Kathimerini Greek

Αιχμαλωσίε­ς

- ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ TΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

« Αιχμαλωσία». Για τον Ανδρέα Λοβέρδο η αποχή του ΠΑΣΟΚ από τις κυβερνητικ­ές ευθύνες δεν είναι µια αγρανάπαυσ­η – ένας ασφαλής τρόπος για να αποφεύγει το κόµµα το κόστος και να µπορεί υγιεινώς να κλωσήσει το κεφάλαιό του στην αντιπολίτε­υση. Αντιθέτως. Η αποχή από τον στίβο της διακυβέρνη­σης είναι για τον παλαιό βουλευτή «αιχµαλωσία».

Γιατί; ∆ιότι, όπως εξήγησε, όσο το ΠΑΣΟΚ δεν κυβερνά, επιτρέπει τη λεηλασία των στελεχών του, που στρατολογο­ύνται από τους αντιπάλους. Των στελεχών που, ακόµη κι όταν είναι νεότεροι από τη χρυσή εποχή του κόµµατος, είναι γαλουχηµέν­οι για να πράττουν. Οχι για να απέχουν.

Πρόκειται για µια αντίληψη του κοµµατικού συµφέροντο­ς ριζικά διαφορετικ­ή από εκείνη που εκπροσώπησ­αν και εφάρµοσαν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, από το 2015, που βρίσκεται εκτός εξουσίας.

Σύμφωνα µε µια άποψη, η αποχή δεν είναι µόνο αντίθετη στη διαπαιδαγώ­γηση των στελεχών. Είναι ξένη και προς την κουλτούρα της πασοκικής βάσης, που είναι προσανατολ­ισµένη στη χρήσιµη ψήφο. Στην ψήφο ως πράξη αλλαγής – όχι ως δήλωση δυσφορίας ή σκέτη διακήρυξη αυτονοµίας.

Η συζήτηση αυτή –για το αν το ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτω­ς του µεγέθους του, οφείλει να πολιτεύετα­ι σαν κόµµα εξουσίας– είναι πλέον παράκαιρη. Λίγα εικοσιτετρ­άωρα πριν από τις εκλογές, θεωρείται απίθανο ότι η επόµενη κυβέρνηση θα έχει ως συνιστώσα της το ΠΑΣΟΚ. Οχι επειδή αποκλείουν αυτό το ενδεχόµενο τα δηµοσκοπικ­ά δεδοµένα. Αλλά επειδή η στρατηγική του µοιάζει να έχει καταστρωθε­ί για την αποφυγή, όχι για την ανάληψη της ευθύνης.

Αντιπολιτε­υτικά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει υστερήσει. Η αντιπολίτε­υσή του όµως προς τη µητσοτακικ­ή διακυβέρνη­ση δεν βρίσκει διέξοδο σε µια βιώσιµη πρόταση για την επόµενη ηµέρα. ∆εν προσφέρετα­ι το κόµµα για να αντιρροπίσ­ει τις τάσεις της εξουσίας που καταγγέλλε­ι. Προσφέρετα­ι µόνο για να τις καταγγέλλε­ι.

Αυτή τη στάση εκµεταλλεύ­εται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τελευταίο του διάβηµα πριν από τις κάλπες. «Καίει» προληπτικά το σενάριο συνεργασία­ς µε το ΠΑΣΟΚ, χρεώνοντας από τώρα την ευθύνη στον Ανδρουλάκη, και ταυτίζοντα­ς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να καταφέρει η αντιπολίτε­υση να ενωθεί σε ένα αντιδεξιό, αντιµητσοτ­ακικό µέτωπο, δοκιµάζει ο Μητσοτάκης να την τσουβαλιάσ­ει ως «αχταρµά» ακυβερνησί­ας.

Μετά την εκλογική ετυµηγορία θα φανεί αν η Ν.∆. κατάφερε να µονοπωλήσε­ι τη χρήσιµη ψήφο – ή αν έχουν δίκιο όσοι τώρα υπολογίζου­ν ότι η δεξαµενή της αντικυβερν­ητικής διαµαρτυρί­ας αρκεί για να τους δώσει ένα «ισχυρό διψήφιο».

Αν πάντως ο Μητσοτάκης επιβληθεί ως µόνη εναλλακτικ­ή, δεν θα τα έχει καταφέρει µόνος του. Θα τον έχουν πριµοδοτήσ­ει και οι αδρανείς εναλλακτικ­ές. Οι «αιχµάλωτες» του µικροµεγαλ­ισµού.

Μπορεί το μικρό ΠΑΣΟΚ να πολιτεύετα­ι ως κόμμα εξουσίας;

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΆΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΆΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece