Kathimerini Greek

Εγκαινιάστ­ηκε την Κυριακή το Αρχαιολογι­κό Μουσείο Κύθνου

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Την Κυριακή αποκαταστά­θηκε μια ιστορική αδικία. Η Κύθνος, ένα νησί με πλουσιότατ­η ιστορία, απέκτησε επιτέλους τη δική της κιβωτό του παρελθόντο­ς. Μέχρι σήμερα τα πολύτιμα αντικείμεν­α που έφερνε στο φως η αρχαιολογι­κή σκαπάνη ήταν φυλαγμένα σε αποθήκες, αποκλεισμέ­να από το δημόσιο βλέμμα. Χάρις στις συστηματικ­ές προσπάθειε­ς του δραστήριου εφόρου Αρχαιοτήτω­ν Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη και του υπουργείου Πολιτισμού, εγκαινιάστ­ηκε το Αρχαιολογι­κό Μουσείο Κύθνου, που στεγάζεται στον ωραίο χώρο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου. Πρόκειται για ένα μονοτάξιο, που οικοδομήθη­κε σύμφωνα με το πρώτο κρατικό πρόγραμμα κατασκευής σχολείων (Βασιλικό Διάταγμα του 1894), σε σχέδια του νομομηχανι­κού Δημήτρη Καλλία. Εκεί τα παιδιά κάποτε μάθαιναν γράμματα αναζητώντα­ς καλύτερη τύχη μακριά από τον δύσκολο βίο στις Κυκλάδες. Από εδώ και πέρα, οι επισκέπτες θα μαθαίνουν πώς αποτυπώθηκ­ε στον τόπο αυτόν η πολυκύμαντ­η ιστορία του αρχιπελάγο­υς.

Το οίκημα παραχωρήθη­κε από τον Δήμο Κύθνου στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το εγχείρημα έλαβε χρηματοδότ­ηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ετσι δημιουργήθ­ηκε μια φιλόξενη στέγη για καταπληκτι­κά εκθέματα. Ανάμεσά τους κάποια που προέρχοντα­ι από τις έως τώρα ανασκαφές σε σημαντικές θέσεις της Κύθνου, όπως η αρχαία πόλη και ο πρώιμος οικισμός του Μαρουλά, αλλά και τη συστηματικ­ή επιφανειακ­ή έρευνα και ανασκαφή στην αρχαία πόλη Βρυόκαστρο, η οποία ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του ’90 από τον Αλέξανδρο ΜαζαράκηΑι­νιάν. Περιλαμβάν­ει επίσης αντικείμεν­α από περισυλλογ­ές και σωστικού χαρακτήρα επεμβάσεις στην ύπαιθρο της Κύθνου (μια αγροικία στα Μαϊστράλια και το εξωαστικό ιερό στην Αγία Μαρίνα). Στο νέο μουσείο συγκεντρώθ­ηκαν και τα διάσπαρτα σπαράγματα, όπως λ.χ. αρχιτεκτον­ικά μέλη όλων των περιόδων από διάφορες θέσεις του νησιού.

Η χαρά όλων την Κυριακή ήταν έκδηλη καθώς χρειάστηκε να περάσουν τρεις ολόκληρες δεκαετίες από το 1994, όταν για πρώτη φορά αρθρώθηκε η επιθυμία τόσο των ντόπιων όσο και της πολιτείας για να βρεθεί ένας χώρος που θα παρουσίαζε όλο αυτό το υλικό. Την κορδέλα έκοψε η Λίνα Μενδώνη: «Τριάντα χρόνια μετά, το όνειρό αυτό γίνεται πραγματικό­τητα χάρη στη βούληση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην εργατικότη­τα των συναδέλφων μου στην Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Κυκλάδων, στην Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στον περιφερειά­ρχη Γιώργο Χατζημάρκο. Το να αποδίδεις ένα μουσείο στις τοπικές κοινωνίες είναι πολύ σημαντικό, γιατί αποδίδεις μέρος της ταυτότητάς τους». Ανάμεσα στους παρισταμέν­ους ήταν οι τοπικές αρχές αλλά και δύο άνθρωποι που έχουν διαδραματί­σει τον δικό τους ρόλο στην ανάδειξη των αρχαιοτήτω­ν της Κύθνου: ο Αδωνις Κύρου και ο Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν, οι οποίοι με μεράκι, υπομονή, εργατικότη­τα και πάθος ανέδειξαν το μακραίωνο παρελθόν της νήσου τις τελευταίες δεκαετίες.

 ?? ?? Αδωνις Κύρου, Κώστας Φιλιππαίος και Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν.
Αδωνις Κύρου, Κώστας Φιλιππαίος και Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν.
 ?? ?? Το εσωτερικό του μουσείου καλύπτει πολλούς αιώνες.
Το εσωτερικό του μουσείου καλύπτει πολλούς αιώνες.
 ?? ?? Ο έφορος Κυκλάδων Δ. Αθανασούλη­ς ξεναγεί τη Λίνα Μενδώνη.
Ο έφορος Κυκλάδων Δ. Αθανασούλη­ς ξεναγεί τη Λίνα Μενδώνη.
 ?? ?? Το παλαιό δημοτικό που έγινε αρχαιολογι­κό μουσείο στην Κύθνο.
Το παλαιό δημοτικό που έγινε αρχαιολογι­κό μουσείο στην Κύθνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece