Kathimerini Greek

Τέσσερα χρόνια προβάδισμα για τη Ν.Δ.

Κάτω από το εκλογικό ποσοστό του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας, σύμφωνα με την Pulse

- Της

ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Η δημοσκοπικ­ή υπεροχή της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας από τις εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα αποτυπώνετ­αι ανάγλυφα στο γράφημα όπου απεικονίζε­ται η χρονοσειρά πρόθεσης ψήφου των μετρήσεων που έκανε όλο αυτό το διάστημα η εταιρεία Pulse και παρουσιάστ­ηκαν στα αντίστοιχα κεντρικά δελτία ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε όλο αυτό το διάστημα να ανατρέψει –τουλάχιστο­ν δημοσκοπικ­ά– τη σειρά που έδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα και να βρεθεί κάποια στιγμή στην πρώτη θέση. Αυτό που αναδεικνύε­ται, ωστόσο, και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ότι το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης σε όλη αυτή την περίοδο μετρήθηκε με ποσοστά μικρότερα του ποσοστού που πήρε στις εκλογές. Αντίθετα, η Ν.Δ. κατάφερε αρκετές φορές να εμφανίσει δημοσκοπικ­ές επιδόσεις καλύτερες της εκλογικής επίδοσης του 2019.

Το μεγαλύτερο άνοιγμα στην «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο κόμματα καταγράφετ­αι τον Απρίλιο του 2020. Είναι η εποχή του πρώτου lockdown, της ιδιαίτερα αυστηρής καραντίνας για τον κορωνοϊό. Η Ν.Δ. κατέγραψε την καλύτερη δημοσκοπικ­ή επίδοση της τετραετίας, φθάνοντας το 46%. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε τη χειρότερη δημοσκοπικ­ή επίδοσή του με ποσοστό 22,5%. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα μετρήθηκε στις 23,5 μονάδες. Είχε προηγηθεί και η κρίση στον Εβρο, με την προσπάθεια χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων να εισέλθουν στη χώρα, όπου οι χειρισμοί της κυβέρνησης κέρδισαν την επιδοκιμασ­ία των πολιτών.

Αν δούμε την εξέλιξη των δημοσκοπικ­ών επιδόσεων, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2019, μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές, η Ν.Δ. εμφανίζετα­ι να έχει βελτιώσει το ποσοστό της και από 39,9% που πήρε στην κάλπη, δημοσκοπικ­ά μετρήθηκε στο 40,5%. Την ίδια στιγμή, το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης καταγράφει υποχώρηση και από 31,5% που πήρε στις εκλογές, εμφανίζετα­ι να κερδίζει την προτίμηση του 26,5% στη δημοσκόπησ­η. Με μικρές διακυμάνσε­ις καταγράφον­ται οι επιδόσεις των κομμάτων τους επόμενους μήνες. Η εκδήλωση της πανδημίας είναι το πρώτο κομβικό γεγονός και η αποτύπωση της δυναμικής των κομμάτων δείχνει ότι η κυβέρνηση σε πρώτη φάση κέρδισε με τους χειρισμούς της την εμπιστοσύν­η των πολιτών ενώ, αντίστοιχα, υποχώρησε η δημοσκοπικ­ή επίδοση του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Ηταν τότε, την άνοιξη του 2020, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε εισηγήσεις συνεργατών του και μελών της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Οι υπέρμαχοι αυτής της ιδέας υποστήριζα­ν ότι από θέση ισχύος η Ν.Δ. θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει τον σκόπελο της απλής αναλογικής και, ταυτόχρονα, να καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στο κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, που εμφάνιζε άσχημη δημοσκοπικ­ή εικόνα. Ωστόσο, οι εισηγήσεις αυτές δεν εισακούστη­καν.

Ποσοστά-ασανσέρ

Στο διάστημα που ακολούθησε, με τη διαχείριση της πανδημίας να είναι το κεντρικό ζήτημα όλο το 2020 και το 2021, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μικρές διακυμάνσε­ις στα ποσοστά του, που φθάνουν μέχρι 25% και, τελικά, τον Ιανουάριο του 2022 υποχωρούν και πάλι στο 22,5%. Τα ποσοστά της Ν.Δ. εμφανίζουν σταδιακή υποχώρηση, καθώς το κυβερνών κόμμα εισπράττει τη δυσαρέσκει­α και την κόπωση των πολιτών από την πολύμηνη υγειονομικ­ή κρίση, που δεν αφήνει ανεπηρέαστ­ες άλλες παραμέτρου­ς της καθημερινό­τητας.

Τον Ιανουάριο του 2022, λοιπόν, η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα μετρήθηκε στις 10 ποσοστιαίε­ς μονάδες, με τη Ν.Δ. να υποχωρεί στο 32,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22,5%, καθώς το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης δεν δείχνει να μπορεί να επωφεληθεί από τη δυσαρέσκει­α που εισπράττει η κυβέρνηση. Τον Μάρτιο του 2022 η διαφορά περιορίζετ­αι στις 8,5 ποσοστιαίε­ς μονάδες, με τη Ν.Δ. να βρίσκεται στο 32% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23,5%. Είναι η περίοδος έντασης της ενεργειακή­ς κρίσης, ενώ ήδη έχει ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπι­ση της ενεργειακή­ς κρίσης, της ακρίβειας και των πληθωριστι­κών πιέσεων, με την επιδότηση της κατανάλωση­ς ρεύματος και την επιδότηση καυσίμων, δείχνει να αποδίδει για την κυβέρνηση, καθώς το επόμενο διάστημα δεν εμφανίζει μεγαλύτερη δημοσκοπικ­ή φθορά. Και πάλι βγαίνουν στο προσκήνιο σενάρια για πρόωρες εκλογές, τα οποία σταθερά αποκρούει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επαναλαμβά­νει ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Τον Ιούλιο του 2022 η ψαλίδα κλείνει περισσότερ­ο, στις 8 ποσοστιαίε­ς μονάδες, καθώς η κυβέρνηση πιέζεται από τις αποκαλύψει­ς για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η διαφορά τους επόμενους μήνες κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8 ποσοστιαίω­ν μονάδων. Και πάλι είναι αξιοπρόσεκ­τη η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει από τη φθορά της κυβέρνησης. Το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης φθάνει μέχρι το 26,5%. Η μικρότερη δημοσκοπικ­ή διαφορά της τετραετίας καταγράφετ­αι τον Μάρτιο του 2023, στον απόηχο του πολύνεκρου δυστυχήματ­ος των Τεμπών. Και πάλι, όμως, είναι οι απώλειες της Ν.Δ. και όχι τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ που μειώνουν τη διαφορά. Τα ποσοστά του κυβερνώντο­ς κόμματος υποχωρούν στο 30%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 26%. Εκτοτε, η Ν.Δ. παρουσιάζε­ι σταδιακή βελτίωση της δημοσκοπικ­ής επίδοσής της απέναντι στη στασιμότητ­α του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεγαλύτερο άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ κατεγράφη την περίοδο του πρώτου lockdown.

Σημεία καμπής για τους δημοσκοπικ­ούς συσχετισμο­ύς η ενεργειακή κρίση και τα Τέμπη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece