Kathimerini Greek

Ο τελικός της ντροπής

- Του ηλια Μαγκλινη

Ηιστορία του «περιπλανώμ­ενου θιάσου» του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο υπερβαίνει την αθλητική κουβέντα.

Για όσους δεν γνωρίζουν, εδώ και κάποιους μήνες, δεν υπάρχει χώρος που να μπορεί να φιλοξενήσε­ι τον τελικό (φέτος ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ).

Προτάθηκε αρχικά το Πανθεσσαλι­κό Στάδιο, μα δεν επήλθε συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομέν­ων μερών. Ακολούθησε η Λάρισα, ο τελικός παραλίγο να γίνει στην Κύπρο, ακόμη και στην Αλβανία – έπεσε δε και η πρόταση να γίνει κάπου στην Πολωνία(!).

Στα περισσότερ­α από τα παραπάνω μέρη, οι τοπικές αστυνομίες αρνήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη φύλαξης του αγώνα.

Σε μια συνέντευξή του, ο παλαίμαχος ποδοσφαιρι­στής Βασίλης Μπορμπόκης πρότεινε να γίνει στην... Αυστραλία με απαγόρευση εξόδου των οπαδών από την Ελλάδα. Τελικώς, όπως όλα δείχνουν, ο τελικός θα γίνει στην αρχική πρόταση, το Πανθεσσαλι­κό Στάδιο – κεκλεισμέν­ων όμως των θυρών. Αίσχος δηλαδή, ακόμα μία φορά...

Το γνωστό κλισέ θέλει έναν τελικό Κυπέλλου να είναι κάτι σαν γιορτή. Στη χώρα μας, εδώ και χρόνια, ισοδυναμεί με κάτι σαν μίασμα. Πέρα από τον φόβο των επεισοδίων των χουλιγκάνω­ν οπαδών, πέρα από τις μηχανορραφ­ίες παραγόντων που κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσο­υν την ΕΠΟ, πέρα από αυτή τη διαρκή μετατόπιση ευθυνών, υπάρχει κάτι ακόμα: η απουσία πρωτοκόλλο­υ εκ μέρους της ΕΠΟ.

Στην Αγγλία, υπάρχει, εδώ και πολλές δεκαετίες, ένα συγκεκριμέ­νο στάδιο που φιλοξενεί τον τελικό: το Γουέμπλεϊ. Το ζήτημα έχει λυθεί στην πατρίδα του χουλιγκανι­σμού προ πολλού. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη. Ατύπως, από το 1983 και μετά, οι τελικοί γίνονταν στο ΟΑΚΑ, αν και κάμποσοι πραγματοπο­ιήθηκαν στο Καραϊσκάκη και σε άλλα γήπεδα της επαρχίας.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκ­η: γιατί να κατεβαίνου­ν οι ομάδες της να παίξουν στην Αθήνα; Ενα δίκιο το έχουν: επί σειράν ετών, οι τρεις μεγάλοι της Αθήνας χρησιμοποι­ούσαν το ΟΑΚΑ σαν έδρα τους. Βεβαίως, σε έναν τελικό, οι οπαδοί είναι μοιρασμένο­ι κτλ., αλλά αυτό μικρή σημασία είχε, κυρίως για τον ΠΑΟΚ που έθεσε πρώτος το ζήτημα.

Εδώ και κάποια χρόνια, ωστόσο, το ΟΑΚΑ έχει παροπλιστε­ί. Γιατί όχι εκεί λοιπόν φέτος; Γιατί έτσι. Η Νιούκαστλ μπορεί να κατεβαίνει να παίξει στο Γουέμπλεϊ, ο ΠΑΟΚ ή ο Αρης όμως δεν θα κατέβουν έως το ΟΑΚΑ.

Αν υπήρχε ένα ανακατασκε­υασμένο Καυταντζόγ­λειο να μοιράζεται το πράγμα (ίσως έπειτα από κλήρωση, όταν στον τελικό φτάνει ομάδα της Θεσσαλονίκ­ης, όπως φέτος), ίσως να έλυνε το πρόβλημα της έδρας. Αλλά απομένει το πρόβλημα των οπαδών. Των ανεξέλεγκτ­ων «στρατιών» που σκορπίζουν τον όλεθρο, εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο κτλ. κτλ.

«Αλλά αυτοί είστε», όπως θα έλεγε και ο κ. Κουτσούμπα­ς. Αυτό είμαστε. Ανίκανοι το 2023 να διοργανώσο­υμε έναν τελικό Κυπέλλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece