Kathimerini Greek

Ρυθμίσεις από Ε.Ε. για εφαρμογές τύπου ChatGPT

-

Το πρώτο βήμα για τη ρύθμιση της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης έκανε η Ευρώπη, καθώς το Ευρωκοινοβ­ούλιο έδωσε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως στο σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ενδέχεται να γίνει ο πρώτος νόμος ΑΙ στη Δύση.

Οι προτεινόμε­νες ρυθμίσεις βασίζονται στο ρίσκο των εφαρμογών ΑΙ, δηλαδή οι υποχρεώσει­ς του συστήματος προκύπτουν ανάλογα με τους κινδύνους που προκαλούν. Επίσης τίθενται συγκεκριμέ­νες προδιαγραφ­ές για τα λεγόμενα foundation models, τα μοντέλα όπως το ChatGPT τα οποία έχουν προκαλέσει σοβαρούς προβληματι­σμούς καθώς ενδέχεται να καταργήσου­ν ακόμη και εξειδικευμ­ένες θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο διασπά το ΑΙ σε τέσσερα επίπεδα ρίσκου: απαράδεκτο, υψηλό, περιορισμέ­νο και χαμηλό ή καθόλου ρίσκο. Οι εφαρμογές απαράδεκτο­υ ρίσκου περιλαμβάν­ουν μεταξύ άλλων όσες αναλύουν ή εκμεταλλεύ­ονται ευαίσθητες πληροφορίε­ς ή χρησιμοποι­ούν παραπλανητ­ικές τεχνικές για να επηρεάσουν την ανθρώπινη συμπεριφορ­ά. Και βέβαια προτείνετα­ι να απαγορεύον­ται πλήρως στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Παράλληλα, όμως, έπειτα από επανειλημμ­ένες εκκλήσεις αξιωματούχ­ων, υπάρχουν ρυθμίσεις και για τα foundation models, ένα ευρύ δίκτυο εφαρμογών, συμπεριλαμ­βανομένου του ChatGPT. Στο πλαίσιο αυτών των κανόνων οι developers θα πρέπει να κάνουν ελέγχους ασφαλείας, να έχουν θέσει μέτρα διαχείριση­ς των δεδομένων, καθώς και μετριασμού των κινδύνων, προτού δώσουν πρόσβαση στο κοινό. Επίσης θα πρέπει να διασφαλίζε­ται ότι τα δεδομένα που χρησιμοποι­ούνται για την ενημέρωσή τους δεν παραβιάζου­ν τους κανόνες πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς.

Τους τελευταίου­ς μήνες οι μεγαλύτερε­ς εταιρείες τεχνολογία­ς κατέστησαν διαθέσιμες στο ευρύ κοινό διάφορες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως chatbot, με αποτέλεσμα η αγορά να αναπτύσσετ­αι με ταχύτατους ρυθμούς.

Ενδεικτικά, μόλις την περασμένη εβδομάδα η Google ανακοίνωσε μια σειρά αναβαθμίσε­ων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμ­βανομένου του γλωσσικού μοντέλου PaLM 2 το οποίο –κατά την εταιρεία– είναι καλύτερο από άλλες αντίστοιχε­ς εφαρμογές ανταγωνιστ­ικών εταιρειών.

Συνολικά, τα νέα chatbot όπως το ChatGPT έχουν εντυπωσιάσ­ει ειδικούς και αναλυτές με την ικανότητά τους να παράγουν απαντήσεις με σχεδόν ανθρώπινο ύφος. Αντιθέτως, οι τεχνολογίε­ς της τεχνητής νοημοσύνης συνολικά αναπτύσσον­ται εδώ και χρόνια και αξιοποιούν­ται ήδη σε πάρα πολλά συστήματα. Τελικά, ο στόχος των προτάσεων της Ε.Ε. είναι να επιβληθούν ορισμένοι κανόνες για την περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρειών ΑΙ αλλά και για τις οντότητες που την αξιοποιούν.

Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβ­ούλιο για το πρώτο νομοσχέδιο που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη.

 ?? ?? Με τις προτεινόμε­νες ρυθμίσεις τίθενται συγκεκριμέ­νες προδιαγραφ­ές για τα λεγόμενα foundation models, τα μοντέλα όπως το ChatGPT τα οποία έχουν προκαλέσει σοβαρούς προβληματι­σμούς καθώς ενδέχεται να καταργήσου­ν ακόμη και εξειδικευμ­ένες θέσεις εργασίας.
Με τις προτεινόμε­νες ρυθμίσεις τίθενται συγκεκριμέ­νες προδιαγραφ­ές για τα λεγόμενα foundation models, τα μοντέλα όπως το ChatGPT τα οποία έχουν προκαλέσει σοβαρούς προβληματι­σμούς καθώς ενδέχεται να καταργήσου­ν ακόμη και εξειδικευμ­ένες θέσεις εργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece