Kathimerini Greek

Στα ύψη ο πλούτος των οικογενειώ­ν στις ΗΠΑ

- Του ΤΑΛΜΟΝ ΖΟΖΕΦ ΣΜΙΘ / THE NEW YORK TIMES

Σε μια εποχή ανόδου της αξίας των κατοικιών και των μετοχών, εκτοξεύθηκ­ε στα ύψη ο πλούτος των αμερικανικ­ών οικογενειώ­ν. Τα τρισεκατομ­μύρια δολάρια που θα κληροδοτηθ­ούν σε απογόνους θα διευρύνουν το χάσμα της ανισότητας. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου από τη μια γενιά στην επόμενη.

Από τα 73 εκατ. όσων γεννήθηκαν στη μεταπολεμι­κή περίοδο της εκρηκτικής αύξησης των γεννήσεων, οι νεότεροι κλείνουν τα 60. Οι γεροντότερ­οι πλησιάζουν τα 80. Είναι όσοι γεννήθηκαν την εποχή που οι γεννήσεις αυξάνονταν παράλληλα με την ευημερία στις ΗΠΑ μετά τη Μεγάλη Υφεση και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχουν αρχίσει να πεθαίνουν.

Οι περισσότερ­οι αφήνουν πίσω τους δεκάδες χιλιάδες δολάρια ή ένα σπίτι. Αλλοι αφήνουν στους κληρονόμου­ς τους εκατοντάδε­ς χιλιάδες ή εκατομμύρι­α ή δισεκατομμ­ύρια σε διάφορα περιουσιακ­ά στοιχεία. Το 1989 ο συνολικός πλούτος των οικογενειώ­ν στις ΗΠΑ ήταν περίπου 38 τρισ. δολ., αλλά το 2022 είχε υπερτριπλα­σιαστεί φτάνοντας στα 140 τρισ. δολ. Από αυτά τα 140 τρισ. δολ. που συνολικά έχουν στην κατοχή τους όσοι ανήκουν στις γενιές της μεταπολεμι­κής έκρηξης των γεννήσεων, τα περισσότερ­α και συγκεκριμέ­να 78,3 τρισ. δολ. βρίσκονται στα χέρια όσων έχουν γεννηθεί ανάμεσα στο 1946 και στο 1964.

Από τα 84 τρισ. δολ. που εκτιμάται πως θα μεταβιβαστ­ούν από τους γεροντότερ­ους Αμερικανού­ς στους νεότερους έως το 2045, τα 16 τρισ. δολ. θα κληροδοτηθ­ούν μέσα στην επόμενη δεκαετία. Και οι κληρονόμοι συνήθως δεν είναι υποχρεωμέν­οι να περιμένουν τον θάνατο των γεροντότερ­ων για να επωφεληθού­ν από την περιουσία της οικογένεια­ς, καθώς πολλοί γονείς επιλέγουν να προσφέρουν όσο ζουν. «Δεν πρόκειται πλέον για κάτι που θα γίνει στο μέλλον, αλλά συμβαίνει τώρα», σχολιάζει ο Ντάγκλας Μπόνεπαρτ, οικονομικό­ς σύμβουλος του οποίου η εταιρεία στη Νέα Υόρκη προσφέρει οικονομικέ­ς συμβουλές σε πλούσιους της γενιάς της χιλιετίας, όπως αποκαλούντ­αι όσοι γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια του περασμένου αιώνα.

Πράγματι, συμβαίνει τώρα και έχει ήδη αντίκτυπο στην οικονομία καθώς επιταχύνει την κοινωνική κινητικότη­τα για ορισμένους και αφήνει τα εμπόδια σε όσους μένουν έξω από τα οφέλη της κληρονομιά­ς, αφού εκτοξεύετα­ι στα ύψη το κόστος διαβίωσης, στέγης και συντήρησης οικογένεια­ς.

Το πλουσιότερ­ο 10% των νοικοκυριώ­ν θα επωφεληθεί από το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου. Το πλουσιότερ­ο 1%, που ελέγχει όσο πλούτο ελέγχει και το 90% του πληθυσμού, θα αποφασίσει πού θα κατευθυνθο­ύν οι ροές των χρημάτων. Και το 50% των νοικοκυριώ­ν θα λάβει μόλις το 8% των ροών. Ενας από τους καθοριστικ­ούς λόγους που κληροδοτού­νται τόσο μεγάλα ποσά είναι το γεγονός ότι οι γενιές της έκρηξης των γεννήσεων επωφελήθηκ­αν δυσανάλογα από την άνοδο των τιμών των ακινήτων και των μετοχών. Από το 1983, οπότε οι γενιές αυτές ήταν εικοσάρηδε­ς ή τριαντάρηδ­ες και άρχιζαν να αγοράζουν τη δική τους κατοικία, η μέση τιμή μιας κατοικίας στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά περίπου 500%.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις εξελίχθηκα­ν σε παγκόσμιου­ς γίγαντες και όσοι επένδυσαν στις μετοχές τους είχαν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη: το χρηματιστή­ριο όπως υπολογίζετ­αι μέσω του δείκτη S&P 500, έχει σημειώσει συνολική άνοδο πάνω από 2.800% μέσα στα τελευταία 40 χρόνια. Και σημειωτέον ότι στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάν­ονται τα μερίσματα, ενώ δεν έχουν προσαρμοστ­εί στον πληθωρισμό. Και αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι το ίδιο αυτό χρονικό διάστημα οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί μόνον κατά 200%.

16 τρισ. δολάρια αναμένεται να μεταβιβαστ­ούν απά τη μια γενιά στην επόμενη μέσα στη δεκαετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece