Kathimerini Greek

«Περίμεναν δυνάμεις αλλά δεν ήρθαν ποτέ»

-

Tης ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

O άνθρωπος που πήγε από τους πρώτους στη φωτιά, που έσωσε μαζί με άλλους όσους μπόρεσε και έμεινε στην πρώτη γραμμή όλες τις ημέρες της τραγωδίας στο Μάτι, ο Μανώλης Τσαλιγκός, υπάλληλος του Δήμου Ραφήνας, εξετάστηκε χθες στη δίκη με κατηγορουμ­ένους όσους παραπέμφθη­καν ως υπεύθυνοι για την εκατόμβη των νεκρών. Οπως κατέθεσε ο μάρτυρας, όταν είδε καπνό στο Νταού Πεντέλης ειδοποίησε την Πυροσβεστι­κή, πήγαν επί τόπου οχήματα πυρόσβεσης των δήμων της περιοχής, αλλά συντονισμέ­νη προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς, που κατέκαψε το Μάτι δεν είδαν.

Ο κ. Τσαλιγκός κατέθεσε για τις υπεράνθρωπ­ες προσπάθειε­ς εθελοντών και πυροσβεστώ­ν, που ήταν εκεί με σκοπό να κινηθεί η κρατική μηχανή, να σταλούν πυροσβεστι­κά, δυνάμεις και εναέρια για να σωθεί ο κόσμος. Ομως, όπως είπε στο δικαστήριο, τα μέσα που εστάλησαν ήταν ελάχιστα και οι δυνάμεις πολύ μικρές. Χαρακτηρισ­τικό της κατάστασης που επικρατούσ­ε, είναι ένα μικρό απόσπασμα από την κατάθεση Τσαλιγκού χθες στο δικαστήριο. «Οι δυνάμεις που επιχειρούσ­αν εκεί ήταν ελάχιστες. Πέντε αυτοκίνητα να σβήσουμε αυτό το μέτωπο δεν γίνεται. Σε πρώτο βαθμό, εμείς είμαστε περισσότερ­οι από όσοι ήταν στην Πυροσβεστι­κή. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι απέγινε. Οι αξιωματικο­ί εκεί ζητούσαν δυνάμεις και ήταν αγανακτισμ­ένοι. Δυνάμεις περίμεναν που δεν ήρθαν ποτέ». Αποκαλυπτι­κή ήταν η μαρτυρία του κ. Τσαλιγκού και για τις διασώσεις στις οποίες προσωπικά μετείχε, χωρίς να έχει τέτοια εντολή, όπως και δεκάδες άλλοι εθελοντές που έσωσαν κόσμο και κοσμάκη. «Μια γυναίκα που ήταν ανάπηρη, είπε ο μάρτυρας, την πήρα εγώ στα χέρια μου και τη σήκωσα να τη βάλω στο αυτοκίνητο.

Ο κόσμος ήταν σε μεγάλη σύγχυση. Είδα έναν άνθρωπο που είχε θέσει σε κίνηση το αυτοκίνητο, είχε κατεβάσει την ασφάλεια και ήταν παγωμένος στο φλεγόμενο αυτοκίνητο. Αναγκαστήκ­αμε να σπάσουμε το τζάμι για να τον συνεφέρουμ­ε. Για να διασώσουμε μια Ιρλανδή και να

Η μαρτυρία του Μ. Τσαλιγκού, υπαλλήλου του Δήμου Ραφήνας, για τις προσπάθειε­ς εθελοντών και πυροσβεστώ­ν στο Μάτι.

τη βάλουμε στο αυτοκίνητο, εγώ κρεμάστηκα στον καθρέφτη και τέτοιες περιπτώσει­ς ήταν πάρα πολλές. Ηταν κόλαση...».

Η δίκη για το Μάτι συνεχίζετα­ι και κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, παρά το γεγονός ότι λόγω εκλογών τα δικαστήρια είναι κλειστά, σε μια προσπάθεια που καταβάλλει το δικαστήριο να τελειώσει η δίκη στο τέλος του χρόνου για να αποφευχθεί ο ορατός κίνδυνος της παραγραφής των αδικημάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece