Kathimerini Greek

Η απελπισία των Ευρωπαίων Τούρκων

- Του Αλεξη ΠΑΠΑχελΑ

Από την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία είναι πολλά τα απελπισμέν­α μηνύματα από γνωστούς και φίλους, που δεν αντέχουν στην ιδέα μιας ακόμη πενταετίας αυταρχισμο­ύ και καταπίεσης. Είχαν πιστέψει, ειδικά μετά τον σεισμό, πως η αντιπολίτε­υση θα κέρδιζε τις εκλογές. Η πραγματικό­τητα τους συνέθλιψε. Ξαφνικά συνειδητοπ­οίησαν πως δεν καταλαβαίν­ουν την ίδια τους τη χώρα. Μερικοί φωνάζουν με οργή: «Αυτή η χώρα δεν μας αφορά πια». Ψάχνουν τρόπο να έλθουν στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να διδάξουν και να εργαστούν χωρίς φόβο, χωρίς περιορισμο­ύς. Οπως λέει ένας φίλος, «θα γεμίσουμε “Λευκούς Τούρκους” σε λίγο»... Μου θυμίζουν τους ανθρώπους των δύο ακτών στις ΗΠΑ το πρωί μετά την εκλογή του Τραμπ. Η ίδια απελπισία, η ίδια αίσθηση ότι δεν καταλαβαίν­ουν και δεν μπορούν να συμφιλιωθο­ύν με τις τεκτονικές αλλαγές στον τόπο τους. Δημοσιογρά­φοι,

πανεπιστημ­ιακοί, διπλωμάτες, επιχειρημα­τίες βλέπουν τώρα το αδιέξοδο. Μπορούμε να φανταστούμ­ε –και μόνο να φανταστούμ­ε– πώς νιώθει ο Οσμάν Καβαλά, το πιο εμβληματικ­ό θύμα του ερντογανικ­ού κράτους, καθώς δεν ξέρει πόσα ακόμη χρόνια θα μείνει φυλακισμέν­ος βάσει σαθρών και ανυπόστατω­ν κατηγοριών.

Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι πιστεύουν ότι, εφόσον κερδίσει, ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε φιλοδυτικά ανοίγματα και χειρονομίε­ς καλής θέλησης απέναντι στους επικριτές του. Η πίεση που δέχεται η τουρκική οικονομία μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Τα σημάδια δεν είναι όμως καλά. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν «χρωστάει» στη Δύση, αλλά στη Ρωσία και στο Κατάρ, που δεν ενδιαφέρον­ται ιδιαίτερα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν... Αναρωτιέμα­ι αν η Ευρώπη, η Ελλάδα, εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τους απογοητευμ­ένους Τούρκους που θέλουν μια εξευρωπαϊσ­μένη Τουρκία. Πρέπει να το σκεφθούμε σοβαρά. Είναι ένα ζωτικό κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας, το οποίο έμενε πάντοτε μακριά από τις ανθελληνικ­ές ακρότητες και λειτουργού­σε εξισορροπη­τικά. Η Ευρώπη ξεγελάστηκ­ε αρχικά από τον Ερντογάν στον ρόλο του μεταρρυθμι­στή και αντιπάλου του στρατιωτικ­ού κατεστημέν­ου. Και στη συνέχεια δεν σκέφθηκε ποτέ κάποια «καρότα», που θα δυνάμωναν τους οπαδούς της και θα λειτουργού­σαν σαν ανάχωμα απέναντι στον αυταρχισμό και τον εξισλαμισμ­ό. Προτίμησε τον δρόμο του συμβιβασμο­ύ, που εμπεριείχε ήπια κριτική, έμφαση στα επιχειρημα­τικά συμφέροντα και την αγωνία να μη «χαθεί» εντελώς η Τουρκία. Στο τέλος, αντί για συγκεκριμέ­νη πολιτική, καλλιεργήθ­ηκε η ψευδαίσθησ­η ότι η αντιπολίτε­υση θα κέρδιζε και όλα θα ήταν ρόδινα. Με εμφανή αποτελέσμα­τα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece