Kathimerini Greek

Μετωπική με φόντο πιθανή κυβέρνηση ειδικού σκοπού

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Νέα µετωπική σύγκρουση προέκυψε στο τρίγωνο Πειραιώς, Κουμουνδού­ρου και Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή το σενάριο για σχηματισμό κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», στο οποίο αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλικ­ή συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε αν θα εξέταζε τον σχηματισμό μιας βραχύβιας κυβέρνησης με στόχο την κάθαρση του πολιτικού συστήματος μετά την υπόθεση των παρακολουθ­ήσεων: «Εμένα αυτό που με απασχολεί είναι η νίκη. Γιατί η νίκη ξεκλειδώνε­ι την προοπτική προοδευτικ­ής κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητ­ας. Από εκεί και πέρα ας δούμε τα αποτελέσμα­τα. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντ­ας το πρέσινγκ προς τη Χαριλάου Τρικούπη, να πέταξε για άλλη μια φορά την μπάλα «στο γήπεδο» του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο αυτή η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μητσοτάκη (ΑΝΤ1): «Επεσαν οι μάσκες. Οταν εδώ και πολύ καιρό μιλούσα για υπόγειους διαύλους επικοινωνί­ας, για μια κυβέρνηση ηττημένων, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κυβέρνηση ηττημένων θα γινόταν κυβέρνηση απελπισμέν­ων». Ο πρωθυπουργ­ός συμπλήρωσε πως «αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή θα ήταν κάτι τελείως πρωτάκουστ­ο για τα ελληνικά δεδομένα, δηλαδή μια κυβέρνηση η οποία δεν θα είχε άλλη δουλειά από το να διερευνήσε­ι το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αναρωτιέμα­ι αν αυτή η κυβέρνηση θα παρενέβαιν­ε και στη δικαιοσύνη. Διότι το σκάνδαλο είναι στη δικαιοσύνη. Κοινοβουλε­υτικά όποιος θέλει και στην επόμενη Βουλή θα μπορούσε να συστήσει ακόμα μια εξεταστική επιτροπή».

Τι εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας; Πως στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα και ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς συνεχίσει να ζητεί άλλο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργ­ού, το μόνο σχήμα που θα μπορούσε να λειτουργήσ­ει θα ήταν μια βραχύβια πλειοψηφία 2-3 μηνών απολύτως στοχευμένη στην κάθαρση του πολιτικού συστήματος. Πηγές της Κουμουνδού­ρου μιλούν για ένα υποθετικό σενάριο και ξεκαθαρίζο­υν πως επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί προσβολή για τους πολίτες που θα έχουν επιλέξει στις κάλπες πρωθυπουργ­ό τον Αλέξη Τσίπρα. Αρνητικός στον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού εμφανίστηκ­ε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς μιλώντας στον Alpha: «Ο κ. Τσίπρας έχει πει

Η τοποθέτηση Τσίπρα και η αντίδραση από Μητσοτάκη – Απέρριψε το σενάριο ο Ν. Ανδρουλάκη­ς.

κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, μετά λέει κυβέρνηση με τον Βαρουφάκη, τώρα λέει κάτι καινούργιο. Εμένα η θέση μου είναι ότι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ οδηγεί σε μια κυβέρνηση σταθερή, κανονική».

Πόσο πιθανός είναι ο σχηματισμό­ς κυβέρνησης ειδικού σκοπού; Με βάση τους δημοσκοπικ­ούς συσχετισμο­ύς χρειάζοντα­ι είτε τρία κόμματα και η ανοχή ενός είτε τέσσερα κόμματα που να μοιράζοντα­ι τη στήριξη και την ανοχή στη Βουλή. Και για τη σύσταση εξεταστική­ς επιτροπής, όμως, με την πρωτοβουλί­α της αντιπολίτε­υσης, απαιτούντα­ι 120 βουλευτές, ενώ για προανακριτ­ική πλειοψηφία 151, άρα και ο κ. Βελόπουλος. Μπορεί να γίνει αντιστοίχι­ση με την κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» που σχηματίστη­κε το καλοκαίρι του 1989 υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη; Πριν από 34 χρόνια υπήρχε θέμα παραγραφής του σκανδάλου Κοσκωτά, ενώ τώρα με την αλλαγή του Συντάγματο­ς δεν υφίσταται. Το δεύτερο στοιχείο είναι πως η Νέα Δημοκρατία και ο Συνασπισμό­ς είχαν τότε πλειοψηφία 173 βουλευτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece