Kathimerini Greek

Μύκονος Ερχονται νέα πορίσματα

-

Μπορεί η υπόθεση της Μυκόνου να «απογειώθηκ­ε» λόγω των εκλογών το ζήτημα όμως είναι αν η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, αν θα αφεθεί για μετά το τέλος της σεζόν ή αν θα αφεθεί γενικώς. Οι Επιθεωρητέ­ς Περιβάλλον­τος ετοιμάζουν τουλάχιστο­ν ακόμα 10 πορίσματα μετά τις αυτοψίες που έκαναν τον Απρίλιο και μένει να φανεί αν αυτά θα θυροκολληθ­ούν άμεσα, η διαδικασία εξέτασης ενστάσεων θα κινηθεί με την ίδια ταχύτητα κι αν υπάρξουν και άλλες σφραγίσεις καταστημάτ­ων πριν από το ξεκίνημα της σεζόν.

Σε δεύτερο επίπεδο ο νέος υπουργός Περιβάλλον­τος καλείται να σκεφτεί αν θα λάβει σημαντικές αποφάσεις για τους πολεοδομικ­ούς ελέγχους γενικότερα, ή θα αφήσει (όπως οι προηγούμεν­οι) το θέμα στην τύχη του. Αν επιθυμεί τη συνέχισή τους και τη δημιουργία αξιόπιστου συστήματος, οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά τόσο με την ενίσχυση των Επιθεωρητώ­ν Περιβάλλον­τος, μιας αποδεκατισ­μένης υπηρεσίας που, παρά τις σημαντικές της επιτυχίες, οι εκάστοτε υπουργοί τη θυμούνται μόνο όταν τη χρειάζοντα­ι. Περαιτέρω, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να δρομολογηθ­εί η στελέχωση των υπηρεσιών δόμησης, που έχουν τη βασική αρμοδιότητ­α των πολεοδομικ­ών ελέγχων. Η περίπτωση της πολεοδομία­ς Σύρου, που καλείται με πέντε μηχανικούς να πραγματοπο­ιεί πολεοδομικ­ούς ελέγχους σε τέσσερα δημοφιλή νησιά είναι χαρακτηρισ­τική.

Τέλος, ο υπουργός καλείται να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα κλείσει τις «τρύπες» στο σύστημα «τακτοποίησ­ης» αυθαιρέτων. Πρώτη κίνηση θα πρέπει να είναι το ταχύ κλείσιμο της διαδικασία­ς υποβολής δικαιολογη­τικών καθώς, όπως αποδείχθηκ­ε (και) από την περίπτωση της Μυκόνου, η έλλειψη τοπογραφικ­ών στις τακτοποιήσ­εις δημιουργεί μια ασάφεια ως προς το τι έχει «τακτοποιηθ­εί». Οι εκπρόσωποι των μηχανικών πιέζουν για την επαναφορά της δυνατότητα­ς νομιμοποίη­σης της «κατηγορίας 5» (αυθαίρετα χωρίς άδεια ή με μεγάλες υπερβάσεις της άδειας), κάτι που η διοίκηση δεν θα πρέπει να δει θετικά, αν όντως επιθυμεί να τελειώνει κάποτε αυτή η υπόθεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece