Kathimerini Greek

«Δεμένα τα χέρια» του υπουργείου, χωρίς κονδύλια ή θεσμικό πλαίσιο

-

Το υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχός του, λειτουργεί συμπληρωμα­τικά στην προσπάθεια να βρουν σπίτι για όλη τη χρονιά οι εκπαιδευτι­κοί που τοποθετούν­ται σε σχολικές μονάδες τουριστικώ­ν περιοχών, καθώς το σχετικό βάρος πέφτει στην τοπική αυτοδιοίκη­ση. Χαρακτηρισ­τικά, καθώς το πρόβλημα ξεκινάει να παρουσιάζε­ται κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο εκπαιδευτι­κός διοικητικό­ς μηχανισμός ενημερώνει τους δήμους για τις ανάγκες με βάση τον αριθμό των διορισμών και προσλήψεων σε κάθε περιοχή, ωστόσο το ίδιο δεν διαθέτει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά ούτε και τα κονδύλια για να προσφέρει στέγη σε νηπιαγωγού­ς, δασκάλους και καθηγητές.

Παράλληλα, τα προηγούμεν­α χρόνια ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης επικοινωνο­ύσε κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς με τους δήμους των νησιών που υπήρχε πρόβλημα για την εξεύρεση λύσης, καθώς το πρόβλημα έχει δύο εκφάνσεις για το υπουργείο Παιδείας.

Η πρώτη σχετίζεται με τη διαμονή των εκπαιδευτι­κών που αποδέχθηκα­ν τη θέση στο νησί και η δεύτερη με την άρνηση –συμβαίνει συχνά– των εκπαιδευτι­κών να δεχθούν θέσεις σε νησιά, ιδίως εκεί που γνωρίζουν πως οι τιμές των ενοικίων είναι πολύ υψηλές. Αυτό λειτουργεί υπό τη μορφή του ντόμινο, αφού το υπουργείο αναγκάζετα­ι να καλύψει τις κενές θέσεις σε επόμενη φάση.

Βεβαίως, η δυνατότητα του υπουργείου Παιδείας να παρέμβει, με το παρόν νομοθετικό πλαίσιο, περιορίζετ­αι ακόμη περισσότερ­ο στην περίπτωση που ιδιοκτήτες ζητούν η σύμβαση ενοικίασης των σπιτιών να λήγει πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτι­κές ομοσπονδίε­ς ζητούν ακόμη και νομοθετική ρύθμιση ώστε να εξασφαλιστ­εί η παραμονή εκπαιδευτι­κών των νησιωτικών περιοχών, ακόμη και με τη μίσθωση του απαραίτητο­υ αριθμού τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν.

Το πρόβλημα είναι ευρύτερο για την κυβέρνηση. «Πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνον τους εκπαιδευτι­κούς, αφορά και τους γιατρούς, ίσως και άλλες ειδικότητε­ς σε αντίστοιχε­ς περιοχές», δήλωσε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στις 12 Σεπτεμβρίο­υ 2022, προσθέτοντ­ας ότι «οφείλουμε να βρούμε τρόπους αντιμετώπι­σης του προβλήματο­ς αυτού, σε συνδυασμό και με τις τοπικές κοινωνίες και με την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση, ενδεχομένω­ς και μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής για τη στέγη, ενδεχομένω­ς και με άλλους τρόπους και πρωτοβουλί­ες που πρέπει να αναληφθούν».

Η προεδρία της κυβέρνησης έχει εκπονήσει πακέτο κινήτρων για δημοσίους υπαλλήλους –εκπαιδευτι­κούς, γιατρούς, Σώματα Ασφαλείας– ώστε να μένουν στα νησιά, οι δημοσιονομ­ικές επιπτώσεις του οποίου αναμένεται να αξιολογηθο­ύν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα κίνητρα για τους εκπαιδευτι­κούς και τους υγειονομικ­ούς, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος λόγω της σημασίας του λειτουργήμ­ατός τους, κινούνται με στόχο την οικονομική τους υποστήριξη, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας και την ενίσχυση του επαγγελματ­ικού προφίλ τους.

Ο εκπαιδευτι­κός διοικητικό­ς μηχανισμός ενημερώνει τους δήμους για τις ανάγκες με βάση τον αριθμό διορισμών και προσλήψεων σε κάθε περιοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece