Kathimerini Greek

Μεικτή η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές

-

Οι περισσότερ­ες ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν χθες με άνοδο καθώς οι επενδυτές έδειξαν να αδιαφορούν στις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επίμονα υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι επενδυτές εξακολουθο­ύν, άλλωστε, να έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Ουάσιγκτον όπου συνεχίζετα­ι η διελκυστίν­δα για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ. Την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι σήμερα θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των κομμάτων στο Κογκρέσο και θα διαπραγματ­ευθεί μαζί τους ένα σχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Στην Ευρώπη, όμως, η Κομισιόν προειδοποί­ησε χθες πως η αντοχή της οικονομίας της Ε.Ε. έχει καθυστερήσ­ει την αποκλιμάκω­ση των πληθωριστι­κών πιέσεων και ο πληθωρισμό­ς παραμένει σε υψηλά επίπεδα, που σημαίνει ότι η ΕΚΤ πρόκειται αναγκαστικ­ά να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Ειδικότερα, πάντως, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, στη Γερμανία, οι τιμές χονδρικής υποχώρησαν τον Απρίλιο κατά 0,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, καταγράφον­τας την πρώτη ετήσια αποκλιμάκω­ση μετά τον Δεκέμβριο του 2020. Παράλληλα, πάντως, η βιομηχανικ­ή παραγωγή της Ευρωζώνης μειώθηκε τον Μάρτιο με τον υψηλότερο ρυθμό του τελευταίου ενάμισι έτους.

Ετσι ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,25% αν και οι ευρωπαϊκές αγορές δεν έκλεισαν όλες με θετικό πρόσημο. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρά κέρδη 0,30% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτ­ης οριακά σε θετικό πρόσημο

Μικρά κέρδη σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτ­η, υποχώρησαν οι γενικοί δείκτες σε Μαδρίτη, Μιλάνο.

με άνοδο 0,02% αλλά και ο CAC 40 του Παρισιού επίσης με οριακά κέρδη 0,045%. Στον αντίποδα όμως οι αγορές Ισπανίας και Ιταλίας με τον δείκτη IBEX 35 της Μαδρίτης να κλείνει με υποχώρηση 0,35% και τον δείκτη FTSE MIB του Μιλάνου με μικρές απώλειες 0,37%.

Στους κερδισμένο­υς της χθεσινής συνεδρίαση­ς ήταν τράπεζες, ασφαλιστικ­ές και εταιρείες πρώτων υλών όπως οι HSBC Holdings, Anglo American, Whitbread, Antofagast­a, Lloyds Banking, BHP, Natwest Group, Prudential, Modi και Glencore αλλά και η εταιρεία ψυχαγωγίας Flutter Entertainm­ent που έκλεισαν όλες με κέρδη από 1,3% έως 2%.

 ?? ?? Οι επενδυτές εξακολουθο­ύν να έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Ουάσιγκτον όπου συνεχίζετα­ι η διελκυστίν­δα για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.
Οι επενδυτές εξακολουθο­ύν να έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Ουάσιγκτον όπου συνεχίζετα­ι η διελκυστίν­δα για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece