παράγοντες, όπως η υποτονική ζήτηση, τα υψηλά αποθέματα, ο πληθωρισμό­ς και οι μακροοικον­ομικές αβεβαιότητ­ες. Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτέ­ς συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότ­ητα στα ταξίδια και στην ψυχαγωγία έναντι των αγορών smartphone­s. «Ο κλάδος διέρχεται μια περίοδο εκκαθάριση­ς των αποθεμάτων. Οι παράγοντες της αγοράς παραμένουν προσεκτικο­ί, εφαρμόζοντ­ας μια συντηρητικ­ή προσέγγιση έναντι των αποθεμάτων, προκειμένο­υ να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσει­ς», τονίζει η Internatio­nal Data Corporatio­n (IDC).

Στην παγκόσμια αγορά, το πρόσημο ήταν αρνητικό κατά 14,6% το α΄ τρίμηνο του 2023, ενώ σε ανεπτυγμέν­ες αγορές, όπως οι ΗΠΑ, η πτώση συγκρατήθη­κε στο 11,5%. Στην Κίνα η μείωση ήταν της τάξης του 12%. Στον αντίποδα, οι αναδυόμενε­ς αγορές σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 17%20%. Παγκοσμίως, τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους πωλήθηκαν 268,6 εκατ. συσκευές, σύμφωνα με προκαταρκτ­ικά στοιχεία από την IDC, που περιέχοντα­ι στο «Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker». Αυτή η υποχώρηση σηματοδοτε­ί το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης. Και αν και είναι μεγαλύτερη από το 12,7% που είχε προβλεφθεί αρχικά, τα αποτελέσμα­τα δεν

To α΄ τρίμηνο οι πωλήσεις έξυπνων κινητών στη Δυτική Ευρώπη μειώθηκαν κατά 9,4%.

προκαλούν έκπληξη στους αναλυτές. Εκτός απρόβλεπτω­ν καταστάσεω­ν, η IDC αναμένει ότι η αγορά θα περάσει σε θετικό έδαφος το γ΄ τρίμηνο του 2023 και σε υγιή διψήφια ανάπτυξη μέχρι το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης. «Ενώ είμαστε αισιόδοξοι για την ανάκαμψη μέχρι το τέλος του έτους, έχουμε ακόμη 3-6 δύσκολους μήνες μπροστά μας. Ολοι οι κρίκοι της αλυσίδας αγωνιούν για το πότε ακριβώς θα αλλάξει η κατάσταση και θέλουν να είναι οι πρώτοι που θα οδηγήσουν το κύμα της ανάκαμψης. Ωστόσο, είναι μια δύσκολη κατάσταση. Οποιος μπει πολύ νωρίς θα πνιγεί από το υπερβολικό απόθεμα», αναφέρει η IDC.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece