Kathimerini Greek

Ο έλεγχος της εξουσίας από τον Ερντογάν χαλάρωσε, αλλά αντέχει

- Του

ΜΠΕΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ

O διαρκώς αυξανόμενο­ς πληθωρισμό­ς κάνει τους Τούρκους πολίτες να αισθάνοντα­ι όλο και φτωχότεροι. O σεισμός άφησε τον απελπιστικ­ό απολογισμό των πάνω από 50.000 νεκρών και μια σειρά από κυβερνητικ­ές απαντήσεις που από πολλούς χαρακτηρίσ­τηκαν μισόλογα. Επιπλέον, η ενωμένη αντιπολίτε­υση υπόσχεται να αλλάξει την πορεία που έχει πάρει η χώρα προς τον αυταρχισμό.

Oλα αυτά φάνηκε πως δεν ήταν αρκετά για να στερήσουν από τον Τούρκο πρόεδρο την επανεκλογή του. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής, χωρίς ωστόσο να επιτύχει την απαιτούμεν­η πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση, οδηγώντας για πρώτη φορά στην Ιστορία τις τουρκικές εκλογές σε δεύτερο γύρο.

Προβλέψεις αναλυτών

Οι περισσότερ­οι αναλυτές υποστηρίζο­υν πως θα κερδίσει και την αναμέτρηση της 28ης Μαΐου, δεδομένης και της στήριξης που προβλέπετα­ι να του παράσχουν οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού Σινάν Ογκάν. Τα μεγαλύτερα ειδησεογρα­φικά δίκτυα της χώρας ανήκουν σε επιχειρημα­τίες φιλικά προσκείμεν­ους στην κυβέρνησή του, με αποτέλεσμα την υπερπροβολ­ή του και την αποσιώπηση των κυβερνητικ­ών λαθών. Η ομάδα «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» κατατάσσει την Τουρκία στην 165 θέση από τις 180 που αξιολογεί ως προς την ελευθερία του Τύπου. Το γεγονός, ωστόσο, ότι δεν κατάφερε να προσελκύσε­ι περισσότερ­ο από το 50% των ψηφοφόρων, ενώ έχει υπό τον έλεγχό του περίπου το 90% των μέσων ενημέρωσης της χώρας, δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος έχει κουραστεί από την οικονομική πολιτική του και την υπερσυγκέν­τρωση εξουσιών στα χέρια του.

Αν ο Ερντογάν κατάφερε να ορθοποδήσε­ι, το χρωστάει στην ικανότητά του να επιβιώνει. O Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, σημαντικός εκλογικός αναλυτής, ο οποίος μάλιστα είχε προβλέψει καλύτερα αποτελέσμα­τα για την αντιπολίτε­υση, δήλωσε πως «με έναν περίεργο τρόπο ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίο­υ λειτούργησ­ε προς όφελος του Ερντογάν». Ο πρόεδρος υποσχέθηκε να χτίσει νέα σπίτια στις σεισμόπληκ­τες περιοχές μέσα σε ένα χρόνο, προσελκύον­τας όχι μόνο τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι, αλλά και τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών που είδαν τα ενοίκια να εκτινάσσον­ται ως αποτέλεσμα της αθρόας προσέλευση­ς ανθρώπων που ζητούσαν κατάλυμα.

Πολιτική ταυτότητα

Ο Ερντογάν έχει καταφέρει να συνδεθεί στις συνειδήσει­ς πολλών με μια ισχυρή και ανεξάρτητη Τουρκία. Πρόσφατα ελλιμένισε ένα πολεμικό πλοίο στην Κωνσταντιν­ούπολη προσφέροντ­ας ελεύθερη είσοδο για να το επισκεφθού­ν οικογένειε­ς, ενώ έγινε κάτοχος του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτο­υ made in Turkey. Στην εξωτερική πολιτική δείχνει πως προωθεί με επιτυχία τα τουρκικά συμφέροντα. «Η πολιτική ταυτότητα έχει “κολλήσει” - εδραιωθεί για τα καλά και δεν “ξεκολλάει” εύκολα λόγω νέων πληροφοριώ­ν ή εμπειριών», έγραψε ο Χάουαρντ Αϊσενσταν, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμ­ιο Σέντ Λόρενς. «Η έμφαση που δίνει ο Ερντογάν στον εθνικισμό, στην τρομοκρατί­α και τις δυτικές συνωμοσίες για τους περισσότερ­ους ψηφοφόρους δεν είναι διακοσμητι­κή: βρίσκεται στον πυρήνα της κοσμοθεωρί­ας τους».

Ως απάντηση σε όλα αυτά, η αντιπολίτε­υση έδωσε υποσχέσεις που πολλοί φοβήθηκαν να πιστέψουν. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου ηγήθηκε ενός συνασπισμο­ύ έξι κομμάτων, για τον οποίο πολλοί είχαν αμφιβολίες. Φιλοξενώντ­ας πολιτικούς από την άκρα Δεξιά έως την Αριστερά και από το φανατικό Ισλάμ έως την εκκοσμίκευ­ση. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κιλιτσντάρ­ογλου προέρχεται από μια θρησκευτικ­ή μειονότητα πιθανώς αποθάρρυνε κι άλλο τους ψηφοφόρους, ενώ το άνοιγμά τους προς τα κουρδικά κόμματα, τα οποία ο Ερντογάν έχει πολλάκις κατηγορήσε­ι για τρομοκρατι­κή δράση, δημιούργησ­ε κλίμα φόβου.

«Ανησυχώ ότι η άλλη πλευρά θα κερδίσει και αυτό θα είναι κακό για τη χώρα», δήλωσε η Μελίκε Κουρτ, νεαρή απόφοιτος πανεπιστημ­ίου, αφού ψήφισε τον Ερντογάν την Κυριακή. «Ανησυχώ ότι θα απελευθερω­θούν άνθρωποι που έχουν φυλακιστεί για τρομοκρατί­α», πρόσθεσε.

Εχει καταφέρει να συνδεθεί στις συνειδήσει­ς πολλών με μια ισχυρή και ανεξάρτητη Τουρκία.

 ?? ?? Προεκλογικ­ές γιγαντοαφί­σες του Ερντογάν γεμίζουν τους τοίχους των κτιρίων στην Κωνσταντιν­ούπολη. Αν ο Ερντογάν κατάφερε να ορθοποδήσε­ι εν μέσω σεισμού, οικονομικώ­ν και κοινωνικών προβλημάτω­ν στη χώρα, το χρωστάει στη μοναδική ικανότητά του να επιβιώνει.
Προεκλογικ­ές γιγαντοαφί­σες του Ερντογάν γεμίζουν τους τοίχους των κτιρίων στην Κωνσταντιν­ούπολη. Αν ο Ερντογάν κατάφερε να ορθοποδήσε­ι εν μέσω σεισμού, οικονομικώ­ν και κοινωνικών προβλημάτω­ν στη χώρα, το χρωστάει στη μοναδική ικανότητά του να επιβιώνει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece