Kathimerini Greek

«Κλείνουν» τη σχολική χρονιά σε κάμπινγκ

Οταν αρχίζει η τουριστική σεζόν, εκπαιδευτι­κοί μένουν χωρίς στέγη σε δημοφιλή νησιά, με το πρόβλημα φέτος να έχει ενταθεί

- Της ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ

Πριν μετακομίσε­ι από την Αθήνα στη Μύκονο τον περασμένο Σεπτέμβριο, η φιλόλογος Μαρία Μοσχόβου είχε αρχίσει να ψάχνει για σπίτι. Εψαχνε μέσω μεσιτών, έψαχνε διαδικτυακ­ά, έψαχνε, αλλά δεν έβρισκε τίποτα. Ηταν, άλλωστε, ακόμη high season στο νησί των ανέμων. Εγραψε κάποια στιγμή αγγελία στο Facebook και μέσω γνωστού γνωστής, βρήκε το πρώτο κατάλυμα.

Ηταν ένα κοντέινερ στον Κλουβά, ένα χωριό ανάμεσα στη Χώρα και την Ανω Μερά. Η κουζίνα ήταν κοινόχρηστ­η – «κάποιοι πιτσιρικάδ­ες κουρεύοντα­ν εκεί και είχε συχνά τρίχες», λέει στην «Κ». Στα 50 μέτρα από το σπίτι είχε χωματερή. «Ολοι μου έλεγαν πάρε ό,τι βρεις μπροστά σου», δηλώνει η κ. Μοσχόβου, «αλλά ήταν άσχημες οι συνθήκες, δεν ένιωθα πολύ ασφαλής εκεί». Σύντομα άρχισε να ψάχνει ξανά.

«Πήγαινα πόρτα πόρτα, ρωτούσα σε κρεοπωλεία, σε περίπτερα, σε μανάβικα», αναφέρει, ψάχνοντας κάποιον που μπορεί να νοικιάζει ένα σπίτι. Η μέθοδος δούλεψε και τον Οκτώβριο μετακόμισε σε ένα σπίτι στην Αργύραινα – «πολύ κοντά στο σχολείο», σημειώνει η κ. Μοσχόβου. Η συνεννόηση με τη σπιτονοικο­κυρά της ήταν πως θα έμενε στο σπίτι μέχρι τον Μάιο, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πότε ακριβώς τον Μάιο – «δεν υπάρχουν συμβόλαια», εξηγεί στην «Κ», «αν υπάρχουν συμβόλαια δεν βρίσκεις σπίτι». «Εμένα κράτησε τον λόγο της», δηλώνει για τη σπιτονοικο­κυρά της, «και με έβγαλε 12 Μαΐου – κάποιους συναδέλφου­ς τους έβγαλαν από τις 10 Απριλίου».

Η σχολική σεζόν, όμως, τελειώνει στις 30 Ιουνίου. Το τρίτο σπίτι τη βοήθησε να το βρει ο Γιώργος Ρουσουνέλο­ς, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στη Μύκονο, και της δημοτικής επιτροπής Παιδείας. Τώρα μένει μαζί με δύο ακόμη συναδέλφισ­σες στην Ανω Μερά, μέχρι τις 30 Ιουνίου. «Σίγουρα μας έχει δημιουργήσ­ει μεγάλη ανασφάλεια όλο αυτό αυτόν τον χρόνο, όχι μόνο λόγω της ανάγκης εύρεσης σπιτιού, αλλά και λόγω του προβλήματο­ς που δημιουργεί­ται για το σχολείο – αν εγώ δεν έβρισκα σπίτι, θα έπρεπε να μιλάμε για τηλεκπαίδε­υση εν μέσω εξετάσεων», τονίζει στην «Κ» η κ. Μοσχόβου. «Αλλά», σημειώνει, «οι Μυκονιάτες θέλουν να πάνε για σεζόν».

«Μια μικρή οδύσσεια»

Οταν τελειώσει η σχολική χρονιά, η κ. Μοσχόβου δεν θα δηλώσει ξανά Δ΄ Κυκλάδων ως αναπληρώτρ­ια. «Αυτό θα μεταφέρω και σε συναδέλφου­ς, μην πάτε Δ΄ Κυκλάδων», λέει. Λόγω του προβλήματο­ς που αντιμετωπί­ζουν οι εκπαιδευτι­κοί στη Μύκονο, θα την πληρώσουν και νησιά όπως η Ανδρος και η Κύθνος, σημειώνει. «Υποστελεχώ­νονται τα άλλα σχολεία, δυστυχώς», τονίζει, αλλά δεν μπορεί να ξαναπεράσε­ι μια χρονιά σαν τη φετινή. «Ηταν μια μικρή οδύσσεια», λέει στην «Κ». «Δεν μπορεί σε ένα νησί με 200.000 κλίνες να μη βρίσκονται 200», τονίζει, «έχω την εντύπωση ότι δεν τους ενδιαφέρει η εκπαίδευση».

Το πρόβλημα των καταλυμάτω­ν έγινε εντονότερο φέτος, λέει στην «Κ» ο κ. Ρουσουνέλο­ς, όταν οι εκπαιδευτι­κοί που έμειναν εκτός κατοικίας ήταν 25. Πέρυσι ήταν 15. Πριν από τον κορωνοϊό ήταν 2-3, δηλώνει. «Το πρόβλημα μεγαλώνει, θα πρέπει

οι κυβερνήσει­ς να δώσουν κίνητρα στους ενοικιαστέ­ς που έχουν σπίτια στη Μύκονο να νοικιάζουν σε καθηγητές», αναφέρει, τονίζοντας όμως πως δεν είναι μόνον οι καθηγητές που χρειάζοντα­ι σπίτια τα οποία διεκδικεί ο τουρισμός. «Είναι και αστυνομικο­ί, υγειονομικ­οί, πυροσβέστε­ς, δημόσιοι υπάλληλοι», συμπληρώνε­ι. Οσον αφορά τους εκπαιδευτι­κούς, «αυτή τη στιγμή βολεύτηκαν», λέει. «Είτε βρήκαν σπίτι μέσω του δήμου», τονίζει, «ή πλήρωσε ο δήμος σπίτια και μένουν». «Προσπαθούμ­ε να τους βοηθήσουμε, προσπαθούμ­ε να νοικιάζουμ­ε σπίτια να μένουν οι εκπαιδευτι­κοί», λέει ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίν­ος Κουκάς. Αλλά το πρόβλημα δεν εντοπίζετα­ι μόνο στη Μύκονο.

Στη Σαντορίνη, κάποιοι εκπαιδευτι­κοί οι οποίοι έμειναν εκτός σπιτιών, φιλοξενούν­ται μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς σε σπίτια συναδέλφων. Αλλοι είχαν λιγότερες εναλλακτικ­ές και θα κάνουν κάμπινγκ, λέει ο Ιωάννης Μηλιάδης, πρόεδρος εκπαιδευτι­κών πρωτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς Θήρας και νήσων. «Μέχρι πέρυσι λέγαμε τα σπίτια είναι ακριβά, φέτος λέμε απλά δεν υπάρχουν σπίτια», τονίζει. Κάποιοι εκπαιδευτι­κοί αναγκάζοντ­αι να νοικιάσουν από την τσέπη τους δωμάτια ξενοδοχείο­υ, λέει, άλλοι δεν έχουν να πληρώσουν. «Είχαμε συνάδελφο που τον Σεπτέμβριο έμεινε γύρω στις 10 μέρες στο σχολείο, δεν είχε να πληρώσει ξενοδοχείο – οι συνθήκες είναι τριτοκοσμι­κές», τονίζει ο κ. Μηλιάδης.

«Αθετήθηκαν συμφωνίες»

«Οσο ο τουρισμός πηγαίνει καλά, τόσο θα έχουμε πρόβλημα», λέει η Ανθή Πατραμάνη, πρόεδρος της Ενωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευση­ς (ΕΛΜΕ) Θήρας, τονίζοντας πως πρόβλημα με τα σπίτια έχουν και οι γιατροί και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι στη Σαντορίνη. «Κάποιοι είχαν συμφωνίες μέχρι τις 30.6 και αυτές οι συμφωνίες αθετήθηκαν», σημειώνει.

«Μεγαλώνει ο πληθυσμός των νησιών και αυτό δεν είναι πρόβλημα που θα κρατήσει 1-2 χρόνια, θα μείνει», λέει ο κ. Μηλιάδης. Συμπληρώνε­ι, πως έχουν προτείνει λύσεις, όπως το να δοθούν δωμάτια από μεγάλες ξενοδοχεια­κές μονάδες για 1-2 μήνες, για τα οποία θα δίνουν οι εκπαιδευτι­κοί κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα και ίσως το κράτος θα δίνει στους ξενοδόχους το κίνητρο της φοροαπαλλα­γής, ή να χτιστούν κοινωνικές κατοικίες σε οικόπεδα του δήμου.

Ο κ. Κουκάς, δήμαρχος της Μυκόνου, αναφέρει πως η Μύκονος ήταν το πρώτο νησί όπου από το 2018 λειτουργεί δημοτικό κοιτώνα για παροχή δωρεάν κατοικίας –εφόσον πληρούνται ορισμένα κριτήρια– στους εκπαιδευτι­κούς. Είναι όμως προφανές ότι το πρόβλημα συνεχίζετα­ι και όχι μόνον στις Κυκλάδες.

«Υπάρχει πρόβλημα και στο Ηράκλειο και σε όλη την Κρήτη, είναι πανελλαδικ­ό το ζήτημα», λέει η Αρετή Σπαχή, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Κρήτης. Λόγω τουριστικο­ποίησης, τονίζει, αλλά και λόγω των φοιτητών που καλύπτουν τις ανάγκες στέγασής τους πολύ νωρίς, τα ενοίκια ή δεν είναι διαθέσιμα ή είναι πολύ ακριβά για τους εκπαιδευτι­κούς και δη τους χαμηλόμισθ­ους νεοδιόριστ­ους. «Ντόπιοι συνάδελφοι εξυπηρετού­ν εκπαιδευτι­κούς που έρχονται από άλλες περιοχές», αναφέρει η κ. Σπαχή. «Πρέπει», τονίζει, «να παραχωρηθο­ύν χώροι στους νεοδιόριστ­ους – το πρόβλημα επιβίωσης είναι πολύ μεγάλο».

«Αν υπάρχουν συμβόλαια, δεν βρίσκεις σπίτι» – «Μέχρι πέρυσι λέγαμε τα σπίτια είναι ακριβά, φέτος λέμε απλά δεν υπάρχουν».

 ?? ?? Οι εκπαιδευτι­κοί χάνουν τη «μάχη» απέναντι στους τουρίστες, στα νησιά. Ιδιοκτήτες τούς βγάζουν από τα σπίτια ακόμη και στις αρχές Απριλίου.
Οι εκπαιδευτι­κοί χάνουν τη «μάχη» απέναντι στους τουρίστες, στα νησιά. Ιδιοκτήτες τούς βγάζουν από τα σπίτια ακόμη και στις αρχές Απριλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece