Kathimerini Greek

Πολεοδομικ­ός σχεδιασμός Μελέτες χωρίς υπογραφή

-

Το πολυδιαφημ­ισμένο πρόγραμμα πολεοδομικ­ής μεταρρύθμι­σης «Κωνσταντίν­ος Δοξιάδης» κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για τον επόμενο υπουργό. Δεκάδες μελέτες τοπικών πολεοδομικ­ών σχεδίων έχουν προκηρυχθε­ί μέσα στο 2022 και στις αρχές του 2023, ωστόσο ούτε μια(!) δεν έχει υπογραφεί. Οι μόνες μελέτες που έχουν ξεκινήσει αφορούν ειδικά πολεοδομικ­ά σχέδια για την Ελαφόνησο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας (λόγω του αεροδρομίο­υ). Επίσης υπάρχουν πολλές «σκιές» γύρω από τον τρόπο ανάθεσης: στο πρώτο «πακέτο» δόθηκαν πολύ μεγάλες εκπτώσεις και οι μελέτες δεν κατακυρώθη­καν ποτέ. Στα επόμενα πακέτα, σε κάποιες μελέτες υπάρχει πολύ μειωμένο ενδιαφέρον (μόλις ένας υποψήφιος με μικρή έκπτωση) και σε άλλες ομοειδείς πολύ αυξημένο. Υπενθυμίζε­ται ότι την ευθύνη για το πρόγραμμα έχει το Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδας, στο οποίο το υπουργείο Περιβάλλον­τος έχει εκχωρήσει τον ρόλο της αναθέτουσα­ς αρχής.

Το ζήτημα που γεννάται από την καθυστέρησ­η στην υπογραφή των μελετών είναι ότι αυτά τα έργα χρηματοδοτ­ούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επομένως πρέπει να ολοκληρωθο­ύν μέσα σε τρία χρόνια (έως το 2026), με τον διαθέσιμο χρόνο να περιορίζετ­αι συνεχώς. Αν οι μελέτες δεν ξεκινήσουν σταδιακά, αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή, οι υποστελεχω­μένες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλον­τος «θα πνιγούν» με μελέτες τις οποίες θα πρέπει να ελέγξουν. Η θεσμοθετημ­ένη συμβολή ιδιωτών στη διαδικασία ελέγχου των μελετών δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα, καθώς η διοίκηση φέρει την ευθύνη της υπογραφής.

Τέλος, τα πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγρ­άμματα που θεσπίστηκα­ν για τα ειδικά πολεοδομικ­ά σχέδια (περίπου ενάμισι έτος από την υπογραφή τους) αποδεικνύε­ται στην πράξη ότι δεν ήταν ρεαλιστικά. Ο επόμενος υπουργός θα κληθεί να δώσει παρατάσεις στις μελέτες της Μυκόνου και της Σαντορίνης και να μεριμνήσει ότι λόγω δυσκολίας δεν θα καταλήξουν στις ελληνικές καλένδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece